GÖZ ENFEKSİYONU TEDAVİLERİ
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Siyah çay göz banyosu sırasında gözlere, çay poşetlerinde uygulama yapılır. Bu işlem sırasında poşetin fazla suyu sıkılır ve böylece göze sıvı girmez. Hazır çay pansumanlarında, ürünlere işlem için uygundur ve bu sebeple herhangi bir ön hazırlık gerektirmez.
Çayın içinde bulunan teofilin maddesi damarları genişleterek göz kanallarının rahatlamasını sağlar. Çayın demledikten sonra beklemesiyle içinde oluşan antiseptik maddeler de arpacık, çapaklanma, kirpik dibi iltihabı ve göz nezlesine iyi gelir”.
Göz Kuruluğu ve Çay Pansumanı
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
İlgili 32 soru bulundu
Dinlenmiş siyah çay, antiseptik özellik göstermektedir. Bu yönüyle pamuğa dökülerek göz üzerine pansuman yapıldığında gözü dinlendirir ve mikropların – iltihabın çözülerek kaybolmasına yardımcı olur.
Göz kapağı iltihabı, kolay tedavi edilebilen fakat tekrarlayabilen inatçı bir hastalıktır ve evde de tedavisi mümkündür. Tedavide her gün düzenli olarak, sıcak, nemli ve temiz bez ya da pamuk ile göz kapağına ve kirpik diplerine yapılan hafif bir masajla kirpik dibinin temizlenmesi önemlidir.
GÖZ İLTİHABI NEDENLERİ
Bakteriler, virüsler veya mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlar ana nedenlerdir. Göz iltihabının diğer nedenleri, saman nezlesi, otoimmün hastalıklar ve cereyan, toz partikülleri veya güneş ışığı gibi çevresel tahriş edici maddeler gibi alerjik reaksiyonlardır.
Göz enfeksiyonu bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu kürü için ihtiyacınız olan tek malzeme, aktardan edinebileceğiniz ebegümeci bitkisidir. Bu yöntem için, 2 tatlı kaşığı ebegümecini bir su bardağı sıcak su içerisine atarak yaklaşık 5 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın.
Sanılanın aksine deniz tuzu göze faydalı değil, aksine gözü kurutur, kızarıklık, yanma batmaya ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir" uyarısını yaptı. Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Denizin doğallığına kapılıp su altına gözünüzü açmayın.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
Bakteriyel konjonktivit vakalarında enfeksiyonun geçmesi için geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla ve pomatlar kullanılır. Damla ve pomatların ortalama 7-10 gün boyunca düzenli kullanılması halinde hastada iyileşme kaydedilir. Belirtiler genellikle birkaç gün içinde hafifler ve hastalığın bulaşıcılığı da azalır.
Gözün orta tabakası olan uveanın (iris) iltihabına üveit denir. Uvea tabakasında gözü besleyen damarlar bulunmaktadır. Bu nedenle uveanın iltihabı gözün tüm dokularını etkilemektedir. Bu durum görmeyi ciddi şekilde tehdit eden durumlara neden olmaktadır.
GÖZ ENFEKSİYONUNUN NEDENLERİ
– Bazı bakterilerden ve virüslerden kaynaklanan göz enfeksiyonu, kişiden kişiye kolaylıkla yayılabilir, ancak derhal teşhis edildiğinde ciddi bir sağlık riski taşımaz.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Bu ağrı bazen tek taraflı hissedilebileceği gibi bazen iki gözde de hissedilir. Migren: Göz ağrısı, migren tipi baş ağrılarının sık görülen bir yan etkisidir. Bu hastalık da, sinüzit gibi tek taraflı ağrılara yol açabilir. İritis: Nadir gözlenen bu durum, irisin iltihaplanması sonucunda gözde ağrıya neden olur.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarından gözlerimiz doğrudan etkilenebilyor. Gözyaşı kanalı vasıtasıyla göz yüzeyi boğazla bağlantı halinde. Dolayısıyla üst solunum yolu enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonu olduğunda bu enfeksiyonlar kolayca göze de ulaşabiliyor.
Göz iltihabı, çok sayıda farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Virüsler, bakteriler ve mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlar göz iltihabına neden olur. Göz iltihabının diğer bir bilinen nedenleri ise, saman nezlesi, cereyan, toz partikülleri, otoimmün ya da güneş ışığı gibi alerjik reaksiyonlardır.
Gözlerin canlı olması için kanın temiz olması gerekir. Bu nedenle kanı temizleyen sebze ve meyve sularını ihmal etmemeli. Sebze suları içinde gözlere en yararlı olanı havuç suyudur. Her sabah kahvaltıdan 1 saat önce içine 1/2 limonun suyu katılmış bir bardak sıcak su içmenin de gözlere yararı vardır.
Papatya çayını 1 bardak suda demleyin ve soğumasını bekleyin. Sıcağını bırakan poşet papatya çayını arpacık olan göze masaj yapın ve 10 dakika boyunca gözde kalmasını sağlayın. Papatya çayında bulunan antioksidan maddeler, arpacığa neden olan iltihabı temizleyecektir.
Pazı, ıspanak, brokoli, kale, su teresi, şalgam, bezelye, marul, mısır, kabak, brüksel lahanası, havuç lutein ve zeaksantin içeriği zengin gıdalardır. Çinko ve selenyum göz sağlığı için gerekli bir minarelidir; fıstık, kabak çekirdeği, mayalı gıdalar, deniz ürünleri, leblebi de çinko oranını yüksek olduğu gıdalardır.
Antibiyotikler özellikle bakterileri öldürür veya büyümesini durdurur, ancak virüsler veya mantarlar üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Bu nedenle göz enfeksiyonuna bakteriler neden olmadıkça antibiyotikler işe yaramaz.
Bir yemek kaşığı balı, yarım bardak kaynatılmış ve soğutulmuş suya ekleyin. 2. İyi karıştırın ve gözlerinize 1-2 damla damlatın. Günde 2-3 kez tekrarlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri