Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Gözyaşı mı yoksa Göz Yaşı Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre gözyaşı kelimesinin doğru yazılışı "göz yaşı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Göz ve yaş kelimelerinden oluşan bu sözcük birleşik bir isimdir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. Bu nedenle gözyaşı sözcüğünün de ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Bu kelime genellikle göz göregöre şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz göre göre şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle gözbebeği şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz bebeği şeklinde olmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Gözün aydın nasıl yazılır sorusunun cevabı Türk Dil Kurumu'na göre yan yana gelen iki kelimede anlamını yitirip başka bir ismin yerine kullanılırsa bu kelimeler birleşik yazılır.
TDK'ya göre ise göz atmak ayrı yazılmaktadır. Birleşik yazımı yanlış olanıdır. TDK kaynaklarında gözatmak şeklinde olanı yanlış olarak belirtilmiştir. Göz atmak olarak ayrı ayrı yazılır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Bir fiil olan göz ardı ayrı yazılması gereken kelime gruplarından biridir. TDK'ya göre göz ardı ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazılması bir yazım yanlışıdır.
TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gözyaşı şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. "Göz yaşı" şeklindeki yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gözyaşı"dır.
Gözyaşı, gözün dış yüzeyini nemlendiren, koruyan ve temizleyen bir salgıdır. Gözyaşları, gözün yüzeyine düşen yabancı maddeleri temizleyebilir ve gözü nemli tutarak enfeksiyonları önleyebilir.
Gözlerde hijyenin sağlanması, toz ve yabancı cisimlerin uzaklaştırılması ve yağ oranının korunması için vücut tarafından sürekli olarak gözyaşı üretilir. Normal şartlarda üretilen gözyaşı gözün olması gereken nem seviyesini korumasını sağlar ve damlamaya neden olmaz.
Göz yaşarması tedavisinde doktor tarafından ilk önerilen tedavi ılık komprestir. Ilık kompres tedavisiyle gözyaşı yağ bezlerinin tıkanıklıkları açılır. Göz kuruluğuna bağlı göz yaşarması olan hastalarda düzenli gözyaşı kullanımı göz yaşarmasının düzelmesini sağlar .
Dr. Kaya, yeni doğan bebeklerde ilk bir ay gözyaşı salgısının olmadığını anlatarak, "Daha sonra açığa çıkar. Hatta ilk üç ay ağladığı zaman sesi çıkar ama gözünden yaş akmaz" dedi. Bu dönemde gözyaşı bezinin faaliyette olmadığını ifade eden Kaya, "Ancak özellikle üçüncü aydan sonra gözyaşı salgılamaya başlar.
GÖZYAŞI NE DEMEK: Gözyaşı bezlerinin salgıladığı, bazı etkilerle akan duru sıvı damlacıklarından her biri, yaş. GÖZYAŞI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “gözyaşı mı, göz yaşı mı” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı gözyaşı şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Şüpheli kişi veya kişileri gözetim altında tutmak anlamında kullanılması durumunda''Gözaltı'' şeklinde yazılması gereken bir sözcüktür. Göz organının altında bulunan kısmı ifade eden anlamıyla kullanılacak ise bu durumda " göz altı" şeklinde yazılması gerekmektedir.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göre hoş geldin kelimesinin doğru yazılışı "hoş geldin"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Yuvar ve küre sözleriyle kurulan birleşik kelimeler: göz yuvarı, hava yuvarı, ısı yuvarı, ışık yuvarı, renk yuvarı, yer yuvarı; hava küre, ışık küre, su küre, taş küre, yarı küre, yarım küre vb. g.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri