İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
GÜNBERİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle gün beri şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı günberi şeklinde olmalıdır.
Bir gün kelimesi birleşik bir isim değildir. Dilbilgisi kurallarına göre sadece birleşik ve kaynaşmış isimler bitişik yazılır. Bu nedenle ''bir gün'' sözcüğünün bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Bir Gün TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bir ve gün kelimeleri ayrı olarak yazım şekli doğru olan yazım şeklidir.
Her gün kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre ayrı yazılmaktadır. Doğru yazılışı Her Gün şeklindedir. Sıklıkla bitişik yazıldığı dönemler de olsa da doğrusu Her Gün şeklindedir.
İlgili 17 soru bulundu
Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genellikle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar.
Bu kelimenin doğru kullanımı günbegün şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım.
TDK içerisinde günkü şeklinde olan kelime bitişik olarak karşımıza çıkar. Doğal olarak farklı olarak bir yazım yapıldığı zaman bu yanlış olarak değerlendirilir. TDK içerisinde yer alan bilgilere göre bu kelime 'günkü şeklinde yazılır. Başka türlü yazılması kesinlikle doğru olmaz.
NOT: Ay ve gün adları yanında sayı olmadan kullanırken küçük harfle başlanmalıdır. Tarih yazarken gün, ay ve yılın arasına nokta veya eğik çizgi yazılmalıdır.
Günaşırı kelimesinin anlam olarak doğru kullanımı "iki günde bir" şeklinde olması gerekir. Yani bir gün ara vermek günaşırı kelimesini ifade etmektedir. İki kelimenin bir araya gelmesiyle yeni anlam ifade eden kelimeler birleşik kelimeler olarak nitelendirilir.
HER GÜN NASIL YAZILIR? TDK'nın sözlüğünde yer alan ifadelere göre bu kelime ayrı şekilde yazılır. Yani kelimenin bitişik şekilde yazılışını kullanan kişiler yanlış bir kullanım yapmış oluyorlar.
Bu kelime genellikle Gün yüzü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Günyüzü şeklinde olmalıdır.
Gerek edebî metinlerde gerek ise çeşitli haberlerde yer bulan Anneler Günü özel adlar kapsamındadır. Dolayısıyla bu özel günün ismini oluşturan iki ayrı sözcüğün baş harfleri büyük olarak yazılmalıdır. Yani söz edilen bu özel günün adı "Anneler Günü" şeklinde yazıldığı takdirde Türkçe yazım kurallarına uygun olur.
Tarih atılırken her zaman günün, ay ve yıldan daha önce yazılması gerekiyor. İlk olarak gün, sonra ay ve daha sonra yıl yazılır. 01.01.2021 şeklinde tarih atılma işlemleri gerçekleştirilmelidir. Gün, ay ve yıl tarihlerinin karıştırılarak yazılması, başka tarihi ifade edebileceğinden doğru yazılması gerekir.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs 1453 Salı günü, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982'de göreve başladı.
TDK kurallarına göre normalde gün isimleri küçük harfle yazılır: salı, perşembe, pazar.... Ancak belirli bir tarihten bahsederken o zaman büyük yazmak gerekir: - İstanbul 29 Mayıs 1453 Salı günü fethedildi.
Doğrulanmış Cevap
↪ Cevabımız ilk günkü olacaktır. ➛İlk günkü gibi anlamı "Sanki herşey ilk günkü gibi aynı" kısaca ilk günküymüş gibi hissetmektir.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre günü gününe ayrı yazılmaktadır.
Bugün ✅ (Doğru kullanım)
Tarih bildiren rakamlardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. Örnek: " Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı." "23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır." "30 Ağustos'ta müthiş bir zafer kazanılmıştır."
TDK için gün batımı kelimesi ayrı olarak dikkat çeker. Yapılan yanlış ise kelimeyi 'günbatımı' olarak yazmaktır. Tabi bu kabul edilemez ve kelime yanlış şekilde yazılmış olur. Bunun için 'gün batımı' olarak sözcüğü doğru şekilde kullanabilirsiniz.
Bu kelimenin doğru yazılışı ayrı biçimde ele alınmış halidir. Yani yazılış hatası gerçekleştirmek için genel olarak 'gün boyu' biçiminde ifade edilir. Bitişik olarak yazılması ile beraber ortaya anlam karmaşası çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğü içerisinde yer alan bilgilere göre birkaç kelimesinin anlamı “çok olmayan, az sayıda olan” olarak belirtiliyor. Yani birkaç kelimesi birleşik şekilde yazılıyor. Bu kelimenin “bir kaç” şeklinde yazılması yanlış kullanım olarak biliniyor. ÖRNEK 2 Birkaç gün sonra seni arayacağım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri