- Ev yapımı turşu, kefir, elma sirkesi, limon, sarmısak yenmeli (Gut benzeri diğer romatizmal hastalıklar açısından da faydalı olabileceği bildiriliyor.)
Gut hastaları kırmızı et tüketimini azaltmalıdır. Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır. Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez.
Gut ataklarında antienflamatuvar yani iltihap giderici özellikli ağrı kesici ilaçlar ve kolşisin kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen ya da aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygulanabilir.
Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur.
İlgili 18 soru bulundu
Limon gut hastalığına da çok iyi gelmektedir. Eğer gut hastalığınız ya da gut hastalığı riskiniz bulunuyorsa özellikle her gün bir şekilde limon tüketmek için, gün içinde içtiğiniz suların içerisine bir miktar limon sıkabilir ya da bir dilim limon atabilirsiniz.
3) Elma Sirkesi
Gut hastalığı elma sirkesi sayesinde atak evrelerini kolayca atlatabilir. 1 bardak su içerisine eklenen 1 yemek kaşığı elma sirkesi günde 3 kez öğünlerden önce tüketilebilir.
Gut Diyetinin Genel Önerileri
Pürinden zengin besin miktarı azaltılır. Örneğin; et, balık, kümes hayvanları gibi pürin içeren besinler akut ataklarda yenilmez. Akut ataklar geçince bu besinler az miktarda (60 gr/gün) verilebilir. Süt, peynir, yumurta, pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır.
Ürik asit, pürin metabolizmasının son ürünüdür. Gut hastalarında pürin metabolizması bozuk olduğu için bu kişiler pürinden zengin olan besin maddelerinden uzak durmak zorundadırlar. Pürin içermeyen başlıca besinler süt, yumurta, pirinç, makarna, patates, tahıl ürünleri ve yağdır.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Diyet dışında genetik faktörler, aşırı kilolu olmak veya obezite ve stres gibi durumlar da kanda ürik asit düzeyinin yükselmesi ile ilişkili faktörler arasındadır. Kanda aşırı miktarda bulunan ürik asit, doku aralıklarından sızarak eklem içinde ve çevresindeki yapılarda birikir.
Stres, alkol ve yorgunluk da gut ataklarını tekrarlatır.
Orta derecede pürin içeren gıdalar:
Bu grupta yer alan gıdalar gut hastalarının beslenme programında sınırlı olarak tüketilebilir. Kuru baklagiller ( kuru fasulye, nohut, bakla, mercimek vb.) Ispanak, karnabahar, kuşkonmaz vb.
Genel olarak, kandaki ürik asit düzeyi 7 ile 8 mg/dl'yi aşarsa, ürik asit, kristaller halinde eklem içlerinde birikip Gut'a neden olur. Zengin potasyumu içeren muz, ürik asidinin vucuttan atılmasına yardımcı olur ve böylece ürik asidin kristalleşmesi de önlenmiş oluyor.
Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketilebilir, ancak az yağlı olmasına dikkat edilmeli. Bunun haricinde meyveler, sebzeler, fındık gibi çerezler, mısır, mısır ekmeği, beyaz ekmek, buğday unu gibi tahıllar, tarhana, şehriye, pirinç, makarna, hububat ve hububat ürünleri istenildiği ölçüde tüketilebilir.
Süt içmek ve yoğurt yemek gut riskini azaltıyor. Günde iki bardak (tercihen yağsız) süt içenlerde, günde bir bardaktan az içenlere göre gut riski yarı yarıya azalıyor.
PEYNİR, YOĞURT VE TEREYAĞI YİYEBİLİRSİNİZ
Pürinden zengin gıdaların başında kırmızı et ve ürünleri, sakatatlar ve bazı deniz ürünleri gelmektedir.
Yağ böbreklerde ürik asit tutar. Bu nedenle yağlı etler, kızarmış yiyecekler, tam yağlı süt ürünleri, fazla yağ içeren tatlılar ve diğer yüksek yağlı gıdaların tüketiminden kaçının.
Protein ihtiyacı yağsız veya az yağlı süt, peynir ve yoğurt ile karşılanabilir. Siyadin içeriği yüksek çilek, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık meyveleri kandaki ürik asit seviyesini düşürmede etkilidir. Çavdar ekmeği ve esmer ekmek yerine beyaz ekmek, mısır ekmeği tüketimi önerilir.
Gut hastalarımızın yürüyüş yapmasında aslında hiçbir sakınca yok ancak tabii atak döneminde ciddi ağrı yaşadıkları için genelde istirahat halinde bulunurlar. Eğer normal şartlarda atak dışında gut hastası iseniz ve atak dışında hareket ederseniz vücudun detoksifikasyonuna katkı sağlarsınız.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı.
Gut Hastalığında Sınırlandırılması Gereken Besinler
Şeker ve şekerli besinler, tatlılar (Bal, reçel, pekmez..)
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Antioksidan bakımından zengin olan ceviz, gut hastalarının tüketmesi gereken bir yiyecektir. Polifenol, melatonin ve E vitamini zenginliği ile ceviz sadece gut değil birçok hastalıkta da önerilmektedir. Ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olduğu gibi vücudun arınmasını da sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri