B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Dengeli beslenin
Özellikle B12 vitamini, hafıza için hayati önemde bir vitamin olarak tanımlanıyor.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Diğer yandan vücutta yeterli D vitamini olmadığında, kişide hafıza kaybına neden olarak unutkanlığa sebep olur. Özellikle soğuk iklime sahip olan bölgelerde ve koyu tenli kişilerde yaygın olarak görülen D vitamini eksikliğine karşı test yaptırarak takviye almak mümkündür.
Hücrelerin üretilmesini, kendini yenilemesini ve daha uzun yaşamasını sağlayan B12 vitamini aynı zamanda kan hücre sayısını arttırarak anemiyi (kansızlığı) önler. Bunun yanı sıra, vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunması hafızayı güçlendiren ve öğrenmeye yardımcı olan önemli bir faktördür.
İlgili 24 soru bulundu
Yapılan bazı çalışmalar dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu ile B12 vitamini düzeyi arasında ters orantı olduğunu göstermiştir. [9] B12 vitamini yeterli düzeyde olmadığında da unutkanlık görülebilir.
Bu yüzden balık gibi omega 3 bakımından zengin içerikli besinler tüketmek unutkanlık için faydalı olacaktır. Haftada en az 2-3 kez balık tüketmek unutkanlığı önlemek adına oldukça etkili olacaktır. Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor.
Metilfenidat - sağlıklı insanlarda hafıza, dikkat ve motivasyonu artırdığı çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Optimal dozun geçilmesi halinde öğrenmede ciddi azalmalara yol açmaktadır. Pek çok ülkede Ritalin adı altında reçeteye tabi bir biçimde satılmaktadır.
B vitamininin üç çeşidi genellikle beyin sağlığı ile bağlantılıdır: B6, B9 (folat) ve B12. B vitaminleri Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirilen homosisteinin parçalanmasına yardımcı olabilir. B vitaminleri ayrıca yeni beyin hücreleri geliştirmek için gereken enerjinin üretilmesine de yardımcı olur.
Bu nedenle, dışarıdan B12 vitamini takviyesi almak oldukça önemlidir. B12 vitamini eksikliğinde hafıza problemleri, kilo kaybı, yorgunluk ve depresyon sıkça görülen belirtiler arasındadır.
Birçok çalışma, B vitaminlerinin, özellikle B12 vitamininin, demansın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. B vitamini beyin işlevinde rol oynar ve bunama riskinin artmasıyla bağlantılı bir bileşik olan homosistein düzeylerini düşürür.
Patolojik unutkanlığın ilaç tedavisi
Demans önleyici ilaçlar (galantamin, donepezil, rivastigmin, memantin gibi) ile ilaç tedavi, demansın ilerlemesini geciktirebilir veya mevcut entelektüel yeteneklerin korunmasına yardımcı olabilir.
Unutkanlığın ana nedenlerinden bir tanesi B12 vitamini eksikliğidir. B12 vitamini kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir dokusu sağlığı için de büyük öneme sahiptir. Araştırmalar D vitamini eksikliği doğrultusunda unutkanlığın ortaya çıkabileceğini göstermektedir.
İbrahim Saraçoğlu Unutkanlık için Havuç Kürü. Unutkanlığa karşı taze sıkılmış havuç suyu birebirdir.
Ritalin ve Concerta çocuklarda dikkat eksikliği tedavisi için Türkiye'de yaygın olarak kullanılır (doktorlar tarafından reçete edilir). Ritalin ve Concerta'nın sık tercih edilme sebeplerinden biri de özellikle dikkat eksikliği ilacı olması, dikkat fonksiyonları üzerinde etkili olmasıdır.
Salisilat oranı düşük meyveler; muz, kabuksuz şeftali ve papayadır. Salisilat oranı düşük sebzeler; lahana, nohut, bezelye, marul ve patatestir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri