Nedendir bilinmez halı yıkama sektöründe sıcak su kullanımı yok, oysa tüm tekstil ürünleri ya sıcak, ya da ılık suyla yıkanır. Ayrıca tüm tekstil temizleyici ürünleri ve leke sökücü ürünlerin üzerinde de 30°c üzerinde etkilidir yazmaktadır.
Aslında buharlı yıkama yönteminde halı yıkanır iken buhar değil sıcak su kullanılır. Suyun sıcaklığı genellikle 65-100 derece arasındadır. Yüksek sıcaklıktaki su, basınçla halıya püskürtelerek halıdaki kir parçacıklarının çözülmesini sağlar.
Halı şampuanı ve beyaz kalıp sabun ile yıkanmalıdır. Halı çok fazla suyun içinde bırakılmadan şampuanı dökülerek yumuşak bir fırça ile temizlenmelidir. Halının tüm dış cephesi eşit şekilde temizlenmelidir. Daha sonra iyice durulanması gerekir.
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır. Halının iyi temizlenmesi için en sert fırçanın doğru bir karar olacağını düşünüyor olabilirsiniz; ancak sert kıllı fırçalar halının liflerinin büyük ölçüde zarar görmesine neden olmaktadır.
Çamaşır makinesinde halı yıkama konusunda en merak edilen şeylerden biri de halıların kaç derecede yıkanması gerektiği. Bu noktada Yıkanabilir Halılar için uygun derece 30 derecedir. Diğer yandan sıkma işlemi de yapılmaması gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede Hangi Programda Yıkanır? Halın markanız çamaşır makinesinde yıkamaya uygun şeklinde ibare bulunduruyorsa burada tavsiye edeceğimiz ayarları uygulayabilirsiniz. ·30 derecede yıkayın. ·Sıkma yaptırmayın.
Aynı zamanda yaşam alanınızda bulunan halının güzel kokması da sizi mutlu eder. Yumuşatıcı bu noktada kurtarıcınız olur. İçerisine bir kapak kadar yumuşatıcı damlattığınız su ile halınızı silmeniz yeterli olur.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
Şu ana kadar yapılan bütün araştırmalar ve bu işin uzmanı olan kişilerin görüşü halı yıkama alanındaki en etkili deterjanın arap sabunu olduğudur. Arap sabunu, iyi köpürmesi ve dolayısıyla lekelerin çok çabuk şekilde halıdan çıkmasına yardımcı olur.
Halı üzerinde görülen en zorlu lekelerden biri de, çamaşır suyu lekesidir, çünkü çamaşır suyu döküldüğü alanda renk açıcı bir özellik gösterir. Bu nedenle halınızın üzerine çamaşır suyu dökülürse, hızlı bir şekilde müdahale etmeniz büyük önem taşır. Halınızın üzerine çamaşır suyu döküldüğü anda, o bölgeye su dökün.
Çoğunlukla ıslak temizleme yöntemiyle sararma meydana gelir, birçok yün halı kurutulduğunda saçak gibi bir madde – tanen (bitki kökenli doğal liflerden yapılan ürünlerin güçlü bir şekilde ıslatılmasının bir sonucu olarak) açığa çıkarır, ikincisi, birçok halıda iplikler bulunur.
Bundan dolayı halının sararmaması için iyi bir şekilde durulanmalı ve deterjan kalıntısı kalmamalıdır. Aynı zamanda suyun iyi bir şekilde sıkılmaması da sararmaya sebep olduğundan halılar iyi bir şekilde sıkılmalı, sulu bir şekilde bırakılmamalıdır. Halıda biriken su sararmalara sebep olur.
*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur.
Mümkün olduğunca yaymamaya özen gösterin ve fırçalamayın. Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin.
Çok kirli halıların temizlenmesi için, halı şampuanı kullanabilirsiniz. Şampuanı uygulamadan önce, deterjanın doğru oranda seyreltilip seyreltilmediğini kontrol edin. Şampuanı, halının üzerine fırça yardımıyla sürün. Daha sonra bir kaç dakika bekletin ve ardından bol su ile durulayarak şampuanı iyice çıkarın.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Halıların yaklaşık 6 ayda bir yıkanması tavsiye edilmektedir. Bu süre, evde yaşayan kişi sayısına ve ev ortamına göre değişiklik gösterebilir. Çocuk bulunan bir evde halı birçok eşyadan daha kısa sürede kirlenebilir. Halıların kirlenmesi ve yüzeylerinde toz bulunması çocukların sağlığını kötü etkilemektedir.
Halı yıkarken dikkat edilecek en önemli nokta durulamadır. Yıkanan halı iyice durulanmazsa deterjan artıkları iplikler arasında kalarak yıpranmalara neden olur. Renkleri solabilir veya halının yumuşaklığına etki yapabilir.
Islak halının küflenme ve rutubet yapmasının en büyük sebebi ise yıkandıktan sonra düzgün bir şekilde kurumamasıdır. Bunun sonucunda halı nemli kalır, küflenme ve rutubet yapar. Buda kötü kokuya yol açar.
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Bunun için doğal bir yöntem kullanmak isterseniz karbonattan yardım alabilirsiniz. Karbonat, halılarınızı tozlardan arındırmanın yanı sıra bakterileri uzaklaştırmak ve kötü kokuları gidermek için de yararlanabileceğiniz bir çözüm.
Pratik halı temizleme yöntemlerinde kullanılan etkili, ucuz ve zararsız bir üründür. Halılarınızın üzerine serpeceğiniz karbonatı, yarım saat bekletin. Bekleme işlemi bittikten sonra halınızı süpürün. Sonrasında arzuya göre sirkeyle nemlendirilmiş bir bez ile silebilirsiniz.
Salonlara nazaran daha küçük boyutlara sahip olan oturma odaları için makinede yıkanabilir halı 4, 6 m2 halılar seçilebilir.
Kilimler hassas yıkama modunda ve düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. 8 kg çamaşır makinesinde halı yıkamak makineye zarar verir mi? Evet, halılar genellikle çok ağır olduğu için çamaşır makinesinin motoruna ve diğer bileşenlerine zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri