Yorgunluk için vitamin dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri de C vitaminidir. Gerçekten de C vitamini enerji metabolizmasında önemli rol oynar. Hücrenin enerji bakanı olarak nitelendirilen mitokondri, enerji eldesinde uzun zincirli yağ asitlerini kullanır.
En önemli D vitamini kaynağı güneştir. D vitamini bir miktar da hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik D vitamini eksikliği belirtileri arasındadır.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
Vücuda enerji sağlar, beyinsel fonksiyonların normal gelişimini tamamlamasına yardımcı olur. Bu nedenle B grubu vitaminlerini enerjik hissetmek için tüketmelisiniz. C vitamini, enerjisini turunçgillerden alan vitamin sizleri hastalıklardan korur, güne dinç uyanmanıza yardımcı olur.
Kronik halsizlik semptomlarını hafifletmeye yönelik takviyeler, çeşitli kategorilere ayrılabilir. Tüm bu takviyelerin doktor yönlendirmesiyle kullanılması büyük önem taşır: Enerji metabolizması: L-karnitin, CoQ10, kreatin, D-riboz, magnezyum malat, B12 vitamini.
İlgili 19 soru bulundu
Demir, potasyum, magnezyum, omega-3 gibi bileşikleri yanı sıra içerdikleri vitaminler ve mineraller ile enerji veren gıdalar arasında yer alan su, ılık süt, ginseng çayı, muz, badem, fındık, kabak çekirdeği, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi taze meyve, sebze ve tahıllar ile kafeini azaltmak halsizliğe iyi gelir.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
Enerji veren vitaminler dendiğinde ilk akla gelen vitaminlerden biri C vitaminidir.
Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, börek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olabilir. Kronik yorgunluğa sebep olan başlıca durumların başında depresyon gelmektedir.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
Özellikle B vitamini eksikliği, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. B vitaminleri vücudumuz için enerji üretiminde kritik bir rol oynar. Bu vitaminler, karbonhidratları enerjiye dönüştürmek için gereken enzimlerin üretimine yardımcı olur.
Özellikle soğuk algınlığı, grip, influenza gibi solunum yolu hastalıklarının birincil belirtileri arasında halsiz hissetme yer alır. Hastalığın sahip olduğu yoğunluğa ve bağışıklık sisteminin hastalıkla mücadelesine bağlı şekilde bu hissiyat artabilir.
Kronik yorgunluk sendromu için uygun doktor genellikle iç hastalıkları veya romatoloji uzmanlarıdır.
B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır. Sinir sisteminde, B-12 vitamini miyelin adı verilen bir maddenin üretilmesine yardımcı olur.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Daha fazla balık ve kepekli tahıl tüketmek dinç olmak için önerilebilir. Enerjik ve dinç olmak için özellikle üzüm, elma, portakal, şeftali, armut, greyfurt, muz gibi meyveler tüketilebilir.
Gün içinde kahve, yeşil çay, çikolata, muz, balık, yulaf ezmesi, avokado ve baklagiller gibi enerji verecek, sağlıklı besinleri tüketmek sizi zinde hissettirecektir. Su tüketmeyi unutmayın. İnsan vücudunun 3/4'ünün sudan oluştuğunu biliyoruz.
Yaklaşık 7 – 8 saattir sizinle beraber uyuyan ve susuz kalan metabolizmanızı uyandırmanın en güzel yolu, güne 1 bardak su ile başlamaktır. İster sıcak, ister soğuk güne 1 bardak su ile başlamak metabolizmanızın uyanmasını sağlar.
Vitamin ve mineral eksikliği
Doğru beslenmediğimizde vücudumuzda demir, D vitamini, B12 eksikliği gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunların eksikliği yorgunluk, gerginlik ve halsizliğin temel nedenlerinden biridir.
Yeterli ve dengeli bir beslenme programına uymak da gün boyu enerjik hissetmenize katkı sağlar. Yatmadan önce çikolata, kahve, enerji içeceği gibi kafein içeren besinlerden ve alkolden uzak durmak uyku kalitenizi artırarak sabahları dinç kalkmanızı sağlayabilir.
Yorgunluk, tekrarlayan ve uzun süren stresin, uyku problemlerinin, depresyon ve diğer bazı psikolojik sorunların sonucunda da oluşabilir. Alkol ve sigara kullanımı, yorgunluktan korunmak için kullanılan uyarıcılar ve bazı ilaçlar ve daha da önemlisi beslenme yanlışları yorgunluğun başlıca nedenlerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri