Kelimenin doğru yazılışı "hamdüsena" şeklindedir. Yani bitişik yazılır.
Arapça ve Farsça kurallara göre oluşturulan kelimeler bitişik yazılır: Kuvayımilliye, Misakımilli, hamdüsena, darülfünun, şeyhülislam, fevkalade.
Hamd ü sena Türkçesi övme ve yüceltme anlamına gelen bir kelimedir ve günümüzde de hala birçok kişi tarafından kullanılmaya devam edilir. Arapça kökenli olan bu kelime Hamd ve sana kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulan bir deyimdir. Hamdüsenalar olsun bir şükür kelimesi olarak kullanılmaktadır.
18. Farsça kurala göre oluşturulan sözler bitişik yazılır: âlemşümul, cihanşümul; darıdünya, ehlibeyit, ehvenişer, erkânıharp, gayrimenkul, gayrimeşru, Kuvayımilliye, Misakımillî, suikast; cürmümeşhut, hamdüsena, hercümerç, hüsnükuruntu, hüsnüniyet vb.
Hamdüsena TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Tanrı'ya olan şükran duygularını bildirme.
İlgili 36 soru bulundu
Arapça bir sözcük olan Sena, genellikle kız çocuklarına isim olarak verilir. Ancak nadiren de olsa erkek çocuklarında kullanıldığı bilinmektedir. Sıklıkla kullanılan Sena isminin anlamı oldukça çeşitlidir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Sena ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; Dini koruyan. Buyruk, kural, gelenek, düzen, töre. Överek anma, övme, methetme.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Sözlükte “iyilik, güzellik, üstünlük ve erdemlilikle niteleme, övme” mânasına gelen hamd isim ve masdar olarak kullanılmaktadır.
Hamdu: Şükretmek, övgü, övmek. Allah: İslam dinindeki tek ilah.
Türk Dil Kurumu'na göre anlamı “gelen kişiye söylenen selamlama sözü” anlamında kullanılan bu söz ayrı şekilde yazılıyor. “Hoş geldin” veya “hoş geldiniz” sözlerinin doğru kullanımı ayrı şekilde yazılışı oluyor. Buna göre bu kelimenin birleşik şekilde kullanımı yanlış yazım yani yazım hatası oluyor.
Bir kimseyi iyi veya kötü yönleriyle yahut sadece iyi vasıflarıyla niteleyip tanıtmak anlamında terim. Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim.
Hamdin Allah'a izâfe edildiği kırk üç yerin yirmi üçünde kelime “el-hamdü lillâh” (Allah'a hamdolsun veya hamd Allah'a mahsustur) ifadesi içinde geçmektedir.
medh ü sena / medh ü senâ / مَدْحُ و ثَنَا
Övme ve yüceltme.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
23. Tarihte adı geçen devlet, krallık, imparatorluk, şahlık, hanlık, prenslik vb. yönetim biçimini gösteren kelimelerin de ilk harfleri büyük yazılır: Avusturya Krallığı, İngiltere Krallığı, Osmanlı İmparatorluğu, Arap Emirliği, Osmanlı Devleti, Karesi Beyliği, Kaçar Hanedanı vb.
Sazangillerden, yüzgeçleri kırmızı, 25-30 santimetre boyunda, eti kılçıklı bir tatlı su balığı anlamına gelir. Bu kelime genellikle kızıl kanat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kızılkanat şeklinde olmalıdır.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir. Bu hususta birçok hadis de rivâyet olunmuştur.
sena etmek / senâ etmek
Övmek.
HAMDOLSUN KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Kızımı bugün taburcu ettiler. Hamdolsun hiçbir şeyi kalmadı.
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
"Hamd alemlerin Rabbi Allah'adır / Allah'a mahsustur / Allah'a aittir." şeklinde tercüme edilen bu cümlenin kısaca manası şudur: “Kâinat çapında görülen, hamd ve şükrü gerektiren ne kadar güzellikler, iyilikler, nimetler varsa, bütün bunların sahibi Allah'tır.
Kuran-ı Kerim'in ilk suresi olan Fatiha, aynı zamanda başlangıç anlamı taşımaktadır. Halk arasında Elham duası olarak bilinir.
Sena Arapça kökenli olan ve Türkçede uzun yıllardır kullanılan en güzel isimlerden biridir. Farklı ve güzel anlamları üzerinden isim olarak kullanılabilecek özel adlar arasında yer alır. Türk Dil Kurumu açısından ise Sena ismi 'övme, övüş ve övgü' şeklinde yer almaktadır.
Sena İsminin Anlamı Nedir? Arapça kökenli bir isim olan Sena adı Türkçede yer alan yerleşik isimler içerisinde gelir.
Şimşek parıltısı. Şükretme. Kuran'da Nur süresinde geçmektedir. Türkiye'de Sena ismini kullanan 46.922 kişi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri