Pusula: Yönümüzü bulmak için en çok pusuladan yararlanırız. Yön bulma aracı olarak Pusulanın aynı doğrultuda ve zıt yönlü bir göstergesi vardır. Bu ibrenin renkli ucu daima kuzeyi gösterir.
Evin cephesini nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, yön bulmak oldukça kolaydır. Bunun için yapmanız gereken evin ön cephesine geldiğinizde pencereden bakın. Eğer güneş sol taraftan doğuyorsa ve sağ taraftan batıyorsa eviniz güney cephelidir. Tam tersi ise kuzey cephelidir.
Dünyanın manyetik alanı pusulanın manyetik iğnesinin bir tarafını güneye bir tarafını kuzeye doğru çektiği için kullananlar hangi tarafın kuzey olduğunu bilirler. Mıknatıs özelliği sayesinde mıknatısların zıt kutupların birbirini çekmesiyle pusula yön gösterir.
Güneşin doğduğu yöne sağ kolumuzu, battığı yöne sol kolumuzu uzatarak; sağ kolumuz doğu sol kolumuz batıyı gösterir. Önümüz kuzeyi, arkamız güneyi gösterir. Böylece öğrencilerin yönler konusunu öğrenmesi oldukça kolaydır. 4 tane Ana yön vardır; Bunlar kuzey, güney, doğu, batı yönleridir.
Manyetik kuzey (Pusula kuzeyi)
Değişkendir. Pusulalarda kuzeyi gösteren ibrenin gösterdiği doğrultudur. Pusula ile ölçülen yön manyetik olduğu ve yeryüzündeki manyetik alanlar bölgeden bölgeye farklılık gösterdiği için, manyetik kuzey o an bulunulan noktaya göre belirlenir.
İlgili 35 soru bulundu
Yön tahmininde kullanılan en basit yöntem güneşin doğuş ve batış istikametleridir. Güneşin doğduğu istikamet doğu, battığı istikamet batıdır. Bu yöntem en hassas sonucu ekinokslarda verir.; zira ekinokslarda güneş ışıklarının ekvatora dik gelir ve aydınlanma çemberi kutuplardan geçer. Kutup yıldızı kuzeyi gösterir.
Yani iyiler yukarıda (kuzey), kötüler aşağıdadır (güney). Haritaların tarihine baktığımız zaman insanların kendilerinden “daha düşük” ülkelere daha az önem verdiklerini düşünmek çok da zor değil. Modern zaman haritalarının iki boyutlu tasvirlerinde “kuzey” her zaman haritanın yukarısında yer alır.
İl. İstanbul ili, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi sınırları içinde yer alır. Kuzeyde Karadeniz, güneyde Marmara Denizi, doğuda Kocaeli ili, batıda Tekirdağ iliyle komşudur.
Eğer güneşli bir günde öğle vaktini yaşıyorsak ve güneşin hareketinden yönlerimizi bulamıyorsak yere bir çubuk dikerek yönümüzü bulabiliriz. Yere dikeceğimiz bu çubuğun en kısa gölgesi kuzeyi göstermektedir. Eğer güneş yoksa yani gece ise yönümüzü Kutup Yıldızı ile bulabiliriz.
Ülkemizde kullanılan pek çok geleneksel yön bulma yöntemi bulunuyor. Bunlardan bazıları ise, güneşe göre yön bulma, pusula, çubuk yöntemi ile yön bulma, karınca yuvaları, kutup yıldızı ve yosun yöntemidir.
Pusula'nın konumunuza erişmesine izin verme
Pusula konumunuzu görmüyorsa Konum Servisleri'ni açtığınızdan emin olun. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Konum Servisleri bölümüne gidin, sonra Konum Servisleri'ni açın. Pusula'ya dokunun, sonra Uygulamayı Kullanırken'e dokunun.
Kardinal Noktalar: Kuzey,Güney, Doğu ve Batı
Güneş'in doğduğu bir zamanda sağ kolunuzu Güneş'in yükseldiği yere uzatın, kollarınız her iki yana açıkken sağ kolunuz doğu yönünü, sol solunuz batı yönünü, önünüz ise kuzeyi ve arkanızda daima güneyi gösterir.
İğnenin sabit olarak aynı yönü göstermesi yeryüzünde iğneyi çeken bir gücün olmasından kaynaklanmaktadır. Yeryüzü bir ucu kuzeye, diğer ucu güneye uzanan devasa bir mıknatıs gibidir. Dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin manyetik kuzeye (manyetik alanın kuzey kutbuna) doğru dönmesine neden olur.
Bir evin cephesi nasıl anlaşılır? Evinizin ön cephesinde Güneş sağdan doğuyor ve soldan batıyorsa eviniz kuzey cephelidir. Tam tersi ise güney cephelidir. Örneğin; eve bakmaya gittiğiniz saatte Güneş'in yönüne bakarak evin cephesini anlayabilirsiniz.
konu da yosunların konumudur. Yosun- lar ağaçların, kayaların vb. en az güneş alan yüzlerinde bulunurlar. Yani yosun- lar Kuzey Yarıküre'de diğer bitkilerin tersine, kuzeyi gösterir. Ay yardımıyla yön bulmanın da iki Harita ve Pusula Yardımıyla yöntemi vardır.
Ev sahibi olunurken tercih edilen cephelerden birisi de kuzey cephesidir. Kuzey cephesine bakan evler güney cephesine bakan evlere göre daha uygun fiyatlarda olmaktadır. Özellikle ev almak için çok fazla bütçeye sahip olmayan kişiler için kuzey cephesi uygun bir seçim olabilir.
Bulunduğumuz noktada Güneş'in doğduğu taraf doğudur. Sağ kolumuzu doğuya doğru uzatırsak, solumuz batı, önümüz kuzey ve arkamız güney yönünü gösterir. Pusula: Yönümüzü bulmak için en çok pusuladan yararlanırız. Yön bulma aracı olarak Pusulanın aynı doğrultuda ve zıt yönlü bir göstergesi vardır.
Kutup Yıldızı çok özel bir yıldızdır. Yılın 365 günü ve 24 saat boyunca gökyüzünde aynı noktada durur ve asla hareket etmez. Kutup Yıldızının sabit olarak durduğu bu nokta bize kuzey yönünü göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı Kutup Yıldızı yüzlerce yıl boyunca denizciler tarafından yön bulmak için kullanılmıştır.
Güneş: Sol kolumuzu batıya doğru tutar ve sağ kolumuzu doğuya doğru tutar isek, o zaman sol kolumuz batıyı sağ kolumuz ise doğuyu gösterir. Bu doğrultuda sırtımız güneyi, yüzümüz ise kuzeyi gösterir. Aynı zamanda Güneş tam tepedeyken yere vuran gölgemiz kuzeyi gösterir.
Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan, doğusunda Azerbaycan ve İran, güneydoğusunda Irak ve Suriye, güney ve güneybatısında Akdeniz ve Ege Denizi, kuzeybatısında ise Yunanistan ve Bulgaristan yer alır.
Türkiye'nin kuzeybatısı, Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde yer almaktadır.
Doğuda Kocaeli, Batıda Tekirdağ ve Kırklareli'ne komşu olan İstanbul'un Kuzeyi Karadeniz, Güneyi Marmara Denizi ve Haliç ile çevrilidir.
Dünyanın kutup bölgeleri, Dünya'nın ayrıca soğuk bölgeleri olarak bilinen, (Kuzey ve Güney Kutupları) coğrafi kutupları çevreleyen buzul arazili toprak bölgeleridir. Bu bölgeler Arktik Okyanusu çevresi ve Güneyde bulunan Antarktika kıtasıdır.
Ters yönlü veya retrograd hareket, genel olarak, astronomik bir nesnenin kütle çekimi altında bulunduğu birincil cismin dönüş yönüne göre tam tersi yönündeki yörünge veya dönme hareketi olarak tanımlanmaktadır.
Pusula yuvasınındaki değeri yeni değere göre değiştirin. Pusulayı haritadan kaldırın ve yere paralel tutun. Pusula yuvasının kuzey-güney çizgileri ile pusula iğnesinin kuzey-güney iğnesi çakışıncaya kadar kendi etrafınızda dönün. Pusulanın hareket okunun yönü gideceğiniz yöndür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri