İlgi zamiri durumunda olan «ki» eki kendinden önce gelen sözcükle bitişik yazılır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Bağlaç “ki” ayrı yazılmalı, bulunma veya aitlik bildiren ek olan “-ki” ise bitişik.
Ki eki ve ki bağlacının yazımı sürekli olarak karıştırılmaktadır. Ek olan ki, kelimeye birleşik olarak yazılırken bağlaç olan ki ise kelimeden ayrı olarak yazılır. Konuşma esnasında bir farklılık oluşmasa bile yazılış esnasında ki eki ve ki bağlacının karıştırılmaması gerekmektedir.
Ki eki nasıl yazılır? "Ki" ekinin sonuna -ler, -lar çoğul eki getirin. Eğer sözcük anlamlıysa bitişik, anlamsızsa ayrı yazılır. Sendeki(ler), oradaki(ler) = anlamlı > bitişik yazılır.
İlgili 31 soru bulundu
Dolayısıyla “iyi ki” kelimesinin yazılışı TDK'ya göre “iyi ki” şeklinde yani ayrı olmalı.
Ki'nin yazımını nasıl ayırt edebileceğimiz konusunda kolay bir yöntem var. Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır.
TDK'ya göre ki kelimesinin bitişik mi ayrı mı şeklinde yazıldığı araştırılması sürüyor. İşte ki kelimesinin doğru ve yanlış yazılımı... Bağlaç olan -ki ayrı yazılır. Ek olan -ki bitişik yazılır.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
BENİMKİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.
Bu nedenle de öyle sözcüğünden ayrı yazılması gerekmektedir. Yani doğru yazım şekli "öyle ki " olmalıdır. Bu kelime bitişik yazılmaz. Bir cümle içinde kullanarak örnek vermek gerekirse: Hasta bu yemeği sevmediği söylemişti.
Çekim eklerinden biri olan -de -da eki, bir eylemin nerede ve bir nesnenin kimde olduğunu bildirir. Örnekler: 1- Yarın sınıf arkadaşlarımla birlikte halı sahada maç yapacağız. 2- Kaybettim sandığım gözlüğümü çantamın gözünde buldum.
TDK'ya göre yeterki sözcüğünün doğru yazılışı "yeter ki" şeklindedir. Yani bu sözcük ayrı yazılmalıdır.
“Kİ” EKİNİN YAZIMI
NOT:Halbuki, sanki, belki, oysaki, çünkü, meğerki kelimeleri daima bitişik yazılır.
Bağlaçlar her zaman ayrı yazılmaktadır. TDK'ya göre ne yazık ki sözcüğünün doğru yazılışı "ne yazık ki" şeklinde olmalıdır. Bu sözcüğün ne yazıkki biçimindeki yazılışı yanlıştır.
Bu kelimenin bugünkü mü, bu günkü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Yarınki kelimesi, yarın gerçekleşecek olan anlamına gelir. Bu kelimede ''ki'' bağlaç değil ilgi eki olarak kullanıldığı için kelimenin birleşik yazılması gerekir.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
Getirildiği sözcüğün ünlüleri kalın da olsa bu ekin yazımı ve okunuşu değişmez: uyurken, bakarken, sorarken, yatarken… “-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Hafta Sonu Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta sonu kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta sonu" şeklindedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Bir şeyin bir yere veya kimseye ait oluşunu veya nerede bulunduğunu haber vermek üzere kullanılan -ki eki, (كى) şeklinde yazılır. Bu ek bazen kelimenin ince yuvarlak ünlüsüne uyumlu olarak -kü şeklinde de telaffuz edilebilmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "pek çok" şeklinde ayrı yazılır.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri