Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Özellikle küfle olgunlaştırılan yumuşak peynirlerin (kamember, brie, Fransız keçi peyniri, rokfor, vb.) tüketimi hamilelik döneminde önerilmemektedir.
Yağsız süt, mozzarella peyniri ve süzme peynir gibi az yağlı süt ürünleri, sağlıklı bir hamilelik diyetinin önemli parçasıdır, ancak hamileyken pastörize edilmemiş süt ve peynirlerden kaçınmalısınız. Bunlar listeriyoz gibi gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir.
Gebelikte protein gereksinimi arttığı için protein içeren çeşitli besinler alınmalıdır. Balık, et, kuru baklagiller, yer fıstığı, yoğurt, yumurta, kaşar peyniri protein açısından zengindir.
Keçi peyniri, klasik ezine, dil peyniri, tuzu alınmış hellim, yörük peyniri, mozzerella, burrata gibi çeşitleri tüketebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Tarihi oldukça eskiye dayanan beyaz peynir, pastörize edilmiş veya çiğ koyun sütü, manda sütü, inek sütü ve keçi sütü gibi sütlerin maya ile birlikte işlenmesi, pıhtının kesilmesi, peynir altı suyunun uzaklaştırılması ve uygun tekniklerle olgunlaştırılması ile elde edilir.
'Cheddar' türü peynir gibi sert peynirlerle, 'cottage cheese' denen peynirlerin ve işlenmiş peynirlerin herhangi bir tehlikesi yoktur.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur. Fakat bu annenin eğer mevcutsa, düzensiz beslenmeye devam edebileceği anlamına gelmez.
Hamilelikte cips tüketimi doğacak bebekler için çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bu nedenle gebeliğiniz boyunca cips tüketiminden uzak durup, alternatif atıştırmalıkları tercih etmelisiniz.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır.
Pastörize inek sütü, peynir kültürü, peynir mayası, sofra tuzu. Kuru maddedeki süt yağı oranı en az %45'tir. Katkı maddesi içermez.
Light sütler genelde normal sütlerden daha fazla kalsiyum içeririler. Light süt içerek hem yeterli miktarda kalsiyum almış olur hem de gereksiz kalori alımının önüne geçmiş olursunuz.
Mozzarella peynir çeşitleri, yapıldığı sütün çeşidine göre belirlenir. Mozzarella, bufalo, manda ve pastörize edilmiş inek sütünden yapılabilir.
Hamilelikte zeytin yemenin hiçbir zararı bulunmadığı gibi zeytinin gerek anne, gerekse bebeğin sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Zeytinin içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlar hamilelik boyunca bebeğin gelişimine büyük katkılar sağlar.
Süt oranı düşük olmakla beraber pastörize edilmiş süte kalsiyum ve maya eklenmek suretiyle hazırlanmış olan peynir köy peyniri olarak ifade edilir. Köy Peyniri Nasıl Yapılır? Köy peyniri genel olarak pastörize süt üzerinden hazırlanmakta ve maya ile beraber kalsiyum eklenmek suretiyle ele alınmaktadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Süzme peynir pastörize mi? Standart Süzme Peynir içeriğinde tam yağlı pastörize inek sütü varken, Protein Süzme peynir içeriğinde yarım yağlı pastörize inek sütü bulunuyor.
Kaşar peyniri çiğ sütün 70 derecede pastörize edilmesi ile elde edilir. Pastörize edilen süt uygun ısıya geldiğinde mayalanarak bekletilir. Kaşar peyniri telemesi haşlanarak elde edilen peynir türlerinden biridir.
Gebelikte annenin kalsiyum ihtiyacı artar. Süt en çok kalsiyum kaynağı olan besinlerden birisidir. Gebelikte ortalama günde 2 - 3 bardak süt içildiğinde tüm kalsiyum ihtiyaçları karşılanmış olur. Sütte çeşitli vitaminler de (A,C,D,K vitaminleri) ayrıca fosfor, flor, demir gibi mineraller ve yağ bulunur.
Sağlıklı bir hamilelik için anne adaylarının dondurulmuş gıdalardan, füme etten, küflü peynirden, hazır çorbalardan ve bulyon tabletlerden uzak durması gerekiyor. Bu besinlerin tüketilmesi; düşük, ölü doğum ve epilepsiye neden olabilir.
Pastörize edilmemiş süt, kabuklu deniz ürünleri, suşi gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Doğal olmayan beslenme: Hamilelik sürecinde mümkün olduğu ölçüde doğal beslenmeye özen gösterilmelidir. Mevsimine göre meyve-sebze tercih edilmeli ya da endüstriyel ve hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.
Rokanın oksalat içeriğinin düşük olması hamilelikte ve emzirme döneminde bu besinin güvenle tüketilmesini sağlar. Roka, K vitamini içeriği nedeniyle aşırı tüketildiğinde kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için sakıncalı olabilir.
Hamilelikte sıkça tüketilmesi gereken kuruyemişlerin başında ceviz, antep fıstığı, fındık, kaju, kuru incir, kabak çekirdeği, kuru kayısı, badem, yer fıstığı ve leblebi gibi besin değeri yüksek yemişler gelmektedir.
Zaman zaman çok sık tekrarlanmamakla birlikte pilav olarak yalnızca buğday veya bulgur pilavı,bazen de evde yapılmış tarhana, buğdaylı ayran çorbası, kıymalı veya tavuklu sebze çorbaları, yeşil veya kırmızı mercimek çorbası, işkembe, beyin hariç kelle paça çorbaları içilebilir.
Az pişmiş yumurtanın yanı sıra çiğ yumurta ile yapılan mayonez, krema veya dondurma gibi besinlerin de tüketilmemesi gerekir. Çiğ veya az pişmiş et ürünleri parazit ve enfeksiyon kaynağı olabileceği için gebelik sürecinde uzak durulması gereken besinlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri