Sporcular için süt ne zaman tüketilir? Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
Egzersiz sonrası tüketilen süt, belirtilen protein özelliği ile kas kütlesinde beklenen artışa ulaşmayı kolaylaştırmaktadır. Egzersiz sonrası içilen süt ayrıca egzersiz sonrası toparlanmayı yani kişinin egzersiz öncesi haline kısa sürede dönmesini de sağlar.
Fiziksel olarak her gün mümkün olduğunca aktif olunması gerektiğine işaret eden Türkiye Beslenme Rehberi, gün içinde 2 saatten daha uzun süre hareketsiz kalınmaması gerektiği belirtirken, egzersizden yarım saat önce 1 su bardağı süt veya ayran tüketilmesini öneriyor."
Uzmanlar, spor sonrası kaybedilen protein, mineral ve vitaminlerin kazanılması için günde en az 500 ml süt içilmesi gerektiği uyarısı yapıyor.
Bazı antrenörler sporculara gaz yapıcı, ağız kuruluğuna neden olur düşüncesiyle antrenman öncesi ve müsabaka dönemlerinde süt tüketmemelerini öneriyor. Ağız kuruluğu yetersiz tükürük salgılanması sonucu oluşur. Bu durum süt tüketimine değil, heyecan ve vücut sıvı kaybına bağlı olarak ortaya çıkar.
İlgili 31 soru bulundu
Tüm spor sonrası beslenme amaçlarına yönelik egzersizden sonra süt tüketilmesi önerilir. Glisemik indeks toleransı göz önünde bulundurularak uygun hijyen ve sıcaklık kontrolü sağlanırsa, süt ürünleri uzun süreli ya da günde birden fazla egzersizin olduğu durumlarda uygun bir alternatif gıda olabilir.
Yağ yakımını da artırıyor
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre ağırlık kaldırma egzersizi yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
İçim Fit spordan önce enerji kaynağı, spordan sonra kas gelişimine yardımcı olması için tüketilir. SPOR SONRASI PROTEİN NEDEN ÖNEMLİDİR? Antrenman sonrasında kas onarımı ve yenilenmesi için proteinler gereklidir. 45 dakika içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Genellikle yarım yağlı süt her türde sporcu için kullanmasını önerdiğimiz süt çeşitidir. Fakat çok zayıf olanlar için tam yağlı süt kullanmak, fazladan yağlar ile kilo artışı sağlamaktadır. Özel bir diyet yapıyorsanız da yağsız ve laktozsuz süt kullanabilirsiniz.
Kas dokusunun onarılması, enerjinin yenilenmesi ve kas hacminin artması için protein içeriği bulunan sütün düzenli olarak tüketilmesi spor yapanlar için önemlidir. Egzersiz öncesinde ara öğün olarak süt tüketilmesi önerilmektedir.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Kas sağlığını korumak için de birebir
Yukarıda bahsettik, spor yapanların süt tüketmesi oldukça faydalı. Bunun sebeplerinden biri de kasların yeniden inşa edilmesi için bol miktarda proteine ihtiyaç duyulması ve bu proteinin sütün içinde bol bol bulunması.
Antrenmandan 1 saat önce yulaf tüketebilirsin. Yulafı sade bir şekilde yemeyi sevmiyorsan yoğurtla veya sütle karıştırabilirsin. Hatta yoğurt veya süt ile karıştıracağın yulafı bir gece önceden hazırlayabilirsin.
Spordan hemen sonra içeceğiniz bir bardak taze süt ile performansınızı yükseltebilir ve bedeninizin dengelenmesini sağlayabilirsiniz. Glikojen tükendiği zaman sporcuların performansı olumsuz yönde etkilenir. Bir bardak sütle bunun önüne geçebilirsiniz.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Karın bölgesini eriten mucizevi besinler vardır.
Baklagiller yağ yakımını destekler ve sindirimi düzenler. Süt ve süt ürünleri tüketimi daha uzun süre tokluk hissi sağlar, kas yapımını ve yağ yakımını destekler.
Egzersiz öncesi tüketilen bir bardak süt, vücudun dengesini korumaya yardımcı oluyor. Tüm besin değerlerini bünyesinde barındıran süt, fiziksel aktivite düzeyinin artırılması için egzersizden yarım saat önce içilmeli.
Süt enerji içeriği yüksek bir besin olduğundan porsiyon olarak sütün fazla tüketilmesi enerji alımını artırır dolayısıyla kilo artışına sebep olabilir. İçeriğindeki hayvansal yağ sebebiyle aile öyküsünde kalp-damar rahatsızlıkları bulunan çocukların sütü ihtiyaçlarından fazla tüketmeleri riskli olabilir.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
Proteinli Süt Zararlı mı Sağlıklı Mı? Proteinli sütler sağlıklıdır. Ancak yine de fazla tüketimi sağlıklı olmayabilir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen günlük alınması gereken protein miktarı kilogram başına 0,8-1,0 gramdır.
Pınar Protein Süt özellikle egzersiz öncesi veya sonrası için önerilmekle birlikte, kahvaltı veya ara öğün olarak da rahatlıkla tüketilebilir.
Proteinli sütleri en çok tercih eden grubun spor yapan kişiler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bunun en önemli sebebi spor yapan kişilerde daha yüksek olan protein ihtiyacı. Protein spor sonrası yıpranan kaslarının onarılmasına yardım ederken, kas gelişimini de destekliyor.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak spordan sonra 20-25 gram protein almak yeterli olabilir. Bu miktar, kas onarımını ve sentezini desteklemek için genellikle yeterlidir. Protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tofu gibi besinler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri