Kullandığınız mayaya ilk aşamada tuz ekliyorsunuz Ancak instant maya kullandığınız durumlarda bekletmenize gerek yok, hemen ardından diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekeri mutlaka ilave etmeniz.
Bir hamurda tuz oranı %6-15 arasında değişir. Tatlı hamurlar için %6 tuzlu hamurlar için %15 oranı aşılırsa rahatsız edici bir tuz miktarı oluşur. Şeker miktarı ise tuz miktarının her zaman iki katı olarak tuzlu hamurlara eklenir. Şeker lezzet dışında, pişerken renk olarak hamura katkı sağlar.
Tuz, maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Su, fırının içinin nemli kalmasını sağlayacaktır. Ardından hamurunuzu kabıyla birlikte üzeri kapalı bir biçimde orta tezgaha yerleştirin ve mayalanmaya bırakın. Bu işlemi susuz da yapabilirsiniz. Bu şekilde hamurlarınız daha çabuk mayalanır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Oda sıcaklığı soğuk olursa bu sefer maya aktive olmaz ve hamurunuz kabarmaz. Bu nedenle özellikle kış aylarında buna çok dikkat etmek gerekiyor. Mayalandırma işleminde bir diğer püf noktası ise zaman. Güzel mayalanmış bir hamur için en az 40-60 dakikaya ihtiyacınız var.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin.
Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar. 3. Kural: Hamurunuzun yeterince elastik olması için uzun süre yoğurun.
-- Hamurunuza yağ katmaya ve hamuru yağ sürerek açmaya özen gösterin. -- Hamurunuzun daha kolay kıvam alması ve pişerken çıtır çıtır olması için yoğurma sırasında içine süt katmayı ihmal etmeyin.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Kullandığınız mayaya ilk aşamada tuz ekliyorsunuz
Ancak instant maya kullandığınız durumlarda bekletmenize gerek yok, hemen ardından diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekeri mutlaka ilave etmeniz. Tuzu bu aşamada asla eklememelisiniz.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Normal ekmek hamurunun yoğurulması için malzeme miktarları şöyle hesap edilir: 1 kg. un ile hamur yoğurulacaksa, un ağırlığının % 65 kadar su kullanılır. Yani, 650 gr. su, Un ağırlığının % 2 kadar tuz kullanılır. Yani, 20 gr. tuz.
Uzun, yavaş, mayalı kabarmalardan yararlandıkları için ekmek ve pizza tarifleri için soğuk su hamurları kullanılır. Soğuk su, mayanın ürettiği gazları hapseden ve ekmeğe lezzet katan glüten yapısını korur. Çavdar veya karabuğday gibi glüten oranı düşük unları kullanırken sıcak su kullanılmasını önerir.
“Bazı ülkelerde tuza yönelik tedbirler alınıyor. Ekmeğin içine atılacak tuz miktarının azaltılması en büyük adım olacaktır. Bir ekmeğin içinde 5-6 gram tuz var.
Hamuru daha hızlı kabarması için ılık ve nemli bir yere koyun. Çoğunluğu su ve undan oluşan yağsız hamurların süt ürünleri, yumurta, tuz ve yağ içeren hamurlardan daha hızlı kabaracağını unutmayın.
Hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Sıvı yağ, süt gibi malzemelerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamurun güzel bir şekilde mayalanması için ideal olan seçimdir.
Su, un ve tereyağını ocakta eritin. Tereyağı eriyip, su kaynadığı zaman tuzu ilave edin ve elenmiş unu spatula yardımı ile ezerek karıştırın. Hamur kıvamına gelen karışımı 1 dakika spatula ile ezerek pişirin. Hamuru, iyice soğutun (Temiz mermer tezgah üzerinde yayarak kolaylıkla soğutabilirsiniz).
Süt ve Yağ Kullanın
malzemelerdir; ancak iş böreğe gelince bu malzemelerin önemi daha da artar. arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Hamur ne kadar yumuşak olursa piştiğinde de o kadar yumuşak ve puf puf olur. Bu nedenle unu çok fazla kullanmamaya dikkat ediyorum. Üzerini örtüp evin en sıcak köşesinde mayalanmaya bırakıyorum. Hamurun mayalandığı yerde çok hava akımı varsa hamurunuzun mayalanması gecikebilir.
Ancak börekler sıcakken üzerini kapatmayın. Hararet yapacağından çıtırlığını kaybedecektir. -- Börekleri tabağa serdiğinizde iki kat peçeteyle üzerine dizip, tamamen soğuduktan sonra ağzını kapatabilirsiniz.
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
Yoğurduğunuz hamuru ele yapışan bir kıvamda bırakıyorsunuz
Buraya kadar her şey normal. Ancak malzemeler birbirine iyice karıştıktan ve hamur homojen bir kıvam aldıktan sonra bu yapış yapış kıvamdan eser kalmaması gerekir. Zira hamurun ele hala yapışıyor olması malzemelerin birbiriyle tam bütünleşmediği anlamına gelir.
Kek ve poğaça yaparken elinizde kabartma tozunun kalmadığını fark ettiğiniz o anda, 1 çay kaşığı tuz size yardım edecektir. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eden bir maddedir. Özellikle de hazırlık aşamasında sıvı malzemelerle beraber çırpıldığında gözle görülür şekilde iyi bir kabarma oluşturacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri