Annenin akıl sağlığının yerinde olmaması, annenin fiziksel sağlığının yerinde olmaması, annenin çocuğa şiddet uygulaması, annenin maddi açıdan koşullarının yetersiz olması veya annenin çocuğun bakımını üstlenebilecek durumda olmaması gibi durumlarda da çocuğun velayeti babaya verilmektedir.
Çocuğun velayetinin anne veya babaya verilmesi, çocuğun sağlığı, güvenliği ve refahı açısından en iyi kararın alınmasına odaklanan mahkeme tarafından belirlenir. Eğer anne tarafından çocuğun güvenliği veya sağlığı tehlikeye atıldığına dair önemli kanıtlar varsa, çocuğun velayeti babaya verilebilir.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir.
Anne velayeti istemezse, çocuğun velayetini istemediğini mahkemeye beyan ederse velayet mahkeme tarafından babaya verilebilir. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar ortak karar aldığından çocuğun durumuna yönelik alacakları karar mahkeme tarafından kabul edilecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Baba, çocuğun velayetini almak için bir dava açabilir ve mahkemede duruşma yapılır. Mahkeme, tarafların delillerini değerlendirir ve çocuğun en iyi çıkarlarını gözeterek velayet kararını verir. Sonuç olarak, babalar da çocuklarının velayetini alabilirler.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Boşanmada çocuğun velayetinin anneye verilmesi
Yaşı küçük olan çocuklar ve anne şefkat ve bakımına muhtaç olan çocukların velayeti anneye verilir. Velayetin üstlenilmesinde engel bir durum olmadığı anlaşıldığı sürece, çocuk beyanında da baba ile yaşama arzusu yoksa, çoğunlukla velayet anneye verilir.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Mahkeme, çocukların velayetinde çocuk yararına hangi ebeveynde kalması çocuk gelişimi ve psikolojisi için iyi olacak olan ebeveynde kalmasına karar verecektir. Terk nedeniyle açılan boşanma davasında, müşterek çocuk anne bakımına muhtaç bir yaşta ise terk eden anne dahi olsa velayet, anneye verilecektir.
Hakimler Çocuğun Velayetine Karar Verirken En Çok Neye Dikkat Eder? Hakim çocuğun durumuna ve boşanmanın onun ailevi, sosyal ve kişisel durumunda oluşturacağı olumsuzluklara odaklanır. Çocuğun bu bakımdan üstün yararının gerekli kıldığı her konu hakimin değerlendirme alanı içine girer.
Eğer herhangi bir işte çalışmıyorsanız, hiçbir geliriniz bulunmasa bile diğer şartlar mevcut ise velayet tarafınıza verilecektir. Gelirinizin bulunmaması halinde mahkeme karşı tarafın ödemesi için çocuklar için bir iştirak nafakası belirler.
Genel olarak, küçük yaştaki çocuklar anneye, büyük yaştaki çocuklar babaya verilir. Ancak, bu kural her zaman geçerli değildir. Örneğin, anne yoksunluk, şiddet veya ihmal gibi nedenlerle çocuğun bakımından aciz ise, velayet babaya verilebilir. Velayet davalarında, çocuğun görüşleri de dikkate alınır.
Anlaşmalı boşanma protokolüne velayet babaya verilecektir şeklinde bir hüküm konulmuşsa velayet babaya verilir. Anne akıl hastası ise, idrak gücü yok ise velayet babaya verilir. Velayeti alan taraf çocuğun velayetini kötüye kullanmışsa, çocuğun bakımını, sağlığını ihmal etmişse kendisinden velayetin alınması mümkündür.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Çocuğun menfaatinin korunması için mahkemede, pedagog eşliğinde çocuğun düşünceleri sorulur. 8 yaşından büyük çocuklara, menfaatlerini koruyacak şekilde konuyla ilgili sorular sorulabiliyor. Psikolojik durumu göz önüne alınıyor ve velayetin kime verilmesi gerektiğine karar veriliyor.
İdrak yaşı olarak 8 yaş ve üzeri kabul edilmektedir. Tarafların tanık listesinde çocuk belirtilmemiş olsa dahi, Mahkeme velayetin belirlenmesi açısından çocuğu re'sen (kendiliğinden)dinleyebilir.
Çocuğun yaşı küçükse anne bakım ve ilgisine muhtaç olduğu kabul edilir ve çocuk anneye verilir. Tabi anne haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa veya bir akıl hastalığı varsa veya çocuğa bakmasının sakıncalı olduğu ciddi bir neden varsa hakimin takdiri ile babaya da verilebilir.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Eğer çocuk 0-4 yaş aralığında ise anne bakımına muhtaç olan bir çocuk demektir. Hakim genellikle bu yaş aralığındaki çocukların velayet hakkını anneye vermektedir. Annenin maddi durumuna ya da yaşam tarzına bakılmaksızın velayet kararı verilir, çünkü bu yaş aralığındaki çocuklar anne bakımına muhtaçtır.
Çoğunlukla aile mahkemeleri, ayda 2 gün(hafta sonuna denk gelen 2 gün), okul yarı yıl tatillerinin bir haftası, dini bayramlarda birer gün ve çocuğun yaşı mümkün kılıyorsa yaz aylarında 15 ya da 30 gün çocukla babası arasında görüşmeye yönelik kişisel ilişki kararı vermektedir.
Çalışmayan anneye de velayet verilebilir. Zira her ne kadar çocuğun bakım ve yetiştirilme yükümlülüğü çalışmayan kadına da yüklense de, velayeti alamayan babanın da çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü devam etmektedir.
Duruma göre hâkim velayetin ne anneye, ne de babaya verilmesine karar verir; çocuğa vasi atanmasına karar verebilir. Anne ve babanın evli olması halinde kural olarak velayet hak ve yükümlülükleri anne ve babaya müşterek olarak aittir (TMK m. 336).
Anne veya babanın depresyon tedavisi görmesi ve ilaç kullanması başlı başına velayetin diğer tarafa verilmesi için yeter sebep değildir.
ÖZET: Davalının sabıkalı bir şahısla evli olduğundan velayetin annede bırakılması küçüğün gelişim ve yaşantısını olumsuz etkileyecektir. Bu durumda velayetin babaya bırakılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri