Düzenlemeye göre, İmar Kanunu uyarınca ruhsat alınması gerektiği halde ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine veya ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılarda projelerine ve ilgili mevzuatına aykırı yapı yapılması halinde yıkım kararı uygulanacaktır.
İnşaat durdurulduktan sonra yapı sahibine ruhsat alması veya yapının ruhsata uygun hale getirilmesi için süre verilir. Eğer süresi içinde ruhsat alınmaz veya yapı ruhsata uygun hale getirilmezse yıkım kararı verilir.
Ruhsata bağlanabilen binalarda ruhsat alınması ya da ruhsata aykırılığın giderilmesi amacı ile bir aylık sürenin verilmesi gerçekleşir. Ruhsatın alınmaması ya da aykırılıkların giderilmemesi halinde ruhsat iptali ve encümen yıkım kararının çıkarılması söz konusu olur. Yıkım kararının tebligatı yapılır.
Eski bina yıkım kararı nasıl alınır sorusunun cevabı aslında gayet basit. Vatandaşlar oturdukları binadan şüpheleniyorsa oturdukları meskene bağlı olan belediyeye dilekçe yazmak zorunda. Dilekçe talebinin hemen akabinde belediyelerden sadece binaya ilişkin rapor alabiliyorlar.
Elektrik, su ve doğalgazın kesilmesinin önemi bina yıkılırken ortaya çıkmaktadır. Bu kesintiler yapılmışsa ve bina tahliye edilmişse yetkili resmi kurum tarafından yıkım ruhsatı 6 iş günü içinde düzenlenir.
İlgili 15 soru bulundu
Muhtemel bir afet anında yıkılma ve ağır hasar görme ihtimali olan binalar “riskli yapı” adı verilir. 6306 Sayılı kanun kapsamında; içinde yaşayanların can güvenliğini riske atmamak için, riskli yapılara yıkım kararı verilir.
SORU: Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek? CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
7- Bakanlıkça Yıkım Kararı
Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 5. ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 55. maddesinde yer alan hükümler uyarınca, "bahçe duvarı inşaatının" ruhsata tabi olması karşısında, ruhsatsız yapıldığı sabit olan bahçe duvarının yıkımı işlemleri hukuka uygundur.
İmar planı ve inşaat ruhsatına aykırı olarak yapılan yapıların inşaatını durdurma ve yıkım işlemleri hakkında karar alma yetkisi belediyelere aittir. Belediye genel olarak yapıların ruhsat ve gereklerine uygun olarak yapıldığını denetlemek zorundadır.
1) Afet gören alanlarda “yıkık” ve “acil yıktırılacak yapı” niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması kesinlikle yasak.
Riskli yapı tespiti kesinleşmiş ve kat malikleri binanın yıkımı ve yeniden yapılmasına karar vermiş iseler; her bir bağımsız bölüm için maliklere 18 ay, riskli alanlarda ise 48 ay kira yardımı yapılırken kiracılar da (2) aylık kira yardımını tek seferde (defaten) alabilmektedir.
Buna göre; afet gören alanlarda 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması yasaklandı.
Üçte ikilik çoğunluk sağlanarak karar alınması ve müteahhitle anlaşma yapılması durumunda yeniden inşa süreci başlar. Bununla birlikte, yeniden inşa kararına katılmayan hak sahiplerinin arsa payları, rayiç bedel üzerinden açık artırma yoluyla diğer hak sahiplerine satılabilir.
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
Kaçak Yapı Hapis Cezası TCK m.184
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
“Teras Katın Bina Niteliğinde Olması Ruhsat Gerektirir. Ruhsatsız Teras Katı İmar Kirliliği Suçunu Oluşturur.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz. Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Riskli yapı tespiti yapılması durumunda yasa kapsamında tapuya şerh konularak ve yapı maliklerine 60 günden az süre verilmemek kaydıyla yapının yıktırılması sağlanır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sertifikalı firmalara başvurmanız gerekmektedir.
Binalarınızın veya iş yerinizin kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığını online olarak öğrenebilirsiniz. Bunun için belediyelere, bakanlık il müdürlüklerine başvuruda bulunabilir, e-devlet uygulaması üzerinden de öğrenebilirsiniz.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
Çürük Raporu Alan Bina Ne Zaman Yıkılır? Çürük raporu sonrasında yıkım 60 gün içerisinde gerçekleşir. Çürük raporu ya da resmi şekilde riskli yapı tespit raporu alındığı takdirde bina içerisinde yaşam söz konusu olamaz. Dolayısıyla binaların yıkılarak imha edilmesi ve gerekiyorsa yerine yenilerinin yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri