Binlerce yıl önce yaşamış insanlar tarafından kesinlikle kullanılmış olabilecek birçok düşük teknolojili yöntem buldular. En yaygın ve aşina olduklarımız arasında, kurutma, tuzlama, salamura, fermantasyon ve akarsu ve kuyu gibi doğal buzdolaplarında soğutma gibi yöntemler bulunuyor.
Pirinç, kuru fasulye, mercimek, bulgur gibi bakliyatlar uzun süreli saklanabilen gıdalar arasındadır. Toza karşı bez torbalarda serin veya kuru yerde muhafaza etmeye özen gösteriniz. Antibakteriyel özelliğe sahip olan beyaz sirke, evinizde eksik etmemeniz gereken önemli materyaller arasındadır.
Konserve yapmak aynı zamanda gıdaların besin değerlerini korumanın da önemli bir yolu. En az 1 yıl boyunca konserve olarak saklayabiliriz ancak bu sürenin sonunda gıdaların tadı bozulmaya başlayabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Makarna: Paketlenmiş makarnanın ömrü 12-18 ay. Hiç su içermediği için aslında daha da uzun süre dayanabilir. Kuru, serin bir yerde, hava almayan bir ambalajda saklayın.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
İçinde her türden şekerin bulunduğu bir çeşit şurup olan balın. bakterilerin yerleşmesi ve gelişmesi için uygun bir ortam olduğu düşünülebilir, ancak bal bozulmayan tek gıda maddesidir ve dünyada normal şartlarda bozulmadan durabilen başka bir besin maddesi yoktur.
Ürün grubuna göre sebze, meyve, garnitür, mantar, türlü, hazır yemek, balık ve deniz ürünleri konserveleri bulunabilir. Yemeklerde pişirme süresini kısaltmak için üretilen haşlanmış besin konserveleri arasında mısır, fasulye, nohut ve bezelye gibi temel gıda maddeleri yer alır.
Bu yöntem diğerlerine göre daha yaygındı. Buzdolabının icadından önce tel dolaplar vardı. Tel dolaplar dolaptan içeri böcek, toz veya kirli hava girmemesi için tellerle çevrilmiştir. Tel dolaplar ekmek ve diğer besinleri korumak için kullanılmıştır.
Buzdolabının olmadığı dönemlerde kullanılan bir yöntem de katı gıdaları bal ya da zeytinyağı içinde saklamaktır. Bal öyle bir besin ki, üstünden yıllar geçse bozulmaz. Aynı şekilde zeytinyağı da zamana bunca direnebilen ender gıdalardan biri olarak müthiş bir koruyucudur.
Sebzeleri dondurucuya koymadan önce kavurmak ya da haşlamak gerekir. Ancak bu çok kısa sürmeli ve sebzeler diri bırakılmalıdır. Şoklama, haşlanan sebzeleri buzlu suya koymaktır, tazeliğini korumaya yardımcı olur. Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz.
balın sonsuza kadar olan raf ömrü, su götürmez. biçimde kanıtlanmış oldu. Bozulmadan kalan birkaç besin maddesi daha. sayabiliriz: Tuz, şeker, kurutulmuş pirinç gibi.
Bu gıdaların arasında sonsuza kadar bozulmayan ilk gıda baldır.
Şekerin tüm türleri, doğru bir şekilde saklandığında 2 yıla kadar dayanıklılık gösterir. Sahte vanilya aromalı toz şekerler 2 yıl içinde ömrünü tamamlarken, gerçek vanilya özünden yapılan şekerler daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Bal asla bozulmaz!
Antik Mısır lahitlerinde birkaç yüzyıllık yenebilir durumda, bal bulunmuştur. Balın uzun ömürlü olması içindeki kimyasal bileşenlerle açıklanabilir. Bal doğal olarak asitiktir ve çok düşük miktarda nem içerir bu iki özelliği bakterilerin yaşaması için uygun değildir.
Balda mikrop üremez. Çünkü bal antibakteriyel özelliğe sahip bir besin maddesidir.
Balın Göze Faydası: Eski tarihlerde göz sağlığı için kullanılan bal şimdilerde çok bilinmese de etkisi oldukça fazla. Kaşıntı, kızarıklık, kuru göz ve göz enfeksiyonlarına iyi gelen bal görme yetisini de arttırmaktadır.
Konserve için çorbanız kaynama ısısındayken konserve kavanozuna koyup vakit kaybetmeden kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirip ısısının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin. Oda sıcaklığına gelen kavanozu buzdolabına kaldırın. Bu şekilde 6 aya kadar saklayabilirsiniz çorbalarınızı.
Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri