Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen '' Rabbena ve Lekel Hamd'' sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.
Ayakta sırasıyla; a) Besmele, b) Fatiha sûresi, c) Kur'an'dan başka bir sûre daha okunur. Birinci rek'atte olduğu gibi "Allahü Ekber" diyerek rükûa varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-azim" denilir. "Semiallâhü limen hamideh" diyerek ayağa kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir.
Namaz kılan kişi rükudan kalkarken "semiallahü limen hamideh" der ve devamında şunları söyler:"Rabbena leke'l-hamd". Semiallahü limen hamideh anlam itibariyle " Allah, kendisine hamd edenleri işitir" denildikten sonra devamında Rabbena leke'l-hamd denilerek yani "Hamd, Rabbimiz içindir" ifadesi söylenir.
Sözlükte “övmek, şükretmek” anlamına gelen tahmîd ise tesmîin ardından ayakta iken, “Rabbenâ leke'l-hamd” (Ey rabbimiz! Hamd sana mahsustur) duasını okumak demektir.
İlgili 29 soru bulundu
Rükûdan kalkarken "Semi'Allahü limen hamideh" demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.
Rabbena atina duası Bakara suresinin 201, Rabbenağfirli duası da İbrahim suresinin 41. ayetidir. Rabbena duaları, son oturuşta Eettehiyatu, Allahümme Salli, Allahümme Barik dualarından sonra okunurlar. Bu dualardan önce okuyamazsınız. Ayrıca önce Rabbena atina sonra Rabbenağfirli duasını okuyorsunuz.
Sual: Rükûdan doğrulunca, (Rabbena lekel-hamd) mi, yoksa (Rabbena ve lekel hamd) mi demek gerekir? İkisi de caizdir. Ancak meşhur olan (Rabbena lekel-hamd) demektir.
Şafii mezhebine göre, muktedi (imama uyan cemaat) da imam gibi, “semiallahu limen hamideh” dedikten sonra “Rabbena leke'l-hamd” duasını da okur. Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, söz konusu iki şekil de caizdir. Yani okumak da okumamak da namaza bir zarar vermez, namaz geçerlidir.
Ebû Hüreyre tarafından rivayet edilen, "Resûlullah namaza kalktığında ayakta iken iftitah tekbiri alır, sonra rükûa varırken tekbir alır, sonra rükûdan doğrulurken 'semiallahü li-men hamideh', ardından ayakta iken 'rabbenâ ve leke'l-hamd' derdi" hadisi (Müslim, "Ṣalât", 28) bunlara örnek gösterilebilir.
Sonuç itibarıyla, tadili erkân açısından; rükûda, rükûdan doğrulmada, secde ve iki secde aralarında en az bir defa “Sübhânellah” diyecek kadar durmak gerekir (Zeylai, Tebyinü'l-Hakaik, 1/106).
Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez. Bu selâmda “es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” cümlesinin “es-selâm” kısmını söylemek vacip, “aleyküm ve rahmetullah” kısmını eklemek ise sünnettir.
“Allah'u Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Subhane Rabbiyel Ala” denir. “Allah'u Ekber” denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar.
Namaz kılınırken okunan bazı sure ve dualar bulunur. Rabbena Duası bunlardan birisidir. Rabbena Atina ve Rabbenağfirli dualarını namaz sonunda okumak ise sünnettir. Okunuşu ve ezberlemesi oldukça kolay olan Rabbena Duası namazlarda son oturuşta okunur.
Dua âyetlerinden veya hadis-i şeriflerde bildirilen dualardan biri okunur. Burada genelde, Rabbena Âtina ayet-i kerimesini dua olarak okumak tercih edilmektedir. Bu bakımdan imamın, salli bariklerden sonra Rabbena Âtina okuması mekruh değil sünnettir.
İsra Suresi Tefsir (Kur'an Yolu)
İmama uyan kimseden, namazda Kur'ân okuma yükümlülüğü tamamen düşer (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50). Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma yükümlülüğü tamamen düşmez. İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur.
İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 249-250). (İbn Mâce, İkâmetü's-salât, 13) gibi hadisleri delil olarak kabul etmektedirler.
Cemaatle namaz kılarken, imam sesli olarak fatihaya başladığı zaman artık Subhaneke duası okunmaz ve imam dinlenir.
Namazda, tahiyyat'tan sonra Rabbena dualarını okumasak olur mu? Selamünaleyküm. Tahiyyat vacip olan miktar için yeterlidir. Gerisini okumamak namazın sıhhatini etkilemez.
Perşembe günü okunacak dilek duası;
Allahümme rabbena lekel hamdü küllüh.Ve lekel mülkü küllüh.Ve bi yedikel hayru küllüh.Ve ileyke yerciul emru küllüh.Ve ala niyetühu ve sirruh.
Farz namazlarda Arapça olarak, Kur'an'da ve hadislerde geçen duaları okuyabilirsiniz. Namazların sonunda okuduğunuz 'Rabbena' duaları veya Kur'an'da ve hadislerde olan diğer dualar secde de de okunabilir.
Selâmdan Sonra okunacak Dua
okunuşu: “Esteğfirullâhe'l-āzîmellezî lâ ilâhe illâ hüvel-hayyül-kayyûmü ve etûbü ileyhi.” okunuşu: “Allahümme ente's-selâmü ve minke'sselâmü tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm.” Farzın sonunda bu duadan sonra Peygamberimize salât ve selâm getirilir (Allâhümme salli alâ Muhammed denilir).
Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
Okunuşu oldukça kolay olan Allahümme Salli Barik duası namazların son rekatında Ettehiyyatü duasının ardından okunur. Bu yüzden Salli Barik duasının ezbere bilinmesi şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri