Kimyasal içeriği bulunmadığı gibi meşe külüyle zeytinyağı kullanılarak üretilmektedir. Kül sabunu çok eski zamanlardan beri tercih edilen, doğaya hiçbir zararı olmayan temizlik ürünleri arasındadır. Kimyasal içeriği bulunmadığı gibi meşe külüyle zeytinyağı kullanılarak üretilmektedir.
Yakıcı madde, İngilizce'deki 'caustic' kelimesinden gelen kostiktir. Kül suyu, potasyum hidroksit, sodyum hidroksit… bunların hepsi birer kostik maddedir.
Meşe Külü Sabunu Nedir? Meşe külü içerdiği doğal yağlar ve meşe külü özü sayesinde ve cildinizin tüm gözeneklerine nüfus ederek derinlemesine temizler ve hassas cildinizin rahatlamasını sağlar. Haricen kullanılır.
Herhangi bir kaynaktan aldığınız külü elek ile bir kazana eledikten sonra üzerine soğuk su ilave edin. Külün miktarının su miktarına oranı 1 / 4 olmalı. Yani, kül suyu yapacağımız kazanın 5'te biri kül, 4/5'ini de suyla doldurmalısınız.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Su ile karıştırılan odun külü sodalı su üretir, bu da daha sonra sabun yapmak için hayvansal yağ ile karıştırılabilir. Külünüze kaynar su eklemeniz, birkaç gün bekletmeniz ve kül suyunu (sodalı su) karışımdan boşaltmanız yeterlidir.
Özellikle sodyum hidroksit NaOH, kağıt üretimi, petrol rafinasyonu ve kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Potasyum hidroksit KOH genellikle sabun ve temizlik ürünleri üretiminde tercih edilir.
Odun külü; gıdayı saklamakta, bahçe işlerinde, toprak objeler yapımında, zararlı mücadelesinde ve hatta kozmetikte değerli bir kaynak olmuştur. Çamaşır sodası keşfedilmeden çok önce, odun külü bazlı mayalayıcılar kurabiye pişirirken kullanılmaktaydı. Atalarımız sabunu odun külü olmadan keşfedemezlerdi.
Marangoz artığı fornika veya sunta gibi verniklenmiş kimyevi işlenmiş tahtalar değil, meşe odunu külü olmalıdır. Kül güçlü alkalidir ve Asidik olan toprakların PH'ını yükseltir. Ancak toprak da kullanımında dikkat etmek ve fazlaya kaçmamak gerekiyor. Külün kendisini bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz.
İçerisinde çok değerli vitamin ve minareller barındırır. Cilt temizliğinde, akne ve sivilce tedavilerinde, pasif agresif gibi mental bozukluklarda özellikle eski çağlarda çokça kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam etmektedir. Akne ve diğer cilt rahatsızlıkları için suyla seyrelterek ilgili bölgeye sürülmektedir.
Sidr sabunu, sidr ağacının yapraklarından yapılan doğal bir sabundur. Sidr ağacı, Orta Doğu ve Asya'da yetişen bir ağaçtır ve geleneksel olarak cilt ve saç sağlığı için kullanılmaktadır.
Volkan Külü sabunu: Sivilce ve sivilce görünümünü önler. Gözeneklerin daralması yoluyla yağ içeriği ile mücadele, siyah noktaları ortadan kaldırır. Kızarıklığı ortadan kaldırır, cildin solmasını durdurur, kırışıklıkları düzeltir. Sivilce sonrası yaraları pürüzsüzleştirir.
Ardıç sabunu, ardıç ağacından elde edilen katran ile yapılan bir doğal sabundur. Yüzyıllardır doğal bir ilaç olarak kullanılan ardıç katranı, özellikle cilt rahatsızlıkları için tercih edilir.
Sabun yapımının ana bileşenlerinden biri olan kostik olmadan sabunlaşma gerçekleşmeyeceği için kostiksiz sabun olmaz. Doymuş veya doymamış yağlar, uçucu yağlar, bitkisel özeler ve kostik farklı miktarlarda ve çeşitlerde karıştırılarak sabun elde edilir.
Yağın miktarı ne olursa olsun kullandığınız kostiğin miktarı yalnızca 'sabunlaşma oranı'nı ve 'sabunlaşma süresi'ni etkiler. Doğru oranda kullanılırsa sağlığa bir zararı yoktur.
Saf bıttım sabunu elle yapılan ve tamamen organik olan geleneksel ürün olarak yüzlerce sene kullanılmıştır. İçeriğinde katkı maddesi, kimyasal, kostik, paraben gibi içerikleri kesinlikle bulunmaz ve doğal ürün olarak onaylanmıştır.
Odun külü, bitkilerin büyümesi için gereken bütün vitaminleri içerir. Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın.
Psikolojik hastalıklardan iç ve deri hastalıklarına kadar birçok alanda kullanımı söz konusudur. “Gelen hasta cilt hastalıkları için gelmişse kül suda bekletildikten sonra cilde pamukla sürülür. Hasta iç hastalıkları için gelmişse kül suda bekletilir; süzüldükten sonra suyu içilir.
· Saksı çiçekleriniz için özellikle sigara külleri oldukça faydalıdır.
"Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor"
Sonra da odun ateşiyle pişirdiğimiz yemeklerden kalan küllerden bir miktar alıp zeytini külle karıştırıyoruz. Kül zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor." diye konuştu.
Deneme sonuçları, kömür külünün %5 ve altı değerlerde toprağa karıştırılarak kullanılmasıyla azot, organik madde, bitkiye yarayışlı potasyum, bakır, mangan, demir, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi bitki besin elementlerince toprağı zenginleştirdiğini göstermiştir.
Bu küller ızgaraların açılmasını sağlar. Buzdolabında bulunan yiyecekler sebebiyle sürekli koku oluşuyorsa o zaman delikli bir plastik torbanın içinde bir parça yanmış bir parça kömür koyun. Karbon içeriği buzdolabındaki kötü kokuları emecektir.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Genellikle lavabo açıcı olarak kullanılır. Çıplak elle dokunulduğunda kaşındırıcı bir etkisi olan kostik, doğal olarak meydana gelmez ancak üretimi oldukça kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri