Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
İncir, şekeri en yoğun meyvedir, sadece orta boyda bir incir yaklaşık 8 gram şeker bulundurur.
İlgili 16 soru bulundu
Muz - 12 gram şeker
Muz, elma ve armutu biraz daha geçiyor ve 100 gramında 12 gram şeker bulundurarak bizi üzenler arasına üst sıralardan yerleşiyor.
DİYABETLİLER İÇİN ZARARLI MEYVELER
Tüm meyveler şeker hastaları için uygun değildir. Doğal bileşimleri nedeniyle güçlü bir şeker yüküne sahip olanlar, şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Bazı örnekler üzüm, incir, muz, mango ve papayadır.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Bir adet yeşil elmada (ortalama 90 gram) 46,8 kcal değerinde kalori bulunur. Şeker ve içerik bakımından doğal olduğundan bu kalori vücudu olumsuz etkilemez. Yeşil elma şeker oranı yaklaşık olarak %10'dur. Her meyvede olduğu gibi şeker türü meyve şekeridir.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar.
Tadının ekşiliğinden de belli olduğu üzere limon ve lime şeker açısından oldukça düşük, C vitamini açısından ise zengin meyveler. Limon ve lime başına 1 veya 2 gramdan fazla şeker düşmüyor.
Şeker hastalığı olanlar için besleyici bir sebzedir. Lifli yapısı vardır, kan şekerinin hızlı yükselmesine engel olur.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Araştırmalar, günlük yeşil çay tüketiminin yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu belirlemiştir. Bu nedenle diyabet veya hiperglisemiden şikayetçi kişiler için önerilir. Bu içeceği hazırlamak için bir bardak sıcak suya yaklaşık 2 yemek kaşığı yeşil çay ekleyin ve 15 dakika bekletin.
150 gram ağırlığında orta boy bir patateste yaklaşık 135 kalori vardır. 3.5 gram fiber, 2 gram şeker, 3.5 gram protein içerir.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir.
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz. Soğuk patatesin glisemik indeksi sıcak patatese göre daha düşük oluyor.
Ancak kesin olarak “Limon şekeri yükseltir mi?” sorusuna kesin olarak evet cevabını vermek yanlıştır. Özet olarak limon kan şekerini yükseltir veya düşürür diye kesin bir varsayımda bulunmak yanlıştır. Limon, ölçülü tüketildiğinde kan şekerini dengede tutmaya fayda dağlar. Limon direkt olarak kan şekerini düşürmez.
Dr. Erdem Yeşilada anlattı: Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konuldu.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri