Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.
Turp familyasından olan hardal otu, boyu 50 cm'ye kadar uzamaktadır. Bu otun yaprakları tüylüdür ve beyaz renkte veya sarı renkte çiçek açar. Dört köşeli, küçük ve sivri meyveleri tıp dünyasında kullanılmaktadır. Hardal otunun meyvesi çok küçüktür.
Hardal, zengin bir A vitamini kaynağıdır, Bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve göz sağlığına iyi gelir. Kas ağrıları, hardal tüketerek savaşabileceğiniz problemlerden bir başkasıdır. Hardalın faydaları arasında, kas spazmlarını rahatlatma ve romatizmaya iyi gelme de yer almaktadır.
HARDAL OTU TÜRKİYE'DE NEREDE YETİŞİR? Hardal otu dünyanın birçok farklı ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de yetişen bir ot türü olarak öne çıkıyor. Bu bağlamda özellikle Akdeniz Bölgesinin farklı şehirlerinde ve kıyı alanlarında yetişen bir bitki türüdür.
Dilimizde Hardal otu, Acırga, Eşek turpu, Manamıh, Manamuh, Mananık, Mananik, Tüppek ve Yabani hardal adları ile bilinmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Hardal otu, Akdeniz Bölgesi'nde doğada kendiliğinden yetişen beyaz hardal, yabani hardal ve siyah hardal olmak üzere 3 farklı türü olan şifalı bir bitkidir. Beyaz ve sarı çiçek açan bitkinin sürgün ve yaprak kısımları tüketilmekte olup bitki habitusu 20 cm ila 1.5 metreye kadar değişmektedir.
Hardal bahçe bitkisi mi? Hardal tohumu bahçenizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Hardal doğada bulunan en yararlı bitkilerden biridir ancak çok fazla tercih edilmemektedir. İlaç sanayisinde kullanılan hardalın tıpta geniş bir yeri vardır. İki çeşide ayrılan hardal karşınıza beyaz ve siyah hardal olarak çıkabilir.
Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, tohumları baharat olarak kullanılan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır.
Hardal otu, Akdeniz ikliminin bulunduğu her yerde yetişebilen bitki türüdür. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde bulunur. Ana vatanı ise Akdeniz iklimi ülkeleridir.
Siyah hardal tohumunu ciddi sağlık sorunları olan kişiler, emzirme döneminde olan anneler, hamile kadınlar, karaciğer sorunları olan kişiler tüketmemelidir. Bu tohumun sağlık için faydası olduğu kadar zararı da bulunmaktadır.
Hardal tohumunda bulunan mikrop kırıcı maddeler, enfeksiyonların temizlenmesinde büyük role sahiptir. İdrar yolu enfeksiyonu durumunda oluşan akıntılar, hardal tohumu sayesinde sonlandırılır. Boğaz enfeksiyonu günlerinde de yine hardal tohumu ile bu hastalık süreci bitecektir.
Ayrıca rakımı 600 ve üstünde olan her yerde yetişen bir bitki olan hardal kış aylarında kendisini gösterir. Yaprakları turp otuna çok benzeyen hardal bitkisi, özellikle Ege bölgesinde kasım ve aralık ayından itibaren kendisini göstermeye başlar.
Hardal sandviçlerde ve hamburgerlerde de sos olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Bunun yanında, Hint mutfağında ve vejetaryen yemek tariflerinde çok tercih edilen hardal, sebzelere lezzet vermek amacıyla diğer baharatlar ile birlikte kullanılır.
Hardal türleri
Hardalın acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur.
Tavşan, geyik, hamburger, taco, sandviç, sosis gibi et türleri ile de oldukça lezzetlidir. Hardalın et yemeklerinde kullanıldığı gibi sebze yemeklerinde de kullanılabilir. Patates, haşlanmış patates salatası, lahana, fasulye gibi yiyeceklerle beraber oldukça lezzetlidir.
Hardal yaprakları direk yemek için sert yapraklardır, bu sebeple tüketmeden önce kısa süreli sıcak suya tabi tutulurlar. Bu lezzetli ot salata olarak zeytinyağı ve sarımsak ile oldukça yakışır. Balık ya da et yediğiniz günlerde yanında iyi gidecek bir meze olacaktır.
*Hardal Tohumu Ekim Zaman:İlkbahar yaz, iç mekan içerisinde her zaman ekimi yapılabilir.
Kan şekeri: Henüz yeterli çalışma olmasa da hardalın kan şekerini düşürücü etkisi umut verici! Yapılan çalışmalar hardal tohumlarının pankreasta ß hücrelerinden insülin salınımını uyararak kan şekerinin düşmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.
Hardal bitkisi Brassicaceae ailesine aittir. Kuru tohumları gıda işlemede kullanılan ana kısmıdır. Yaygın olan türleri; sarı hardal (Sinapsis alba), kahverengi hardal (Brassica juncea) ve siyah hardal (Brassica nigra)dır. Hardaldan elde edilen un, gıda işlemede yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hardal tohumunun içerisinde B vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini yanı sıra bolca potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller de yer almaktadır. Brassica familyasına mensup bir bitki olan hardalın, içerisinde yer alan ve bakla şeklini andıran tohumları bulunmaktadır.
İnsan vücudu için son derece olan karaciğerin işleyişine önemli etkileri olan siyah hardal tohumu karaciğer zarının zarar almasını önler. El ve ayaklarda meydana gelen üşüme ve ısınamama sorunlarını ortadan kaldırır.
30-60cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir bitkidir. Gövde alt kısımları genellikle çok çatallı, sert, tüylü, nadiren tüysüzdür.
Buruk, hafif acı, hafif de ekşi bir tada sahip olan hardalı evde yapmak da mümkün aslında. Dışarıdan hazır alınanla aralarında dağlar kadar fark olacağının da altını çizelim. İçinde taneleri olan nefis bir dijon hardalı yapmak için tane ve toz hardala, ekşiliği için de sirkeye ihtiyacımız var.
*Hardal Tohumu Ekim Zaman:İlkbahar yaz, iç mekan içerisinde her zaman ekimi yapılabilir.
Hardalın Kökleri
Çıkış yeri kesin olarak bilinmemekle birlikte kuzey yarıküredeki farklı taş devri yerleşimlerinde hardal tohumları bulundu. Hindistan'da M.Ö. 3000 yılı dolaylarında ekimi yapıldığı konusunda pek çok yemek tarihçisi hem fikir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri