Her yaştan insan grubunda görülebilen romatizma genetik yollarla veya tam olarak bilinmeyen farklı enfeksiyon ve metabolik nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Kilolu ve hareketsiz insanlarda ise hastalık daha şiddetli seyredebiliyor.
Romatizmal hastalıklar terimi genel olarak bağ dokusu bozukluklarını belirtmek için kullanılır. Bu hastalıklar bireylerin eklem tendonlarını, bağlarını, kemiklerini ve kaslarını etkiler. Romatizma hastalıklarına bazı vakalarda kas-iskelet sistemi hastalıkları denilmektedir.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Hastaların yaklaşık %70'inde birkaç haftada gelişen hafif ateş, hâlsizlik, kilo kaybı, yorgunluk ve eklem ağrısı hastalığın ilk belirtileri arasında yer alır. Eklem ağrıları çoğunlukla uyku ve istirahat sonrası hissedilir. Sabah tutukluğu en önemli bulgular arasında yer alır.
Romatizmal hastalıkların nedenleri genellikle vücutta eklemleri, kasları, kemikleri ve bunları birbirine bağlayan bağları etkileyen ve bu dokularda meydana gelen hasarlardır. Bu hasarlar eklemlerde şişliklere, kızarıklığa, hareket kısıtlamasına ve hatta şekil bozukluklarına yol açabilen rahatsızlıklara neden olur.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Yürüyüş kalp atışınızı artırırken, eklemlerinizi gevşetir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Günde 30 dakika yürüyüş modu yükselttiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Denge sorunlarıyla nedeniyle yürüyüşten kaçıyorsanız baston kullanın.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Bisiklet, yüzme ve yürüyüs yararlidir. Suda yapilan egzersizler artritli hastalara özellikle salik verilir. Günlük esneklik egzersizleri; yaralanma riskini azaltir, hareket oranini düzenler ve sürdürülmesine yardimci olur. Her tür germe egzersizleri yavas, yumusak ve düsük siddetli olmalidir.
Romatizma en sık kimlerde görülür? Romatizmal hastalıklar her yaştaki ve cinsiyetteki kişileri etkiler, ancak kadınlar erkeklerden daha sık etkilenir. Bazı faktörler romatizmal hastalık geliştirme riskini artırabilir: Sigara içmek.
Romatoid Artrit (RA) hastalığı nedir? Seropozitif Romatoid Artrit: En yaygın iltihaplı romatizma türüdür. Diğer romatizma çeşitlerinden daha şiddetli ve ciddi belirtileri olabilir.
Cinsiyet: İltihaplı romatizma gibi romatolojik hastalıklar kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Yaş: Her ne kadar iltihaplı romatizma her yaş döneminde görülebilse de; sıklıkla ileri yaştaki bireylerde daha yaygın izlenir.
Soğuk havalarda ağrılar daha belirginleşiyor
Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Yaz sıcaklarının halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen ''romatoid artit'' hastalığını tetiklediği, bu nedenle, hastaların aşırı sıcaktan uzak durması gerektiği bildirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Epsom tuzu ile düzenli olarak banyo yapmak da iltihaplı romatizmanın sebep olduğu şişliklerin ve ağrıların azalmasında etkili olmaktadır.
İltihabi olmayan diğer bir romatizmal hastalık fibromiyaljidir. Günlük yaşamı ciddi oranda etkileyebilen yaygın bir hastalıktır. Kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk hissi, uyku güçlüğü ve dışkılama bozukluklarının görülebildiği kronik bir hastalıktır.
Yalancı gut eklemlerde hızlı gelişen şişme ve ağrıyla karakterize bir eklem romatizmasıdır. Guta çok benzediği için yalancı gut olarak adlandırılmaktadır. Yalancı gut atakları günler hatta haftalar sürebilir.
ASO (Antistreptolizin-O Titrajı): Oluşan bu değer streptokok bakterisininin bir intefsiyonunun söz konusu olup olmadığının anlaşılması amacıyla kullanılır. Doğrudan romatizmayı anlamak amacıyla kullanılan bir ölçüt değildir. Bu değer ise 200 IU/L altında olmalıdır.
1-2 saat ila 2 gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Atak sıklığı değişkendir, her gün olabileceği gibi yılda 3-4 kez de görülebilir. Eklem bulgularının yanı sıra eklem çevresindeki yumuşak dokularda inflamasyon nedeniyle avuç içi, ayak tabanı ve ayak bileklerinde 1-2 cm.lik şişlikler olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri