Patatesleri haşladıktan sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ardından kapaklı bir kaba alarak kapağını kapatın. Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
1-2 saatten fazla bırakmayın. Patatesleri hava geçirmez küçük bir kaba veya iyi sızdırmaz kılan bir plastik torbaya koyun. Haşlanmış patateslerinizi 3-5 gün buzdolabında saklayın. Haşlanmış patateslerinizi uzun süre kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Masum sandığınız patates...
Patates piştikten sonra tekrar ısıtıldığında yada oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında, toksit etki yaratıp besin zehirlenmesine neden olabiliyor. Besin değerlerini yüksek ısıda kaybeden patatesi bekletmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
İlgili 29 soru bulundu
Haşlanmış Patates Nasıl Saklanır? Patatesleri haşladıktan sonra oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ardından kapaklı bir kaba alarak kapağını kapatın. Haşladığınız patatesleri, buzdolabında 3-4 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Patatesi haşlayarak tüketirseniz, faydalarını daha çok görürsünüz. Ayrıca haşlanmış patatesi kurallarına uygun tüketirseniz hem kilo alabilir hem de kilo verebilirsiniz. 100 gram bir adet haşlanmış patatesin içinde 93 kcal bulunur. Salatası ülkemizde aşırı tüketilen patates, cilt ve saç bakımı için de kullanılır.
Tuz eklenmesinin sebebi patates püresinin saklama süresini uzatmaktır. Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra saklama kabının vakumlu kapağı kapatılarak buzdolabına alınır. Patates püresinin buzdolabında saklanma süresi en fazla 4 gündür. Bu süre içerisinde tüketilmeyen püre bozulmaya başlayacaktır.
Patateslerinizi soyduktan ya da doğradıktan sonra hemen kullanmayacaksanız ya da o sırada başka bir işiniz çıktıysa mutlaka soğuk suyun içerisine atıp üzerine bolca tuz ilave edin. Soğuk su ve tuz patateslerinizin rengini korumaya yardımcı olacaktır.
Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Patateslerin üzerine sıcak su döktüğünüz takdirde haşlanma süresini de azaltmış olursunuz. Soğuk suyla haşlanan patatesler daha uzun süre ocakta kalır.
Soyulmuş patatesler hava ile temas ettiğinde, patates içerisinde bulunan demir iyonları, koyu bir renk ile sonuçlanabilmesi için ferrik bileşiği ile ortodifenol reaksiyona girerek oksitlenme meydana gelir. Aslında bu durum kimyasal olarak korozyon olayı ile açıklanabilir.
Yine kabukları soyulmuş bir şekilde fakat bu sefer küp küp doğradığın patateslerin haşlanma süresi 15 dakika civarındadır. Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır.
Ispanağın içerisinde bulunan nitrat; nitrojenin katılaşmasıyla doğal olarak oluşan ve suda eriyen bir bileşendir. Bu bileşen, ıspanak yemeği iki kereden fazla ısıtıldığında nitrite dönüşür. Nitrit ise besin zehirlenmesine neden olabilecek bir bileşendir.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır. Pişirilen ya da kavrulan et derin dondurucuda en fazla 3 ay, çiğ kıyma ise 4 ay saklanabilir.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Ayrıca gece rahat bir uyku uyuyabilmemiz için de sindirim sistemimizin dinlenmeye geçmesi gerekir, bu nedenle gece mümkün olduğunca çiğ ve hazmı zor olan salata ve meyve yememeliyiz.
Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri