Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Havuç, balkabağı ve limon gibi sarı/turuncu renkli sebzeler, - Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Vitamin ve mineral kaynağı olan havuç, potasyum, A vitamini, biotin ve B6 içermektedir. Beta karoteni A vitaminine dönüştüren havuç, bağışıklık için önemli bir besin kaynağıdır.
Neredeyse hiç yağ içermeyen havucun 100 gramıda 69 mg sodyum, 320 mg potasyum ve 10 gram karbonhidrat var. Havuçta ne kadar şeker var sorusu da özellikle diyette havuç tüketenler için önemli. 1 havuçtaki şeker miktarı yaklaşık olarak 4.7 gram.
İlgili 40 soru bulundu
Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Bitki bilimcileri meyveleri üç ana gruba ayırdı: basit meyveler, agregat meyveler ve bileşik veya çoklu meyveler şeklinde.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
Maydanoz, kimyon, kereviz, kişniş gibi maydanozgiller familyasında yer alan havuç, Amerika'dan Avustralya'ya 60 farklı türü bulunan yaygın bir sebzedir.
Havuç, maydanozgiller familyasında bulunan, yeşil yaprakları olan, toprakta yetişen bir kültür bitkidir.
3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Besin Grupları 3 – Sebze-Meyve Grubu
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubuna girer. Bileşimlerinin önemli kısmını su oluşturur. Bu nedenle günlük enerji, yağ ve protein ihtiyacına çok az katkıda bulunurlar. Bunun yanında vitamin ve mineral bakımından zengindirler.
Havuç Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi haricinde ki bütün topraklarında yetiştirilen havuç üretiminin en yoğun olduğu bölge ise Ankara iline bağlı olan Beypazarı ilçesi olmaktadır. Bu bölgeden yetiştirilen havuçlar toplam yapılan üretimin %60'ını oluşturmaktadır.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
Yaklaşık 432 muzu tek oturuşta yemek sizi öldürür.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor.
Kök biçiminde karşımıza çıkan sebzeler için de toprağın altına bakmak gerekir: patates, kuru soğan, havuç, kereviz, turp vs.
BİLEŞİK meyveler ise çok sayıda çiçeğin yumurtalığından gelişen meyvelerdir. Ananas,dut bileşik meyve örnekleridir.
Bitkisel besinleri inceleyecek olursak başta lahana, pırasa, enginar, havuç, patlıcan, domates, biber, brokoli, karalahana, ıspanak, bezelye, kabak, kereviz, pancar ve pazı gibi sebzeler gelmektedir. bitkisel besin grubunda yer ala bir diğer ürün çeşitliliği de meyvelerdir.
meyve bilimsel olarak tohumu taşıyan bitki organıdır. zeytin de meyvedir, domates de, biber de. sebze ise pişirilip yenen bitki kısımlarıdır. yani domates bir sebzedir de *. ıspanak da bir sebzedir, ancak meyve değildir.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri