Bitkisel ve hayvansal olmak üzere temel 2 besin kaynağı bulunmaktadır. Bitkisel besinler bağ ve bahçede yetişen havuç, buğday, lahana, enginar, pırasa ve bunun gibi ürünlerdir.
Bitkisel besinleri inceleyecek olursak başta lahana, pırasa, enginar, havuç, patlıcan, domates, biber, brokoli, karalahana, ıspanak, bezelye, kabak, kereviz, pancar ve pazı gibi sebzeler gelmektedir. bitkisel besin grubunda yer ala bir diğer ürün çeşitliliği de meyvelerdir.
Hayvansal ürün, bir hayvanın vücudundan elde edilen herhangi bir malzemedir. Örnekler, yağ, et, kan, süt, yumurta ve bunların yanında kurutulmuş balık mesanesi ve peynir mayası gibi daha az bilinen ürünlerdir.
Tabi bunun yanı sıra elma, armut, karpuz, muz, şeftali gibi meyve çeşitleri de bitkisel besinlerdendir.
Et, balık, tavuk, piliç, yumurta, süt, peynir gibi ürünler hayvansal besinlerdir. Hayvanlardan elde edilen ürünlerden yapılan besinlerin hepsi bu sınıfa dahil olurlar. Bitkiler denildiği zaman aklımıza tarım ürünleri gelecektir. Tarım ve topraktan yetişen ürünlerin hepsi bitkiseldir.
İlgili 15 soru bulundu
İşte cevapları: Nohut, sebze, yeşil bitkiler, barbunya, soya ürünleri, Mercimek, kuruyemişler, kuru meyveler bitkisel yağlar, bitter çikolata, Bezelye, fasulye, tahıllar (pirinç, yulaf, kinoa, bulgur, mısır vb.)
Et, yumurta, süt, yoğurt ve bal gibi ürünler hayvansal gıdaların temelini oluşturmaktadır. Protein ağırlıklı olmaları sebebiyle insan hayatında çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Et ve çeşitleri, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi ürünler hayvansal gıda denildiğinde akla gelen ürünlerdir.
Bitkisel besinleri örnek verecek olursak mısır, tahıllar, pirinç, darı, çavdar, arpa, nohut, yulaf, fasulye, bulgur gibi ürünler bitkisel ürünleri gösterilebilir.
Pirinç, Buğdaygiller familyasından Oryza sativa (Asya pirinci) veya daha az yaygın olarak Oryza glaberrima (Afrika pirinci) türüne ait bitki ve bu bitkinin tohumlarıdır.
Hayvansal protein yoğurt, süt, yumurta, çökelek, lor peyniri, az yağlı peynir, tavuk eti, balık eti, diğer hayvan etleri gibi yiyeceklerde hayvansal protein oranı yüksektir.
"Meselenin esası şudur: Hayvansal besinler (kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, süt, yoğurt...) yüksek protein güçleri, zengin demir içerikleri, yoğun kolajen yükleri ve genelde faydalı doğal yağ içerikleri nedeniyle “faydalı besinler” listesinin en üst sıralarında yer alıyor.
Hayvansal sütler, süt şekeri olarak bilinen "laktoz" içerirken, bitkisel sütler içermezler. Ancak laktozun "şeker" olarak nitelendirilmesi sizi yanılsamaya düşürmesin; laktoz intoleransı olan bireyler dışında laktoz kaçınılması gereken bir besin öğesi değildir.
2) Et Grubu: Her türlü hayvan etleri,peynirler,yumurta bu gruptadır. 3) Kurubaklagil Grubu: Kurubaklagiller bu grupta yer alır.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Havuç, balkabağı ve limon gibi sarı/turuncu renkli sebzeler, - Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Patates, yer elması, havuç, mısır gibi nişastadan zengin sebzeler az tüketilecek. Brokoli, lahana, ıspanak, kara lahana, fasülye, marul ve burada sayamayacağım aklınıza gelen her türlü sebzeyi istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Fasülye, nohut, bezelye, barbunya, mercimek ve tüm baklagiller serbest.
Hayvansal besinler hayvansal besinler hayvanlardan sağlanan et, süt, tere yağı, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinlerdir.
Zeytin bitkisel besin grubuna girer.
Bitkisel kökenli bir içecek olması sebebiyle, hem senin hem de doğanın sağlığını korur.
2. Yumurta: Et olmayan ama besin değeri bakımından et yerine geçen besinler yumurta ve peynirdir. Tamamı vücutta kullanılan ve kaliteli protein içeren yumurta, etten sonra protein ihtiyacı için en ideal besindir.
Alternatif bitkisel protein kaynağı olan bakliyatlar (mercimek, nohut, bakla, fasulye vb.)
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır.
Cevap: => Sucuk, hayvansal bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri