Havuç, kabak, tatlı patates, portakal ve diğer birçok meyve ve sebzenin turuncu rengi, bir tür fotosentetik pigment olan karotenlerden gelir. Bu pigmentler, bitkilerin güneşten emdiği ışık enerjisini, bitkilerin büyümesi için kimyasal enerjiye dönüştürür.
Sebzelerin en göz alıcı renklilerinden olan havucun, doğal hali beyaz, sarı, mor, yeşil, kırmızı ve siyahken, Hollandalı Botanikçilerin 16. yüzyılın başında yaptıkları çaprazlama çalışmaları sonucu bugünkü turuncu rengine dönüşmüş.
Çoğu insan havucun parlak canlı pigmentlerinin içinde beta-carotene bulunduğunu bilir. Hatta aynı organik bileşen bal kabağında da vardır.
Havuç, dünyanın birçok bölgesinde sarı, beyaz, turuncu, kırmızı ve mor renklerde bulunabilir.
Makalede, 1100 yıl kadar önce ilk etapta mor, arkasından da sarı havuç türlerinin ortaya çıktığı ve bundan 600 yıl sonra da seçici üretme tekniklerinin gelişmesiyle birlikte A vitamini açısından zengin olan bugün alışık olduğumuz turuncu havuçları üretmeyi tercih ettiği belirtildi.
İlgili 34 soru bulundu
İlk turuncu havuçlar 16. yüzyılda, Hollanda Kraliyet Sarayı'nın rengi olan turuncuya uysun diye vatansever duygularla Hollanda'da üretildi. 17. yüzyılda Hollandalılar Avrupa'nın başlıca havuç üreticisiydı ve havucun tüm modern çeşitleri onların dört turuncu havucundan gelir: Early Half Long, Late Half Long, Scarlet ve ...
Mor havuç olarak da bilinen siyah havuç (daucus carota subspecies sativus), havucun siyah renkli olan ve daha çok Çin ve Hindistan'da bulunan türü.
Havuç çok miktarda yenildiğinde cildi turuncu renge çeviren de bu karoten denilen turuncu renkli boya maddeleri, yani pigmentlerdir. Aslında normal olarak yenildiğinde bir tesiri olmayan karoten çok miktarda yenilen havuç vasıtası ile aşırı alındığında cildin rengini de değiştirir ama bu geçicidir.
Mor havuç şalgam suyunun ham maddesi olmasının yanı sıra göz sağlığına ve mide hastalıkları için antioksidan görevi görüyor. Mor havuçlar, bazı yörelerde şalgam havuç olarak da adlandırılır. Antioksidan ve antosiyanin özellikler taşıdığı ortaya konan mor havuç, özellikle kış aylarında taze olarak tüketilebilir.
Havuçların rengi, fitokimyasalların miktarından ve türünden etkilenmektedir. Havuç bitkisi; mor, sarı, turuncu, kırmızı ve beyaz olmak üzere 5 ana renkten meydana gelmektedir.
Bir araştırmaya göre, mor havuçlarda, vücudumuzda A vitaminine dönüştürülen alfa ve beta karotenler, turuncu havuçlara kıyasla iki kat daha fazla bulunuyor. Mor havuçlar renklerini antosiyaninden alıyor.
Çiğ olarak da tüketilebilen mor havuç, kendisine de mor ya da siyah rengini veren antioksidan maddeler içerir. Bu özelliği sadece sağlık değil kozmetik ve gıda renklendiricisi olarak da kullanılmasına neden olur. Kış mevsiminde topraktan çıktığından tüketimi de bu aylarda fazladır.
Riskli bir durum olmayıp belli bir süreden sonra cilt eski rengine döner. Fakat çok fazla havuç tüketiminde A vitamini görevini yapamaz hale gelebilir. Bu durum yüzünden bağışıklık, cilt, göz kemik sorunları oluşabilir.
Ara renklerden biri olan turuncu, sarı ile kırmızı renklerinin karışımından oluşur.
Siyah, turuncu, kırmızı, sarı ve beyaz olmak üzere beş çeşidi bulunan havuç, sofralara renk getirir.
Siyah havuç başta potasyum, çinko ve kalsiyum açısından oldukça zengin bir sebze olmakla birlikte içeriğinde bol miktarda A, C ve K vitaminlerini barındırır. Lifli yapısıyla da dikkat çeken ve çok konuşulan siyah havuç faydaları şunlardır: Rengini de aldığı bol antioksidan oranı normal havucun tam tamına %30 katıdır.
Konya'nın Ereğli İlçe Belediyesi tarafından patenti alınan ve Ereğli'nin ilk patentli ürünü olarak tanınan siyah havuca ülkemizde en çok Konya, Ankara (özellikle Beypazarı), Antakya ve Güney Marmara'da rastlamak mümkün oluyor.
Havuç, mideyi kuvvetlendirir ve midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların hareketlenmesine ve görevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Zararlı parazitleri temizleme özelliği vardır. Zararlı yağları yakmaya yardımcı olur.
5.6 metre uzunluğundaki havuç, normal bir havucun 36 katı uzunluktaydı. Glazebrook, en ağır yaban havucunu yetiştirerek de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmişti.
Potansiyel zehir 5: Havuç
O kadar fazla havucu nasıl tüketebilirsiniz bilmiyoruz ancak eğer çılgın bir havuç sevdalısıysanız dikkat etmeniz gerekir. Çünkü havuç, karotenoid zehirlenmelerine yol açabilir, bu da sizi öldürebilir.
Havuç pek çok kozmetik ürünün içerisinde bulunan “retinol” içerir. Bu sayede doğal retinol işlevi görerek antioksidan etkisi sayesinde cildin görünümünü güzelleştirir.
Olağanüstü faydalı bildiğimiz bu sebze, tıpkı lahana, havuç ve karnabahar gibi sindirim sisteminizde ağır işleyen liflerden oluşuyor. Yani uyku vaktinize yakın bu besinlerden birini tüketirseniz, siz uyumaya çalışırken vücudunuz da bunları sindirmeye çalışmakla meşgul olabilir. Bu da sizi ideal uykunuzdan alıkoyabilir.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Sarı Havuç Ve çeşitleri sarı veya açık sarı renktedir. Bu sebzenin ilk yetiştirildiği yer Orta Asya'dır. Dünya istatistiklerine göre, tüm havuç çeşitlerinden en popüler olanıdır. Sarı Havucun, görme yetisine faydalı bir etkiye sahip olan luteinin içeriği gibi bir çok yararlı niteliklere sahiptir.
Havuç, barındırdığı besin öğeleri ile birlikte hafızayı güçlü tutmayı başarıyor, öğrenme becerisini artırıyor, zekâ gelişimine katkıda bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri