Tatlının asıl adının "Kadı göbeği" olduğunu, ancak babasının Hayrabolu ilçesinde kent merkezine giderken ürünü sattığında ilçenin isminin bilinmesi için "Hayrabolu tatlısı" olarak kullandığını anlatan Kaya, şunları anlattı: "Bu tatlı, çok hassas çalışmanın ürünü. 45 yılın emeği ile buradayız.
Hayrabolu'da 1970'li yılların başından itibaren ilk kez Salih KAYA tarafından üretilmeye başlanan ve adına "Hayrabolu Tatlısı" denilen bir tatlı türü kısa sürede büyük bir üne kavuştu.Ana maddesi peynir olan "Hayrabolu Tatlısı"nın üretiminde kullanılan diğer katkı maddeleri ve üretim aşaması gizli tutuluyor.
Kemalpaşa tatlısına benzese de ondan farklı şekilde hazırlanır.Tekirdağ Hayrabolu Tatlısı 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Hayrabolu, Tekirdağ ilinin bir ilçesi. Hayrabolu, Trakya'nın en eski yerleşim birimlerinden biridir. Türkler tarafından ilk olarak 1358 yılında fethedilmişse de kısa bir süre sonra Roma İmparatorluğu'nca geri alınmıştır. 1368 yılında Sultan I.Murad zamanında ikinci ve son olarak Roma İmparatorluğu'ndan geri alınmıştır.
Trakya şivesinde Hayrabol ismiyle bilinen, ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan Hayrabolu, şerbetli bir yöresel tatlıdır. 1972 yılında Hayrabolu'da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda 'Kadı Göbeği Tatlısı' olarak adlandırılsa da zaman içerisinde Hayrabolu tatlısı, olarak anılmaya başlandı.
İlgili 43 soru bulundu
650.000 dekar ekilebilir araziye sahip olan Hayrabolu'da buğday ve ayçiçeği en çok ekilen ürünlerdir. Türkiye'de birim alanda en çok ayçiçeği ekimi yapılan ilçe olan Hayrabolu, tarım makinaları sektöründe beş kıtaya ihracat yapan firmalarıyla her geçen yıl adını daha fazla duyurmaktadır.
Taze tuzsuz peynir, biraz un ve biraz irmikle çarçabuk hazırlayıp pişiriyor, şerbette bekletiyor ve üstüne mis gibi kaymakla tahin gezdirip, kırık cevizle süsleyip afiyetle yiyorsunuz. Afiyetler diliyoruz.
İlçe halkı tarafından PEYNİR TATLISI olarak bilinen bu lezzet sadece ilçemize özgü olduğu için lezzeti ilçe dışına çıktığı zamanlardan beri MUSTAFAKEMALPAŞA PEYNİR TATLISI, MUSTAFAKEMALPAŞA TATLISI ya da kısa adıyla KEMALPAŞA TATLISI olarak anılmaya başlamıştır.
Hayrabolu Tatlısı malzemeleri nelerdir? Üzeri için dondurma, tahin, kaymak veya fındık tercih edebilirsiniz.
Peytat'ta Hayrabolu Tatlısı
Tekirdağ genelinde en eski yerleşim yerlerinden biri olan Hayrabolu'da uzun yıllardır yapılan bir tatlı, köyün adını alarak günümüzde Tekirdağ ve Trakya mutfağının öne çıkan lezzetlerinden biri olmuştur.
Hayrabolu Tatlısı da bölgenin önemli tatlıları arasında yer alıyor. Bütün tatlıcı vitrinlerinde ve restoranlarda görmek mümkün. Peynir, irmik, un ve yumurtadan yapılan bu tatlıya Edirne'de Hayrabol tatlısı da deniyor.
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Çıtır çıtır kıvamı, bol şerbeti ile tulumba tatlısı MasterChef ekranlarına geliyor. Yarışmacılar bir yandan tulumba tatlısı ile kaptanlık yarışını kazanmayı hedeflerken, diğer yandan izleyiciler evde tulumba tatlısı nasıl yapılır merak ediyorlar.
Peynir helvası sıcak tüketilen bir tatlı türüdür. Çanakkale'ye ait bir tatlıdır.
MASTERCHEF 50 BİN TL'LİK ÖDÜLÜN SAHİBİ KİM OLDU? Ödül oyununu kazanan Kırmızı Takım bireysel olarak yarıştı. Bireysel olarak karşı karşıya gelen yarışmacılardan, 50 bin TL'yi kazanan isim Kıvanç oldu.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize sıralayıp, 180 derece fansız ayarda fırında nar gibi olana kadar kızartıyoruz. Fırından çıkınca altını kenarlarını çatalla deliyoruz ki içine şerbet iyi çeksin diye ve tatlımızı soğumaya bırakıyoruz .
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
Özelliği. Aslı Mustafakemalpaşa peynir tatlısı olan ve yaygın adıyla Kemalpaşa tatlısı olarak bilinen tatlı ilçede günlük üretilir ve taze olarak tüketilir. İlçe dışında ise raf ömrünün kısalığı nedeniyle peynir oranı düşük ve kurutulmuş tatlı satışı yapılmaktadır.
Hep Kemalpaşa tatlısı ve peynir tatlısı arasındaki farkı merak etmişimdir ikiside birbirine benzer ve aynı şekilde pişer. Meğer esas olanı yani meşhur Kemalpaşa tatlısı zaten peynirle yapılırmış. Diğerleri , içerisine peynir koyulmadan yapılan taklit tatlılarmış..
Cevizli İzci Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır? Margarin, sıvı yağ, yoğurt, yumurta karıştırılır. Un ,karbonat ve ceviz ilave edilerek kurabiye hamuru yumuşaklığında bir hamur yapılıp 30 dakika dinlendirilir. Resimdeki şekle getirilip 190 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri