Hayvan Çiftliği kitabı siyasi hiciv türünde bir eserdir. Hiciv: Bir kişi, kurum veya toplumu alaylı tarzda eleştirme ve eleştiri metinlerinin oluşturduğu edebî türe verilen isimdir.
Roman, Stalinizmin eleştirisidir. Kendisini her türlü totalitarizme karşı bir demokratik sosyalist olarak tanımlayan Orwell bu romanında SSCB'nin kuruluşundan itibaren meydana gelen önemli olayları kara mizah yoluyla ve mecazi bir dille anlatır. Hayvan Çiftliği çok yankı uyandırmış ve olumlu eleştiriler almıştır.
İngiliz yazar George Orwell (1903-1950), ülkemizde daha çok 1984 adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır.
Eserde hayvanlar üzerinden kurgulanan daha adaletli daha eşitlikçi bir sistem hayalinin daha sonra nasıl bir diktatörlüğe dönüştüğü anlatılmaktadır. Bu dönüşüm, en başında haklı görünen eşitlik ve adalet istemleri üzerinden mevcut sömürü düzenine başkaldırı olarak doğmuştur.
Kitap, hayvanların insan yönetiminden kurtulup kendi kendilerini yönetmeleri fikrini işler. Ancak zamanla hayvanlar arasında da bir hiyerarşi oluşur ve bazı hayvanlar diğerlerinden daha önde gelmeye başlar.
İlgili 25 soru bulundu
Dünyaca ünlü yazar George Orwell' in kaleme aldığı Hayvan Çiftliği, Sovyet Devrimini ve sonrasını, metaforik ve allegorik tarzla anlatan bir başyapıt olarak kabul ediliyor. Pek çok kez okunsa da tadını damaklarda bırakacak, günümüz toplumlarını da, taa o günlerden muhteşem bir önsezi ile anlatacak kadar da derindir.
Bu roman, sosyalizme ve o dönemin Sovyet Rusyası'na ve elbette Stalin'e yönelik bir eleştiridir. Sosyalizmin uygulanmasına ve zamanla karşı çıktıkları şeye dönüşen liderleri anlatmaktadır. Stalin'i ve sosyalizmi hicvetse de aslında bütün diktatörlükleri, baskıcı yönetimleri eleştirmektedir.
Hayvan Çiftliği kitabında Rusya'daki Sosyalizm anlayışına gönderme yapılmıştır. Domuzların yönetimi ele alması, belli bir zaman sonra onların insanlardan çok daha acımasız olduğunu gösterir. Bu acımasız düzen, birilerinin sefa sürerken birilerinin acınası bir duruma düşmesine neden olur.
Kurallara göre: “İki ayak yürüyen herkesi düşman bileceksin. / Dört ayak üstünde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin. / Hiçbir hayvan giysi giymeyecek. / Hiçbir hayvan yatakta yatmayacak. / Hiçbir hayvan içki içmeyecek. / Hiçbir hayvan sebepsiz yere öldürülemez. / Bütün hayvanlar eşittir” (Orwell 2018: ...
Hayvan Çiftliği romanı bilim kurgudan uzak bir distopya örneğidir (Çelik, 2015). Roman üçüncü tekil şahıs ağzından basit ve açık bir dille yazılmıştır.
Kitabın olay örgüsü, Bay Jones adlı bir adamın sahip olduğu Beylik Çiftliği'nde geçiyor. Bay Jones tarafından kötü davranılan hayvanlar, bu durumdan son derece rahatsız oluyor. Bir gün çiftliğin bilge domuzu Koca Reis, hayvanları örgütlüyor ve onlara devrim fikrini açıklıyor.
Eserlerinde totalitarizmin hakim olduğunu söylediği komünist parti politikalarının ve SSCB'deki Stalin rejiminin eleştirisi ağırlıklı bir yer tutarken, Troçkizmi benimsememiş, hatta onu da eleştirmiş, demokratik sosyalizmden yana olduğunu belirtmiştir.
Orwell'ın başta alegori olmak üzere grotesk, hiciv hatta kara mizahla yoğurduğu romanı, bugün artık dünya edebiyatı kapsamında değerlendirilebilecek bir çağdaş klasik olarak yerini almıştır.
Hayvan Çiftliği George Orwell'in modern klasikler arasına girmiş ikinci ünlü romanı ve çarpıcı bir politik taşlamadır.
Squealer'ın cırtlak bir sesi vardı ve hayvanlara her zaman yalan söylerdi, çünkü Napolyon ona böyle yapması gerektiğini anlatmıştı. Kimi yorumculara göre Squealer, Sovyetlerdeki parti yanlısı Pravda gazetesini simgeler.
Diğer hayvanlar genellikle onun günah keçisi olurlar. Napoelon, Hayvan Çiftliği'nin sembolizmi içerisinde 'Yoldaş Stalin'i temsil eder.
Hayvanların insan egemenliğine karşı ayaklanması eşitlik ve özgürlük için daha büyük bir sosyal savaşı temsil ettiğinden, "Hayvan Çiftliği"ndeki en büyük çatışma insan ve toplum arasındadır. Bu çelişki en iyi şekilde hayvancılığın gelişimi ve adil bir toplum inşa etme çabasında görülür.
Bir gece çiftlik sahibi ortalıklarda yokken Koca Reis adlı domuz tüm çiftlik hayvanlarını bir araya toplayıp bir konuşma yapar. Konuşmasında hayvanlara bir rüya gördüğünü söyler: rüyasında dünya insanların olmadığı ve tüm hayvanların özgür bir biçimde yaşadığı, tüm emeklerin karşılığının alındığı bir yerdir.
Çin'deki Boxer Ayaklanması'nı simgeler. Tıpkı Clover gibi, Boxer da Sovyetler'deki vasıf işçileri ya da Proleterya'ya karşılık gelir.
Clover için kuralları okuyan, bilgili bir keçi. Kendi adlarına karar alabilecek kadar eğitilmiş olan ve bu yüzden yöneticilere eleştiri yöneltebilecek düzeyde olan işçi kesimlerini simgeler.
Ünlü İngiliz yazar George Orwell'ın BBC binası önüne heykelinin dikilmesi 'fazla solcu' olduğu gerekçesiyle reddedildiği ortaya çıktı.
Hayvan Çiftliği'ndeki alegorinin yerini 1984 romanında güçlü bir distopik kurgu alır. Her iki romanda da ütopya fikrinin imkânsızlığı vurgulanarak bir karşı-ütopya geliştirilir.
Muhalifliği politik olmasından ileri gelmez: Derdi daha iyi bir hayat yaşayabilmek, şeker yiyebilmek vs. Orta-sınıf ideolojisine sahip beyaz yakalı işçileri temsil eder.
Bu yüzden Napoleon ilk olarak iktidarda rakibi olan Snowball adlı domuzu çiftlikten attırıp ve iktidarın tek sahibi olmuştur. İşte o anda çiftliğin yönetimi tamamen değişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri