Minimum sıcaklık değerinin 9 °C olması, maksimum sıcaklık değerinin ise 28 °C olması gerekir. Eğer havuçlar -5 °C ile -7 °C arasında yetiştirilmeye çalışılırsa donma sorunu ortaya çıkacaktır.
Havuç bir uzun gün bitkisidir. Optimum sıcaklık isteği 16-18°C' dir. Minimum sıcaklık isteği 9°C, Maximum sıcaklıkisteği ise 28°C dir. -5 ile -7°C'leri arasında donma başlar.
Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir.
İklim: Havuç serin iklimden hoşlanır. En uygun çimlenme sıcaklığı 10-15°C arasındadır. Gelişme dönemindeki sıcaklık isteği 15-20°C'dir.
Kış Meyveleri:
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır. Toprak asidine karşı dayanıksız olan havuçlar için gerekli olan toprak PH değeri ise 6,5-7,5 arasında olmaktadır. Bu sebeple kireçli topraklarda yetiştirilmektedir.
Yeterli sulamanın yapılmaması, havucun çatlamasına ve kalite kaybına neden olur.
Havuç, drenajla toprakları sever. Su içinde kalmaktan hoşlanmaz. Ayrıca güneş ışığı da havuç için olmazsa olmazdır.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Havuçlar soyulup halka halka doğranır. Süzgece konup yıkanır. Suyu süzdürüldükten sonra buzdolabı poşetine konup derin dondurucuda saklanır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz miktarda çıkarıp yemek, pasta, tatlı ve salatalarda kullanılabilir.
Havuçları buzdolabının sebze rafında 2-3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır. Havucun çeşidine göre hasat zamanı değişiklik gösterebilir.
TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye'de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır. Bu durum göstermektedir ki Türkiye'de havuç ekili arazinin % 45.8'i, Türkiye'de üretilen havucun ise % 57.3'ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Havuç Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Bu bitki, Aralık ve Ocak gibi don olaylarının sıklıkla görüldüğü aylarda ekilmelidir. Bunun dışında ilkbahar ve yaz aylarının tamamında dikilebilir.
Havuç tohumu ekildikten 9-10 gün sonra çimlenmeye başlar. 2-3 günde bir sulamak yeterlidir. Suyu çok fazla sevmediğinden toprağın nemli olması havuç tohumu için yeterli olur.
Havuç suyu içerdiği bazı etkin maddeler bakımından aynı zamanda mükemmel bir seksüel hormon grubu uyarıcısı, aktifleyicisi ve dengeleyicisidir. Bu nedenle, geçici olarak cinsel isteksizliğe veya yaşlılığa bağlı giderek azalan iktidarsızlığa karşı mükemmel bir önleyici ve de takviye edicidir.
Havuç yetiştiriciliği kumsal ve tınlı bünyeye sahip topraklarda yapıldığı için üç besinli (NPK) kompoze gübresi kullanmak gerekir. Toprak çok kumsal ise tabandan veya ilk üst gübrelemede dekara 10-‐ 15 kg magnezyumlu (MgSO4.7H2O) gübre kullanılabilir.
Havuç bitkisi ikinci yılda çiçeklenme gösterir. Çiçekleri şemsiye şeklindedir. İlk çiçeklenme bitkinin en üst kısmındaki ana şemsiyede başlar.
Havuç, barındırdığı besin öğeleri ile birlikte hafızayı güçlü tutmayı başarıyor, öğrenme becerisini artırıyor, zekâ gelişimine katkıda bulunuyor.
bir kilogram havuçtan yarım litre havuç suyu elde ediliyor 2 litre havuç suyu elde etmek için bir - Eodev.com.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan havucun ya da havuç suyunun günlük düzenli tüketilmesinin, göz sağlığı açısından oldukça faydalı bir eylem olduğu bilinmektedir. Havucun içinde bulunan beta karoten ve A vitamini, var olan miyopluğun ilerlemesini engelleme ve kataraktan koruma özelliklerine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri