Yoğun (heavy) krema %40 oranında yağ içeren bir kremadır. Genelde Makarna, Çorba, Soslarda, Pasta, dolgu krema gibi tariflerde yoğun kıvam ve lezzeti yakalamak için kullanılır.
Aynı oranda süzme yoğurt ve sütü karıştırarak Heavy Cream yerine kullanabilirsiniz. Marketlerde satılan normal kremayıda kullanabilirsiniz.
Double cream yağ oranı daha da yüksek bir türdür. Double cream içerdiği yağ oranı %48'den daha yoğun olan kremaları tanımlar. Heavy cream hem tatlı hem de tuzlu tariflerde lezzeti ve tarifin yoğunluğunu arttırmak amacıyla sık kullanılır.
Krem Şanti (Whipped Cream)
Pastacılıkta oldukça yaygın kullanılan bir diğer krema çeşidi ise krem şantidir. Kremaya şeker ilave edilerek çırpılması sonucu elde edilen krem şanti, özellikle meyveli tatlılarda, pastalarda ve dondurma tariflerinde tercih edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Örnek olarak; kremanın yağ oranı % 40 isteniyorsa; 100 lt sütten (3,6-0,1) / 0,40= 3,5/0,40= 8,75 kg krema alınır.
Krem tartar, yumurta aklarının çırpılmasından sonra sönmemesini sağlayan kıvam verici bir malzeme olarak kullanılır. Tatlı ve pasta yapmak istediğinizde, her aşamada kullanabileceğiniz bir üründür aslında.
Bana çok fazla soru geliyor; kremşanti yerine pastacı kreması ile pasta kaplanır mı diye. Sorulara cevaben bu tarifi paylaşmak istedim. Evet pastacı kreması ile elbette yapabilirsiniz. Ben bu pastanın hem içine hem de dışına pastacı kreması kullandım.
*Kremanın kıvamı çok koyu olursa istediğiniz kıvama getirmek için süt ekleyebilirsiniz. *Sütü fazla eklemeyiniz çünkü buzdolabında kalınca katılaşıyor.
Tereyağı kreması pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki tereyağının uzun uzun çırpılmasıyla hazırlanır. Bunu da hem pastanın içine hem de dışına kullanabilirsiniz. Hatta dilerseniz tereyağı kremasına gıda boyaları ve aromalar karıştırarak eğlenceli bir sunum ve farklı lezzetler oluşturabilirsiniz.
Temel Kremalar
Crème Patisserie: (okunuşu: Krem Patisie) Pastacı Kreması (Pastry Cream, okunuşu paystri krim) Tarifi için buraya tıklayabilirsiniz. Crème Anglaise : (Krem anglez) İngiliz kreması kremadan çok bir sostur, pastacı kreması yoğun krem anglez akışkandır.
1 fincan tuzsuz kaju fıstığını birkaç saat suda bekletin. Kabuklarını ayıklayın ve ¾ su bardağına biraz tuz ekleyerek çırpın. Pürüzsüz hale gelene kadar bu işleme devam edin ve gece boyunca buzdolabında bekletin. Bu kremayı soslarınızda ve çırpılmış tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Süt kremasını çok fazla çırparsanız, tereyağı olur. Süt kremasını 2-3 gün içerisinde tüketmeye özen gösterin. Kremanın kısa sürede katılaşması için krema, çırpıcı uçlar ve çırpılacak kasenin derin dondurucuda bir süre soğutulması gerekir. Böylece krema kısa sürede çırpılarak katılaşacaktır.
1 fincan ağır krema için 3/4 fincan süt ve 1/3 fincan eritilmiş ve soğutulmuş tereyağını karıştırın. Çoğu kimse, bu ikamenin yalnızca sütle yapılabileceğini konusunda ısrar ediyor. Ancak yapılan denemelerde ağır krema tadı süt ve tereyağ birleşmesiyle daha iyi bir şekilde oluyor.
Soğuyan kekin üzerine önce sade sonra da nutellalı kremayı sürün. Borcamı streç filmle kaplayıp en az iki saat soğutun. Ganaj : Kremayı kaynama noktasına getirip ocaktan alın. Çikolataları doğrayıp kremanın içine atın, bir çimdik tarçını da ekleyip iyice karıştırın.
Bildiğimiz üzere krema genellikle süt, şeker, yumurta sarısı ve vanilya gibi içeriklerin pişirilmesiyle ortaya çıkan bir üründür. Kremanın içinde bulunan yumurta sarısının proteinleri, ısının etkisiyle birbirlerine fazlaca yapışarak pıhtılaşır ve kremanın kesilmesine neden olur.
Kremayı eklerken yavaş yavaş eklemelisiniz. Yahut bir kaseye çorbanın suyundan alarak, içerisine kremadan ekleyip, kremanın ılımasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle kremanızın kesilmesinin önüne geçmiş olursunuz.
Pasta süslemeleri için kullanılan ganaj, genellikle çok katlı pastaların bir arada durabilmesini sağlayan bir dolgu malzemesi kıvamındadır.
Krema iyice kaynayıp piştikten sonra tencerenin altını kapatıp kremanın içerisine vanilyayı boşaltıyoruz. İlk sıcağı çıkan kremanın içerisine bir poşet krem şanti ekliyoruz. Mikser yardımıyla 2 dakika boyunca çırpıyoruz. Krem şantili pasta kremasını soğuduktan sonra istediğiniz pastada kullanabilirsiniz.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Tereyağı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir.
Sütün üzerindeki kaymağı aldığımız için kaymak o kadar fazla olmuyor. 10 kilo kaymaktan 9 kilo yağ çıkıyor. Dolayısıyla bir kilo tereyağı elde etmek için 25 litre süt gerekiyor” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri