Fıtık şikayetlerine genel olarak ortopedi bölümü bakar. Bel, boyun, kasık ya da göbek kısmında meydana gelen fıtık belirtileri ortopedi uzmanı tarafından takibe alınarak, şikayetlerin fıtık olup olmadığı eğer fıtık ise hangi aşamada olduğunun tespit edilmesi için bir takım tıbbi işlemleri yapılıyor.
“Bel fıtığı için hangi doktora gitmeliyim?” derseniz; geçmeyen bel ağrısı, geçmeyen kalça ağrısı, aralıklı bacak ağrısı gibi şikâyetlerden biri var ise uygun bir zamanda beyin ve sinir cerrahına veya fizik tedavi doktoruna başvurun.
Boyun Fıtığına Hangi Bölüm Bakar? Boyun fıtığı belirtileri olan veya hastalığa sahip kişiler ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilmektedir.
Kollar, bacaklar, leğen kemiği bölgesi, omurga gibi başlıca alanlar ile kemik, kas, damar, sinir, omurilik bağlantı dokuları Ortopedi ve Travmatoloji bölümünün ilgi alanına girmektedir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
İlgili 23 soru bulundu
Kalçadan ya da belden aşağı doğru inerek bacağa vuran ağrılar için ortopedi bölümü öne çıkar. Çünkü bu bölüm başlı başına kas ve kemik ile sinir bölgelerine bakan en önemli bölümdür. Bu kısımlarda meydana gelebilecek soruna bağlı şekilde fiziksel ya da cerrahi yöntemler ele alınır.
Bel fıtığına iyi gelen çaylar arasında öne çıkanlar; papatya çayı, çarkıfelek çayı, zencefil çayı, defne yaprağı çayı, rezene çayı ve söğüt kabuğu çayıdır. Bu çayların hepsinin temelinde kasları gevşetmek ve belin rahatlamasını sağlamak vardır.
Skolyoz İçin Hangi Doktora ve Bölüme Gidilir? Skolyozun teşhisi ve tedavisi için Ortopedi bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Kifoz (kamburluk), omurganın şekil bozukluğu nedeniyle oluşan bir durumdur. Bu nedenle, kamburluk tedavisi için omurga bozukluklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir ortopedi doktoruna gitmeniz gerekir.
Ortopedi veya nöroşirurji uzmanına da gidilebilir. Fiziksel ve çevresel etmenlere bağlı gelişen bel ağrılarının tedavisi genellikle kolay olduğundan süreç sizi zorlamaz. Ancak bel ağrısı oluşmasının temelinde daha ciddi bir sorun varsa mutlaka bir nöroşirurji uzmanına görünmeniz gerekir.
Skolyoz (omurga eğriliği), omurganın yana doğru eğrilmesidir. Skolyoz, omurganın üç boyutlu bir eğriliğidir. Omurganın sağa veya sola doğru eğriliği, omurganın dönmesi ve omurganın ön-arka düzleminde düzleşmesi ile karakterizedir.
Yataktan kalkmak istenildiğinde ise önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır. Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur...
Bel fıtığının çoğunlukla kendisi iyileşir yani kendi kendine iyileşir. Vücudun bunu kendiliğinden yok edecek (rezorbe) ve orada ki ödemi çözecek hücreleri, enzim ve hormonları vardır.
Masaj, bel fıtığı tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir. Masaj, kasların gevşemesine ve kan dolaşımının artmasına yardımcı olur. Masajın faydaları arasında ağrı azaltması, stresi azaltması ve uyku kalitesini arttırması da yer alır. Akupunktur, bel fıtığı tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Sağ ve Sol Kalçadan Bacağa Vuran Ağrı Neden Olur? Kalçanın arkasından sağ veya sol bacakların yan tarafına yayılan ağrı daha çok belde sinir köklerinin tahrişinden kaynaklıdır. Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır.
S1 siniri olarak da bilinen bu sinirin sıkışmasına siyatik ya da siyatik ağrısı denir. Siyatik ağrısı, genellikle hafif şiddette başlar ve zaman geçtikçe şiddeti artar. Ağrı, tipik olarak bacak bölgesine yayılır.
Keyifliyken yaptığımız hiçbir hareket fıtıklaşmaya sebep olmazken; stresliyken, üzüntülüyken ya da bir şeye sinirlendiğimizde yaptığımız ufak bir hareket dahi bel veya boyun fıtığına yol açabilir.
Dik pozisyonda oturmaya çalışın
Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda oturmaya gayret edin. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz de iyi olur. Mümkünse saatte bir mola verin ve 5 dakika dolaşın. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin.
Bel fıtığı için uygulanan fizik tedavi uygulamaları neredeyse %90 oranında başarı sağlamaktadır.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Bel fıtığı genellikle kendini kalçalara, bacaklara ve ayaklara yayılan ağrı ile gösterir fakat aşağıdaki belirtiler de bel fıtığına bağlı görülebilir; Bacaklarda veya ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk. Kas Güçsüzlüğü Hareket ederken zorlanma.
313 bel fıtığı hastası üzerinde yapılan araştırmaya göre su yatağı ve visko-elastik yatakta yatan hastaların, sert yatakta yatan hastalara göre daha rahat ettiği, hastaların ağrılarının azaldığı görülmüştür.
Yürüyüş yapmak skolyoza iyi gelir mi? Düzenli yürüyüş, skolyoz hastaları için oldukça faydalıdır. Yürüyüş, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir, sırt ve bel ağrılarını azaltabilir. Ayrıca, doğru postürü teşvik eder ve omurganın esnekliğini artırabilir.
Ancak, orta ve şiddetli skolyoz tedavi edilmezse ağrıya, deformitenin artmasına, vücut duruş bozukluğuna, göğüs içindeki boşluk miktarının azalmasıyla kalp ve akciğerlerde hasara neden olabilir. Çocuklarda skolyoz çoğunlukla ergenlikten hemen önce büyüme dönemi sırasında gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri