Veri toplama, tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme basamaklarından oluşan hemşirelik süreci, hemşirelik uygulamalarının mantıksal bir akış ve belirli bir sistematik içerisinde sunulmasını sağlayan yaklaşımdır (Berman, Snyder ve Frandsen, 2016; Seaback, 2006).
Hemşirelik süreci hastayla ilk karşılaşma anında başlar ve süreklidir. Veri toplama, tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme aşamaları devamlı tekrar eder.
Hemşirelik Sürecinin Aşamaları;
Tanılama (Hemşirelik tanısını belirlenir) Planlama ( Hedef – Girişimler ), Uygulama, Değerlendirme'dir.
Hemşirelik süreci sistematik bir biçimde birey, aile ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerinin belirlenmesini sağlayarak, bu gereksinimlerin giderilmesine ilişkin bakımın planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesini amaçlamaktadır.
Bakım Planı Süreci Nedir? * Sağlıklı / hasta bireyin, sağlık ile ilgili bakım gereksinimlerinin ve sorunlarının tanımlanması ve tanımlanan her bir gereksinim/sorun için her bireye içinde bulunduğu duruma yönelik gerekli öz bakımın verilmesinde kullanılan sistematik bir yöntemdir.
İlgili 15 soru bulundu
Modern hemşirelik rolleri olan bakım verici, eğitici, araştırıcı, yönetici, karar verici, savunucu, kariyer geliştirici, özerk ve sorumluluk sahibi olma rolüne ek olarak; iletişim ve koordinatörlük, rehabilite edici, rahatlatıcı, tedavi edici, danışman rolü de eklenmiştir.
Hasta kabul, sağlık kurumlarında hastaların tedavi sürecine başlamadan önce yapılan kayıt işlemlerinin tamamlanmasıdır. Hasta kabul işlemi, hastanın adı, soyadı, yaş, cinsiyet, adres, telefon numarası gibi kişisel bilgilerin alınmasıyla başlar.
Bu sebeple hasta kişisel bakımının sürekli olarak sağlanması hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlayarak ruhsal sağlığının da korunmasına yardımcı olur. Doğru şekilde yapılan hasta kişisel bakımı enfeksiyon ve hastalık riskini azaltmanın yanı sıra önceden var olan koşulların kötüleşmesini de önleyebilir.
Hemşirelik bakımını planlamanın amacı hastanın yüksek düzeyde bir sağlık kazanmasına ve bunu korumasına yardımcı olacak mantıklı bir tasarı veya kılavuz hazırlamaktır.
Ameliyathane Hemşiresi Ne Demek? Ameliyathane Hemşiresi; cerrahi işlem öncesi ameliyathaneyi işleme uygun şekilde hazırlamak, cerrahi uzman ve ekibini asiste etmek ve kendisine atanan diğer görevleri yerine getirmekle sorumlu sağlık personelidir.
Giriş:Hemşirelik süreci yaklaşımı kullanılarak oluşturulan “hemşirelik bakım planı” sağlıklı ya da hasta bireyin sağlıkla ilgili bireysel gereksinimlerinin tanımlanması ve tanımlanan bu gereksinimleri karşılamaya yönelik öz bakım verilmesini destekleyen, uygulamalara yön veren yazılı rehberlerdir.
ETİK İLKELER Hemşirelerin görevlerini yerine getirirken; zarar vermeme-yararlılık, özerklik/ bireye saygı, mahremiyet ve sir saklama, adalet ve eşitlik etik ilkelerine uymaları gerekir.
hemşirelik bakımının yönetimi, hastanın kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi, hemşirelik tanıları- nın belirlenmesi ve bireye özgü geliştirilen bakım planının uygulanması aşamalarından oluşmakta- dır.
Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırması (NOC} ise, hemşirelik girişimlerinin etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş, hasta/birey sonuçlarının standardize edilmiş, kapsamlı bir sınıflandırmasıdır.
Hemşirelik Tanısının üç temel unsuru yani problem, etiyoloji ve semptom mevcut hemşirelik tanısında vardır. Üç bölümlü ifadelerdir. Bu ifadeler Türkçe cümle yapısına göre düzenlendiğinde semptom - etiyoloji - problem sırasını izlemektedir.
Hemşirelik bakımı, hastaların sağlık ihtiyaçlarını karşılamak, iyileşme sürecine destek olmak ve optimal sağlık sonuçları elde etmelerini sağlamak amacıyla sağlanan profesyonel bir hizmettir. Hemşirelik bakımı, hemşireler tarafından yürütülen ve çok çeşitli sağlık hizmetlerini içeren bir süreçtir.
Planlama: Bireyin gereksinimlerine yönelik uygulanacak hemşirelik girişimlerinin planlanmasıdır. Uygulama: Bakım planının uygulamaya konulmasıdır. Değerlendirme: Uygulanan planın, yapılan girişimlerin bireyin sorununa çözüm getirip getirmediğine bakılarak değerlendirilmesidir.
Doktor ve hemşirelerin yönlendirmelerine göre hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve kaldığı odanın temizliğini takip eden kişiler, hasta bakıcı olarak adlandırılır.
İdrar sondası takma işlemi hastaya uygulanan girişimsel tıbbi bir müdahale olduğundan hekim veya hemşire tarafından takılmalıdır.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Hastaların kayıt işlemlerini gerçekleştiren kişilere hasta kayıt yetkilisi denir.
Hastaların taburculuk eğitimlerinin planlaması yatışının ilk gününde başlatılır. Hastanın ve yakınının taburculuğu takiben günlük yaşamı içerisinde ihtiyaç duyacakları her türlü bilgi ve eğitim hasta hastanede yattığı süre içerisinde ve taburcu olmadan önce verilir.
Laboratuar istek kağıdı ve tetkik raporları (Form 65) Ameliyat kağıdı (Form 63) Hastanın muayene istek formu (Form 67)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri