maruz kalma ile. Hepatit B aşısı olan çoğu insan ömür boyu bağışık kalır. Hepatit B aşısı genellikle 2, 3 veya 4 enjeksiyon olarak yapılır.
Aşının koruyuculuğu ne kadardır? Erişkinlerde en az 25 yıl, çocuklarda ise 14-20 yıldır.
Hepatit B aşısı, Hepatit B virüsünden korunma açısından en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Hepatit B aşısı, çoğu durumda altı ay boyunca üç veya dört enjeksiyon şeklinde uygulanır. Günümüzde koruyuculuk oranı %90'a varan aşı sayesinde Hepatit B hastalığının önüne geçilebilir.
Kişinin immün sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B'den korunacaktır.
Hepatit A ve B'de aşı yüzde 100'e yakın koruyucudur. Belli aralıklarla tekrarlanmalı, 5 yılda bir kanda antikor düzeyine bakılmalı ve düşükse aşı tekrarlanmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Hepatit B Virüsünden Nasıl Korunulur? En etkili korunma yolu aşılanmadır. Aşının koruyuculuğu %90-95'tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100'e ulaşır.
Son dozdan 2 ay sonra antikor bakılır. 2 kür aşı yapılmasına rağmen cevap vermeyenler %5'lik gruba Hepatit B virüs enfeksiyonları ile ilgili bilgilendirme yapılır ve olası temasta HBIG (Hepatit B İmmun Globulini) ile koruyuculuk sağlanır.
Yanıt-4-: Hepatit B aşısında zarf proteinleri bulunur. Aşı yapılan organizma (kişi) bu zarf proteini taşıyan Hepatit B tiplerine karşı koruyuculuk kazanır. Zarfproteini olmayan %1-2 gibi tüm hepatiti B tipleri içinde az bir kısmına karşı koruyuculuk elde edilememiş olur.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Hepatit B ile hiç karşılaşmamış olan kişiler aşılanarak bu hastalığa karşı yüzde 95 oranında korunma elde edeceklerdir. Üstelik hepatit B aşısı grip aşıları gibi her yıl yapılması gereken bir aşıda değildir. 3 doz yapıldıktan yıllar sonra bile antikor titresi hala 10 mIU/ml'den fazla ise tekrar yapılmaya ihtiyaç olmaz.
Akut ve kronik hepatit, öldürücü karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden %100 koruyucudur.
Euvax B inj, Rekombinant Hepatit B Aşısı
Pozoloji: Pediatrik bir doz (yenidoğanlar, bebekler ve 15 yaş dahil olarak 15 yaşına kadar çocuklar için) 10 mikrogram HBsAg içeren 0,5 ml dir.Yetişkinler için bir doz (16 yaştan itibaren) 20 mikrogram HBsAg içeren 1,0 ml dir. IM(kas içi) uygulanır.
✓ Aşı öncesi serolojik tarama yalnızca yüksek endemik bölgelerde (<10 yaş %90 seropozitiflik) önerilir, ✓ Aşılama sonrası serolojik kontrol önerilmez. ✓ İkinci doz yapılamayacaksa bile tek doz en az 10 yıl koruyucu.
Hepatit B aşısı üç doz olarak uygulanır. Başlangıç zamanı ilk doz, 2 ay sonra ikinci doz ve ikinci dozdan 5 ay ya da 6 ay sonra üçüncü doz şeklinde uygulama yapılır. Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılır?
Aşılananlardan sonra, anti-HBs antikoru gelişir. Çocuklarda bu koruyucu antikor gelişti mi diye kontrol gerekmez. Fakat yaş ilerledikçe antikor gelişmesi %70′e kadar düşer. Etkisi zamanla azalır, hatta yok olur.
Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır. Hepatit B; ortak kaptan yemek, içmek, havuza girmek, öpüşmek, öksürmek, aynı tuvaleti kullanmak gibi yollarla bulaşmaz.
Hepatit B virüsü, bazı kişilere bulaştıktan sonra hastalığa yol açmaksızın vücutta yaşamını sürdürebilir. Bazı kişilerde ise hastalık iyileşmesine rağmen virüs vücuttan atılamaz. Bu kişilerde virüs herhangi bir semptoma yol açmasa da kişinin taşıyıcılığı ve dolayısıyla enfeksiyonu bulaştırma riski devem eder.
Kronik Hepatit B virüsü enfeksiyonu ise Hepatit B virüsünün vücuda girerek 6 aydan uzun süre yok edilemediği ve Karaciğer hasarı (siroz), Karaciğer kanseri ve Ölüm gibi kötü sonuçlar doğurabilecek şeklidir.
Özellikle Hepatit B gibi ciddi bir hastalık riskine karşı, önemli savunma mekanizması oluşturulabilmesi için hepatit b aşısı uygulanır. Bu aşı sayesinde karaciğerde meydana gelebilecek virüs üzerinden hastalıkların önüne geçme şansı yakalanır. Üstelik bu koruma oranı %75 ile %85 arasında değişkenlik göstermektedir.
Anti HBS test neticesinin negatif değer göstermesi ise bireyin hepatit B mikrobuna karşı bağışıklığının olmadığını belirtir ve aşı yaptırmamış bireylerde neticenin negatif çıkması normal ve doğal olarak beklenendir. Yapılan Anti HBS testinin negatif netice vermesi bireyin Hepatit B enfeksiyonu olmadığı manasına gelmez.
Akut veya kronik Hepatit B varlığı, Hepatit B'nin geçirilmiş ve iyileşme olduğu (antikor geliştirildiği), Aşıdan fayda görülebileceği. İyileşmiş olan kişiler hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştır ve tekrar Hepatit B Virüsü ile enfekte olmazlar.
Yetişkinlere yapılan aşılar
Ülkemizde erişkinlere yönelik aşı uygulamaları ise şunlardan oluşuyor: Hepatit-A Aşılaması Hepatit-B Aşılaması Kızamıkçık Aşılaması
1980li yıllarda kullanılmaya başlamasına rağmen hepatit B aşısı ancak 1997 yılında rutin aşılama programa alınmış ve 1998 yılında uygulanmaya başlanmıştır.
– Akut hepatit B genellikle tedavi gerektirmez. Çoğu insan akut bir enfeksiyonu evde dinlenerek, sağlıklı beslenerek, bol su içerek ve alkol ve uyuşturucudan uzak durarak atlatabilir. – Antiviral ilaçlar, kronik hepatit B'yi tedavi etmek için kullanılır. Bunlar, virüsle savaşmanıza yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri