Bir önermenin bütün yorumlamaları doğru değerini alıyorsa yani yanlışlayıcı yorumu yoksa önerme geçerlidir. Geçerli önermeler totolojidir. Bir tek yanlışlayıcı yorumu varsa önerme geçersizdir. Her geçerli önerme tutarlıdır ancak her tutarlı önerme geçerli değildir.
(Değillemesi tutarsız.) Önermelerin tutarlılık ve geçerliliği ile ilgili şu bağıntılara /ilkelere dikkat ediniz: ♦ Her geçerli önerme tutarlıdır. Tutarsız her önerme geçersizdir. Geçersiz önerme tutalı olabilir; tutarlı önerme de geçersiz olabilir.
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Cevap: Tutarlılık: düşünce basamaklarının birbirine zıt düşünceler içererek birbiriyle çelişmemesi yani uygun olması demektir. Geçerlilik: Bir kavramın, bir yargının mantık ya da değer kuramı bakımından onaylanabilir olması.
Hatırlayacağınız gibi, bir önermenin tutarlı olabilmesi için yorumlarından en az birinin doğru olması yeterliydi. Yukarıdaki örnek önermenin dört yorumundan ikisi doğru olduğu için, bu önerme tutarlıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Bir Önermenin Tutarlılığının Denetlenmesi
Doğruluk tablosundaki önermenin yorumlanmasında önerme en az bir satırda doğruluk değeri alıyorsa buna tutarlı önerme denir. Eğer hiçbir satırda doğru yorum yoksa bu önermeye tutarsız önerme denir.
Geçerli bir çıkarım için, sonucun öncüllerden çıktığı (veya öncülleri mantıksal olarak izlediği) söylenir. Bir çıkarımın öncüllerinin hepsinin birden doğru olduğu ama yine de sonucunun yanlış olduğu bir mümkün durum tutarlı bir biçimde tasarlanabiliyorsa, o çıkarım geçersizdir.
Geçerlik, güvenirliği de kapsayan daha geniş bir kavramdır. Eğer test geçerli ise genellikle güvenilirdir, ama her güvenilir test geçerli değildir.
Kişiye ait görüşlerin ya da söylemlerin kendi içerisinde çelişmemesine tutarlılık denir. Örneğin birinin en büyük sinema yönetmenleri Avrupa'dan çıkmıştır deyip daha sonra Amerikalı ya da Avustralyalı yönetmenlerin isimlerini sıralaması, tutarlı değildir.
Buradaki düşüncelerin hepsi aynı şekilde aynı olması ve bu düşüncelerin birbiri içinde bir bağlılık olması Felsefedeki tutarlılık anlamına gelir. Günlük yaşantımızla bir bağ kurmak gerekirse yapacağımız işin de bir biri üzerinde uyumlu ve çelişkili olmaması şeklide olmaktır.
Yargı bildiren önermeler doğru ya da yanlış olur. Önerme, bir durumu veya olayı olduğu gibi bildiriyorsa, önermeye doğru, biidirmiyorsa önermeye yanlış denir. Tutarlılık ise önermenin en az bir sefer doğru değer alması veya diğer önermelerle olan ilişkisi sonucu ortaya çıkar.
Bir akıl yürütmede sonuca kaynak olan (kanıtlayan) önermeye öncül; öncüllerden elde edilen önerme ise sonuçtur. Akıl yürütmelerde sonucun öncüllerden zorunlu olarak çıkmasına geçerlilik denir. Geçerli bir akıl yürütmede öncüller doğru ise sonuç önermesi de kesinlikle doğrudur.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Önerme, en az iki terimin bulunduğu ve içinde yargı ve doğruluk durumu bulunan cümlelerdir. Doğru ya da yanlış olarak nitelendirilebilecek her cümle önermedir. Her önerme cümledir fakat her cümle önerme değildir.
Tüm yorumlamaları doğru olan önermeye, geçerli önerme denir. Yorumlamalarından en az birisi yanlış değer almışsa, bu öneme geçersizdir. Yani geçerliliğini, tutarlılığın zıt yönü olarak da düşünebiliriz.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Düşüncelerinde kendisi ile tutarlı olmayan, kendisi ile çelişen, aynı zamanda düşünme de mantık eksikliği yaşayan kişiler tutarsız olarak bilinir. Böyle kişiler herhangi bir durum karşısında tam olarak bir karar vermekte zorluk çekerler.
Herhangi bir cümle kümesi, herhangi bir cümle (P) için, hem P'yi hem de P'nin mantıksal tersini ispatlayabiliyorsa tutarsızdır. Aynı şekilde herhangi bir kuram, herhangi bir cümle (P) için, hem P'yi hem de P'nin tersini içinde barındırıyorsa tutarsızdır.
Filozofların ortaya koyduğu düşünceleri sistemli kılan ve oluşturdukları akımların günümüze kadar gelmesini sağlayan sebep kendi içinde tutarlı olmalarıdır. Bir filozofun sisteminin diğer filozofların sistemlerine göre daha doğru veya yanlış olduğu söylenemez.
Bir testteki maddelerin birbiriyle uyumlu olmasıdır ya da testin bütünüyle uyumlu olmasıdır.
Geçerlilik; bir testin ölçmek istediği, ölçmeyi amaçladığı özelliği; başka bir özellik olmadan ölçen testtir. Ölçümlerden elde edilen verilerin, ölçüm özelliklerini doğru yansıttığını geçerlilik analiziyle buluruz. Ölçme aracının neyi ölçtüğünü belirten bir yöntemdir.
Ölçülmek istenen şeyin ne derece doğru bir şekilde ölçüldüğü geçerlik kavramıyla ifade edilir. İkinci özellik ise, farklı durumlar da dâhil olmak üzere her kullanıldığında benzer sonuçları verebilmesi gerekir, bu da güvenirlik kavramıyla ifade edilir.
geçerli çıkarım ne demek? Sonucu öncüllerinden çıkan çıkarım, öncülleri doğru kılan bütün yorumlarda sonucu da doğru olan çıkarım; geçersiz kılıcı kümesi tutarsız olan çıkarım.
Bir önermenin geçerliliği denetlenirken, önermenin değili alınır ve değillenmiş hâli çözümlenir. Önermenin değillenmiş hâli çözümlendiğinde tüm yollar kapalıysa önerme geçerli demektir. Çünkü, tüm yollar kapalıysa önermenin değillenmiş hâli yanlış, kendisi ise doğru demektir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri