Çorba içerek, vücudumuzu toksinlerden kurtaran vitamin ve antioksidanları fazlasıyla alırız. Bilimsel araştırmalar haftada dörtbeş kere besleyici değeri yüksek çorba tüketenlerin yüksek miktarda folik asit, beta karoten ve C vitamini aldıklarını göstermiştir.
Araştırmalar, düzenli olarak çorba yiyenlerin, çorba yemeyenlere kıyasla obez olma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Çorba düşük kalorilidir ve aynı zamanda inanılmaz derecede doyurur. Günlük menünüze çorba eklemek, günlük yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Zayıflatan çorba diyeti sayesinde kısa sürede 1-5 kilo arasında fark gözlemlenir. Bir hafta süren bu diyetin ilk gününde kahvaltıda çorba ve meyve tüketilir. Öğle ve akşam yemekleri de aynı şekildedir. Ara öğünlerde ise elma ve armut gibi meyveler ya da hafif atıştırmalıklar yenebilir.
Özellikle bu kilo verme süreci kişiden kişiye değişmektedir. Çorba diyeti ile 1 haftada ortalama 5 kilo verilebilir. Diyetinizin sağlıklı olması için günlük besin ihtiyacınızı karşılamanız önemlidir ve çorba bunun için harikadır.
2- Çorba, midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmayı kolaylaştırarak daha fazla yenmesini de önleyerek hem öğünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenmeye katkı sağlıyor. 3- Çorba başlıbaşına tüm besin öğelerini aynı anda almanın en iyi yollarından biri.
İlgili 27 soru bulundu
DETOKS ETKİSİ YAPAR
Çünkü öğünlere çorba ile başladığınızda; çorbanın düşük kalori sağlaması ama midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmanızı kolaylaştırması daha fazla yemenizi önler. Böylece hem öğünde, hem de gün içinde az kalori alarak zayıflama etkisini de vücutta doğal olarak sağlarsınız.
Zengin ve besleyici içerikleri ve çeşitliliğiyle sofralarımızın vazgeçilmezi olan çorba, hem tok tutarak hem de metabolizmanızı hızlandırarak hızla kilo vermenizi sağlayacak bir besindir.
Çorba içinde suyla beraber besin öğelerini içerdiği için midede daha uzun süre tutulur ve bizi daha uzun süre tok tutar. Çorbanız posa yönünden zenginse bu tokluk hissiniz daha uzun sürecektir. Sebze veya mercimek içeren çorbalar bu duruma uyan en iyi örneklerdir.
Diyette Hangi Çorbalar Yapılır? Sebze çorbası, yemek için en iyi çorbalardan biridir. Patates, havuç, soğan, yeşil fasulye ve yeşil bezelye ile sebze çorbası yapılır. Domates çorbası, oldukça düşük kalori içeriğine sahip az yağlı bir çorbadır.
Ayrıca hazır paketli her gıdada olduğu gibi hazır çorbaların sodyum içeriği yüksektir. Sodyum içeriği özellikle hipertansiyonu olanlar için büyük bir risk oluştururken, sağlıklı kişilerde de kan basıncını olumsuz etkileyebilir aynı zamanda vücutta ödem oluşmasına neden olabilir” dedi.
Yağ oranı yüksek olan kırmızı mercimek çorbası ölçülü olarak tüketilmediğinde kilo alımına sebep olabilir.
Sebze çorbalarına göre biraz daha yüksek bir kalori değerine sahip yoğurtlu çorbaya diyet programınızda yer verecekseniz öğünlerinizi 1 dilim ekmek yerine 1 kepçe çorba olacak şekilde düzenleyebilirsiniz.
Diyet listelerine eklenecek olan çorbanın kalori değeri düşük besin değeri yüksek olanlardan olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle kremalı, bol yağlı ve hazır çorbalardan uzak durmak gerekmektedir. Hazır çorbalar içlerinde bulunan nişastadan dolayı diyet listeleri için uygun olmamaktadır.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Kış aylarının vazgeçilmezi çorbaların sabahları aç karnına tüketilmesine de değinen Bayer "Çorba ve meyve suyu kahvaltı yerine geçmez. Aç karnına kahvaltı yerine kokteyl tüketmek besin öğelerinin yetersiz alınmasına ve tokluk süresinin oldukça azalmasına neden olur.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
150 gram gelen 1 kepçe küçük kase kırmızı mercimek çorbası 45 kalori değerindedir. 200 gram gelen orta kase mercimek çorbası 60 kalori değerindedir. 275 gram gelen 1 porsiyon büyük kase kırmızı mercimek çorbası 83 kalori değerindedir.
Çorba diyeti, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış kısa süreli bir beslenme planıdır. Çorba diyetinde 5 gün boyunca farklı çorba tüketilir. Genellikle sebze içeren bu çorbalar her öğün içilir. Çorbalar her gün farklı olacak şekilde tüketilmeli ve listeye bağlı kalınmalıdır.
Yediklerimizin daha rahat sindirilmesi için yediğimiz yemeklerin sırasını da biraz değiştirmemiz gerekiyor. Bu değişimin en önemli kısmı da çorbanın yemekten önce değil sonra tüketilmesidir. Çünkü önce çorbayı içip sonra yemek tüketilirse sindirim sistemi zorlanır ve sindirim daha uzun zaman alır.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri