Sirkeye kokusunu ve tadını veren asetik asit nedeniyle pek çok insanın aklında “Sirkeli su içmek mideye zarar verir mi?” sorusu var. Evet, yapılan bir araştırma sirkenin mide için zararlı olabileceğini belirtmektedir.
- Sirkeli suyu düzenli bir şekilde içmek kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. - Sirkeli su içmek diş eti rahatsızlıklarını da önlüyor. Mikropları öldüren sirkeli su diş etlerini de toparlıyor. - Sirkeli su içmek bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
Sirke, metabolizma üzerindeki rolü ve dengeli beslenmeye uygun bir gıda olması dolayısıyla sabahları aç karnına da tüketilebiliyor.
Doğal bir sulu çözelti olan sirkeli suyun önemli zararları bulunmamaktadır; ancak aşırı tüketimi sonrasında çeşitli rahatsızlıklar baş gösterebilir. Bu yüzden, düzenli ilaç kullanan vatandaşların doktor tavsiyesi alarak sirkeli su tüketmesi gerekmektedir.
Yemeklerden önce veya yemek sırasında elma sirkesi tüketmek, sindirimi olumlu şekilde destekleyerek midenin önemli mineralleri emme yeteneğini geliştirir. Sirkenin, ülseratif kolit tedavisinde de etkili olabileceği düşünülüyor.
İlgili 31 soru bulundu
Sabah içilen elma sirkesinin yağları yaktığına dair inanış var. Oysa, bilimsel çalışmalar aksini gösteriyor. Özellikle aç karnına içilen sirke mide delinmesine neden olabiliyor.
Diğer yandan sabah uyanınca sirkeli su içmek de en çok merak edilen konular arasındadır. Bu noktada sabahları aç karnına içilen sirkeli suyun, vücut direncini artırdığını ve hastalıklara karşı koruma sağladığını söyleyebiliriz. Ayrıca yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeyi destekler.
Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez. Eğer saf halde içerseniz midenizde ekşimeye neden olur.
Birçok faydası olan Elma Sirkesinin Zararları vardır. İçinde sitrik asit vardır ve seyreltilmeden kullanılırsa yemek borusuna zarar verme ihtimali vardır. Hücrelere de zarar verme ihtimali olan asit vücutta ki potasyumun azalmasına sebep olabilir. Potasyum düzeyi düşerse kemiklerimiz olumsuz yönde etkilenir.
Sirke, fazla tüketilirse içindeki asit nedeniyle yemek borusu, diş minesi ve mide çeperi başta olmak üzere dokularınıza zarar verebilir.
Elma suyu sirkesinin içerek de tüketebilirsiniz. Ancak içerisinde çok fazla asit olduğundan dolayı direkt olarak içilmesi mideye zarar verebilir bu yüzden seyreltilmeden içimi tavsiye edilmez.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
Sirkeli su özellikle grip, nezle, boğaz enfeksiyonu, cilt güzelliği, saç sağlığı gibi alanlarda Çok etkili ve sağlıklı bir besin maddesidir. Sirkeli su içinde bulunan A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri yanı sıra potasyum, magnezyum, fosfor kalsiyum ve pektin gibi mineralleri de içinde barındırmaktadır.
Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Yine gastroözofagial reflü hastalığı ataklarını yatıştırdığı iddiası da elma sirkesinin faydalı olarak nitelendirilmesini sağlar. Ancak asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi içmek sakıncalı kabul edilir. Hatta bazı araştırmalar, reflü, ülser veya diğer mide rahatsızlıklarını kötüleştirdiği yönündedir.
Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz. Kısacası öteki temizlik malzemelerinin yapabildiği her şeyi, daha çevreci bir şekilde gerçekleştirir.
Peki, ev yapımı sirke kaç günde olur? En az 1 ay zaman gereklidir. 30-45 günlük bir zaman dilimi gereklidir.
Elma sirkesi Türk Mutfağının olmazsa olmazlarından biridir. Salatalar başta olmak üzere yemeklerde tüketilmektedir. Ayrıca vücuda faydalı olduğundan sabah ve akşam günde 2 kez tüketilmesi uygundur. Ancak içerisinde çok fazla asit bulundurmasından dolayı seyrelterek içmek ve aşırı tüketmemek gerekir.
Elma Sirkesi Kullanım Alanları ve Dozu
Çok fazla tüketilmesi, mide asit dengesinde bozulmaya bağlı olarak ülser, asit reflü ya da diş minelerini aşındırmak gibi farklı sorunlara neden olabilir. Bu sebeple suya veya çaya 1 ila 2 yemek kaşığı sirke ekledikten sonra tüketmek sağlık açısından doğru bir uygulama olacaktır.
Göbek yağlanmasından kurtulup kilo vermek isteyenlerin mutlaka yapması gerektikleri şeylerden biri de her yemekten önce bir su bardağa suya bir çay kaşığı elma sirkesi karıştırması ve bu karışımı içmesidir. Düzenli tüketildiğinde sonuç gösterir.
Dr. Osman Müftüoğlu, önemli olanın su içmek olduğunu belirtti. “Suyun kendisi önemli. Limonlu sudan sirkeli sudan önce suyun kendisi gelir.” şeklinde yanıt verdi.
Dr. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesinin iştahı kapatıcı etkisiyle birlikte zayıflama konusunda oldukça etkili olduğunu belirtir. Yemeklerden önce ve yatmadan önce tüketilen elma sirkesinin kısa vadede kilo vermeye yardımcı olduğunu ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri