Akut veya kronik hepatit enfeksiyonu olmasına bakılmaksızın bütün HBsAg pozitif insanlar bulaştırıcı olarak kabul edilirler.
Hepatit B taşıyıcılığı nedir? Erişkin hastaların yaklaşık %10'u ile çocuk hastaların yaklaşık %90'ında, kandaki virüs temizlenemez ve bunlar virüsü taşıyarak başkalarına bulaştırabilirler. Bunlara hepatit B taşıyıcısı denilir.
Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları:tükürük,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.
Akut veya kronik hepatit B geçirmekte olan bir kişi kanında hepatit B virüsü bulunduğu sürece hastalığı bulaştırabilir. Bir kişinin kanında virüs bulunup bulunmadığı ise sadece kan testi ile anlaşılabilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişiler virüsü başkalarına bulaştırmamak için çok dikkatli olmalıdırlar.
Hastalığın etkeni hepatit B virüsüdür. Hepatit B virüsü insandan insana kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları yoluyla bulaşır. Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Hepatit B, doğum esnasında anneden bebeğe geçebiliyor. Dünyada 400 milyon, Türkiye'de ise 3 milyon kişi Hepatit B virüsü taşıyor. Tedavi uygulanmadığı takdirde siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski bulunuyor. Bu durumda karaciğer nakli gündeme gelebiliyor.
Hepatit b hastalığı bazı yollarla kolayca kişilere bulaşabiliyor. Özellikle salya ve tükürük hepatit b hastalığının bulaşmasına yeterli oluyor. Kan ve cinsel ilişki yaşanmasıyla birlikte de kolayca kişiden kişiye bulaşabiliyor. Hepatit b hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Yeni enfekte olmuş çoğu sağlıklı yetişkin herhangi bir problem olmadan iyileşir. Ancak bebekler ve küçük çocuklar virüsten başarıyla kurtulamayabilir. Yetişkinler – sağlıklı yetişkinlerin %90'ı virüsten kurtulup problemsiz bir şekilde iyileşir; %10'unda kronik hepatit B gelişecektir.
Hepatit B virüsü taşıyıcısı olan kişilerin büyük çoğunluğu, virüse bağlı bir sağlık sorun yaşamadan ömür boyu yaşayabilirken bu kişilerin %10'unda hepatit B hastalığı gelişebilir. Bu yüzden hepatit B taşıyıcı olan kişilerin düzenli aralıklarla takip edilmesi önerilir.
Anti HBS test değerinin 5 mIU/ml düzeyinden yüksek olması pozitif şeklinde kabul edilir. Değerlerin yüksek olması hepatit B bulaşması geçirdiği ve iyileştiğini düşündürür. Hepatit B aşısı olmuş bireylerde tahlilin pozitif (yüksek) netice vermesi, en doğal ve normal olandır.
Diğer geçiş yollarının korunmasız seks, uyuşturucu kullanımı, sterilize edilmemiş iğneler ve gebelikte anneden bebeğe geçiş olduğu bilinmektedir. Yaygın inanışın aksine Hepatit B; aynı kaptan yemek yemek, öpüşmek ve öksürmek gibi yollarla bulaşmaz. Ayrıca hastalık iş ve okul hayatı açısından da risk oluşturmaz.
Bu kişiler "kronik Hepatit B taşıyıcısı" olarak adlandırılırlar. Virüsü taşıyan annelerden doğan çocukların %80-90'ı kronik taşıyıcı haline gelmektedir. Taşıyıcılık: Taşıyıcıların %50'si belirtisiz olarak virüsü taşır. Kronik taşıyıcılar cinsel eşlerine Hepatit B bulaştırabilirler.
Herkesin hepatit B kapma riski vardır ama bazı kişilerin enfekte olması riski daha yüksektir. İşiniz, yaşam tarzınız veya hepatit B durumu olan bir aileye doğmuş olmanız enfekte olma olasılığınızı arttırabilir.
Akut veya kronik Hepatit B varlığı, Hepatit B'nin geçirilmiş ve iyileşme olduğu (antikor geliştirildiği), Aşıdan fayda görülebileceği. İyileşmiş olan kişiler hastalığa karşı bağışıklık kazanmıştır ve tekrar Hepatit B Virüsü ile enfekte olmazlar.
Doktorunuz bazen ilk ziyaretinizden sonra hepatit B durumunuzu doğrulamak için altı ay sonra tekrar kanınızı test etmek isteyebilir. Hepatit B ile yakın zamanda enfekte olduğunuzu düşünüyorsanız virüsün kanınızda saptanması 9 haftaya kadar sürebilir.
Aşının koruyuculuğu %90-95'tir. Eğer aşılanma ile yeterli antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100'e ulaşır. Aşılama, Hepatit B taşıyıcılarına veya aktif hasta olanlara yapılamaz.
Hakan Leblebicioğlu: Hepatit B taşıyıcılığı evlilik için engel değildir.
Hepatit B virüsü kan yoluyla bulaşan bir virüstür. Bu nedenle tanının en kısa zaman içinde konulması ve hastanın başkalarına bulaştırmaması için önlemler alınması gerekir. HBsag testi sayesinde virüs tespit edilerek en net tanı konulabilir. Kişinin taşıyıcı olup olmadığı da bu test yoluyla anlaşılabilir.
Hepatit B hastalığında karaciğer harabı söz konusu olduğu için karaciğeri yoran gıdalardan uzak durulması gerekir. Doymuş yağ oranı ve A vitamini içeriği yüksek olan sığır, koyu, dana eti ve tam yağlı süt ürünleri önerilenden fazla tüketilmemelidir.
Kısa süreli (Akut) enfeksiyon ve uzun süreli (Kronik) enfeksiyona yol açabilen Hepatit B hastalığı, bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde siroz, karaciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara neden olabilmektedir.
Genel Bakış Hepatit B, Hepatit B virüsünün (HBV) sebep olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Bazı bireylerde Hepatit B enfeksiyonu kronik hâle gelebilir. Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve siroz hastalığına yakalanma riski daha yüksektir.
Anti hbs değerinin yüksek çıkması yani kan testinde anti hbs'nin pozitif olması, kişinin hepatit-b virüsüne karşı bağışıklık taşıdığı ve korunduğunu gösterir. Test sonucunda 10 mIU/mL ve üzerinde çıkan bir sonuç vücudun hepatit b'den koruyucu düzeyde antikor oluşturduğu anlamına gelir.
Hepatit B nasıl bulaşır? - YouTube. Hepatit B kan yoluyla ve cinsel temasla bulaşır. Tokalaşmayla, öpüşmeyle çok nadir bulaşır.
maruz kalma ile. Hepatit B aşısı olan çoğu insan ömür boyu bağışık kalır. Hepatit B aşısı genellikle 2, 3 veya 4 enjeksiyon olarak yapılır.
Yanıt-4-: Hepatit B aşısında zarf proteinleri bulunur. Aşı yapılan organizma (kişi) bu zarf proteini taşıyan Hepatit B tiplerine karşı koruyuculuk kazanır. Zarfproteini olmayan %1-2 gibi tüm hepatiti B tipleri içinde az bir kısmına karşı koruyuculuk elde edilememiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri