Değerli kardeşimiz, - “O insanın önünde ve ardında devamlı olarak nöbetleşerek görevlendirilen melekler vardır. Bunlar Allah'ın emrinden ötürü, onu koruyup kollarlar.”(Rad, 13/11) mealindeki ayetten, söz konusu olan koruyucu meleklerin bu görevi, bütün insanlar için geçerli olduğu anlaşılmaktadır.
Melekler, dünyadaki dinler tarafından tanınan yüksek manevi varlıklardır. Normal şartlar altında onları göremeyiz ve duyamayız ama herkesin bir koruyucu meleği vardır.
İnsanın yanından hiç ayrılmayan sekiz melek vardır. Bunların dördü gündüz, dördü de gece vazife görürler. Bu dört melekten ikisi Hafaza Meleği, diğer ikisi de Kirâmen Kâtibîn'dir.
Hafaza melekleri, insanoğlunun yaptığı iyi-kötü bütün davranışlarını kaydeden ve insanı korumakla görevli olan meleklerdir. Bu meleklerin diğer bir ismi de “Kiramen Katibîn”dir.
Koruyucu melekler her durumda ve her zaman önümüzde ve arkamızda mı? - Rad suresi 11. ayette, (İnsanın) önünde ve arkasında, Allah'ın emriyle onu koruyup gözeten (melekler) vardır, buyuruluyor.
İlgili 17 soru bulundu
İslam, Yahudi ve Hıristiyan geleneklerinde saygın bir yeri olan Mikail, başınız derde girdiğinde sizi ve sevdiklerinizi gerçekten koruyabilir. Bu kitapta anlatılan yaşanmış olayları okuyarak, ona ihtiyaç duyduğunuzda Mikail'in sizden yardımını asla esirgemediğini göreceksiniz.
Bunlar Allah'ın emrinden ötürü, onu koruyup kollarlar.”(Rad, 13/11) mealindeki ayetten, söz konusu olan koruyucu meleklerin bu görevi, bütün insanlar için geçerli olduğu anlaşılmaktadır. İkincisi, insanları tehlikelerden korumak, kollamaktır. Bu koruyup kollama işi, Allah'ın kullarına yaptığı büyük bir lütuftur.
Anlamı ''yazıcı melekler'' olan Kiramen Katibin, insanın sağ ve sol omzunda bulunur. Sağ omuzda bulunan meleğin adı Rakib'dir ve insanın sevaplarını yazar. İnsanın sol omzunda bulunan melek ise günahları yazar. Bu meleğin adı ise Atid'dir.
el Cevab: Meleklerin uykuda ya da uyanıkken asli şekilleriyle ya da suret değiştirdikleri hallerinde görülmeleri caizdir. -Melekleri tanıyan birisine durumu anlatırsanız melek mi başka bir şey mi size bir şey söyleyebilir. Talik : Melekler görülür bir itikad kuralıdır.
Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam'a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
“Değerli yazıcılar” anlamına gelen “kirâmen kâtibîn”, insanların yanlarında bulunan ve onların yaptıkları işleri amel defterine yazmakla görevli olan melekler demektir.
6- Melekler Allah‟tan korkarlar. 7-Kur‟ân Meleklerin günahlardan uzak ve mâsum varlıklar olduğunu ifade etmektedir. Melekler Allah‟a isyan etmezler, asla O‟nun emrinden çıkmazlar.
Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler. Melekler gaybı bilemezler.
Yardım isteyin- Melekler bize her gün 24 saat yardım sunar. Onlara karşı ne kadar çok açık ve net ve tam teslimiyet halinde olursak o kadar çok yardım alırız.
Kiramen katibin melekleri helaya (tuvalete) giderken ve cinsî yakınlık esnasında insandan ayrılırlar. Bu esnada işlene günahları nasıl yazarlar? Banyo ve tuvalet gibi necis olan yerlere melekler girmiyor.
Ölmüş insanların ruhları berzah aleminde yaşamaktadır.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Konuya Kur'an'da 2/285 ve 2/177'de değinilmiştir. İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Sol tarafındaki melek sağ taraftakinin emrindedir. İnsan bir iyilik işlediği vakit, hemen sağ taraftaki melek on sevap yazar.
İşleri tamamen destek üzerine yoğunlaştığı için onlara neden doğum destekçisi ya da meleği dendiğini daha net anlayabiliriz. Bilinenin aksine sadece normal doğumda değil, planlı yapılan sezaryen ameliyatında da annelere destek verirler. Unutulmaması gereken en önemli nokta; doula, ebe ya da doktor değildir.
Mikail: İnsanların rızıklarını ulaştırmak ve Allah'ın iradesine göre tabiat olaylarını düzenlemekle görevli melektir.
Kâfir olsun, mümin olsun, fasık olsun, salih olsun, her insanı takip edip izleyen muhafız melekler vardır. Bunlardan bazıları, insanın amellerini / söylediklerini, işlediklerini kontrol edip yazarlar. Diğer bir kısmı ise, onları -cinler dahil- her türlü kötülükten korurlar.
Melek şeklinde bulutlar, meleklerin en hoş işaretlerinden biridir. Çoğumuz melekleri kocaman kanatlarıyla hayal ettiğimizden, farklı renklerde melek tüyleri, meleklerin önümüze belki de en sık çıkardığı işaretlerden.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri