Heva sözcüğünün manası özünde istek ve meyil olarak tarif edilebilir. Heva Ne Demek? Heva sözcüğü Osmanlıca bir kelimedir. Son yıllarda neredeyse hemen hemen hiç kullanılmayan bu sözcük özetle her türlü istek ve arzu anlamında kullanılır.
Kur'ân'da hevâ kelimesi ile, nefsin öfke ve şehvet gibi kötü duygulara meyletmesi kastedilir.
Hevâ Ne Demek? Sözlükte; istek, meyil, heves, sevme, düşme gibi anlamlara gelen "hevâ", bir terim olarak nefsin akıl ve din tarafından yasaklanan kötü arzulara karşı olan eğilimi demektir.
has / خاص / hâs / خس / خَاصْ
Hususî, seçkin.
Hevâ, insanın yaratılıĢından gelen nefsî/iğreti istekleri ifade eder. Bu kavram Kur‟ân‟da onsekiz âyette hevâ/ehvâ‟ Ģeklinde isim formunda geçer. Hevâ, insan hayatının düzenlenmesinde, dinin karĢısına çıkıĢların toplamının adıdır, denilebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Misalli Sözlük “heva” (hvy) kelimesini “İstek, arzu, heves, meyil; aşk, sevgi, tutkunluk; (nefisten gelen) arzu, iptila”, “heves” kelimesini de “Gelip geçici arzu devamlı olmayan istek” şeklinde açıklamış.
Ehl kelimesiyle “nefsânî arzu, temayül” mânasındaki hevânın çoğulu olan ehvâ kelimesinden oluşan ehl-i ehvâ (ehlü'l-ehvâ') tamlaması sözlükte “nefsin arzularına uyanlar” anlamına gelir.
hab / hâb / خواب
Günah. Suç.
Bir şeyin, bir bahsin özü. Kısaca esası.
hahiş / hâhiş / خواهش
İstek, arzu, isteyiş.
Hevâ, insanın yaratılışından gelen nefsî/iğreti istekleri ifade eder. Bu kavram Kur'ân'da onsekiz âyette hevâ/ehvâ' şeklinde isim formunda geçer. Hevâ, insan hayatının düzenlenmesinde, dinin karşısına çıkışların toplamının adıdır, denilebilir.
Zevk ve şehvetler. Boş ve geçici şeyler.
berhe. Müddet, an, zaman.
Hevl, korku vermek, paniğe sürüklemek anlamına gelirken hail de korku veren, dehşet uyandıran şey ya da olay demektir. 16. yüzyılda literatüre giren bu kelime birçok tamlamada da kullanılır. Örneğin haile-i vaka, korkunç olay anlamına gelir.
hevadar ne demek? Hevalı, nefsine uymuş, küstah.
(Tekili: Vaz') Haller. Durumlar.
hısal / hısâl
(Tekili: Haslet) Hasletler, huylar, tabiatlar. Ahlâk.
Hülasa kelimesi özellikle yazılı kaynaklarda çok fazla karşılaşılan bir sözcüktür. TDK üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin anlamı, 'Özet, fezleke' şeklinde karşılık bulunmaktadır.
hınas / hınâs. (Tekili: Hünsâ) Kendisinde hem erkeklik ve hem de dişilik özelliği taşıyanlar.
ġiirlerinde hâb-ı adem (ölüm uykusu), hâb-ı câvîd (ebedî uyku), hâb-ı ecel (ölüm uykusu), hâb-ı gaflet (gaflet uykusu), hâb-ı girân (ağır uyku), hâb-ı nâz (naz uykusu, cilve ile kendini uykuda gösterme), hâb-ı nâz-ı yâr (sevgilinin naz uykusu), hâb-ı nûĢîn (tatlı uyku), hâb-ı pür-ıztırâb (ıztırâplı uyku), hâb-ı râhât ( ...
HÂBGÂH – HÂBGEH
( ﺧﻮﺍﺑﮕﻪ– ﺧﻮﺍﺑﮕﺎﻩ) i. (Fars. ẖāb > ḫāb “uyku” ve yer bildiren -gāh > -geh ekiyle ḫāb-gāh > ḫāb-geh) Uyunan yer, yatak odası, yatak: Ezelî böyledir âyîn-i sipihr-i gaddâr / Ki gülün hâbgehi hâr ola hârın gülzâr (Bâkî).
AHİBBÂ – EHİBBÂ
(ﺁﺣﺒّﺎﺀ) i. (Ar. ḥabіb “dost”un çoğul şekli eḥibbā') Dostlar, ahbaplar, tanıdıklar, bildikler: Sizlere ömür, geçenlerde vefat etti, ahibbâdan biri vardı (Ahmet Râsim).
ehl (ehil)
1. isim Bir işte yetkili olan, bir işi yapan, erbap “O, bu işin ehlidir.”
ehl-i islam / ehl-i islâm
Müslümanlar. Peygamber efendimizin bildirdiklerinin hepsini beğenen, kalbiyle inanıp, diliyle söyleyen müslüman.
Peygamber'in yaşama biçimi, onun düşünce ve davranışlarına uygun olan yol; “ehl” sözcüğü, bu yola mensup olan; “cemaat” ise çoğunluğun anlayışı (sevad-ı a'zam) anlamlarına gelmekte- dir Kısaca Ehl-i Sünnet ve'l-Cemaat tabiri, İslam ümmetinin çoğunluğunun din anlayışına ve sünnet yorumuna tabi olanlar demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri