→ Hey buraya gel ! (ünlem işareti gelmelidir.) Hey buraya gel () parantez içine ünlem işareti yazılmalıdır çünkü bu cümle karşı tarafa seslenme durumunu bildirmektedir.
ও Bu cümlemizin noktalama işaretleri getirilmiş hali Hey ! Buraya baksana. şeklinde olacaktır. İlk paranteze ünlem ikinci paranteze ise nokta gelmelidir.
"Hey" kısmı, bir seslenme olduğu için ünlem işareti (!) konmalıdır. "Buraya baksana" kısmı da bir nevi seslenme, hitap içermektedir ve bundan ötürü bu kısma da ünlem işareti (!) konmalıdır.
Uyarı, seslenme ve hitap bildiren sözlerden sonra ünlem işareti kullanılmaktadır.
– Acı, sevinç, üzüntü, korku, heyecan, şaşkınlık gibi duyguları belirten sözcük ve cümlelerden sonra ünlem işareti konur. Örnek: Yaşasın!, Çabuk buraya gel! – Sözün bitmediğini belirten cümlelerin sonuna üç nokta konur.
İlgili 34 soru bulundu
☆ Cevap: Cümlemiz hey buraya gel'di. Hangi noktalama işreti konur dediğimizde (!) ünlem gelmelidir. Çünkü bu cümle karşı tarafı uyarma/seslenme bildirir.
Soru ekleri hep ayrı yazılır:
İşte bu yüzden Hey, buraya gelir misin? ifadesi doğru yazım olacaktır.
Hey kelimesinde seslenme olduğu için ünlem işareti "!" gelmeli. Dikkat et kelimesinden sonra ise cümle bittiği için nokta "." gelmelidir.
Ayrıca; çağrı, emir, hitap ve yasaklama bildiren cümlelerde de ünlem işareti konulur. Bu işaretin olduğu cümle vurgulanarak okunur.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de.
Merhaba, - Çabuk buraya gel ! şeklinde olacaktır. Yani, bu cümlenin sonuna ünlem işareti konacaktır.
buraya, 6 karakter ile yazılır. Ayrıca, b harfi ile başlar, a harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'b', 'u', 'r', 'a', 'y', 'a', şeklindedir.
TDK kurallarına göre "baksana!" istek sözü bitişik yazılır çünkü buradaki -sana bir ektir, kişi adılı değildir.
hey, 3 karakter ile yazılır. Ayrıca, h harfi ile başlar, y harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'h', 'e', 'y', şeklindedir. hey kelimesinin tersten yazılışı yeh diziliminde gösterilir.
İki nokta, bir noktalama işareti. İki nokta üst üste olarak da bilinir. Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır.
Üç Nokta Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Tamamlanmamış Cümlelerin Sonuna Veya Başına Yan Yana Konulan Noktalama İşaretinin Adı (...)
büyük, çok büyük, korkunç kızgınlığı ya da şaşkınlığı veya ne diyeceğini bilememezliği ifade eden noktalama hareketi. ünlemlere ünlemler katma işareti.
Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tır nak içine alınır: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır. (…) 2. Özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içine alınır: Yeni bir “barış taarruzu” başladı.
Hey kelimesi ünlem olarak kullanılan bir kelimedir. Belirsizlik durumlarında bir kişiye seslenmek veya azarlamak için günlük hayatta yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Kelimenin sıfat hali heyecanlı, fiil hali ise heyecanlanmak şeklinde yazılır. Helecanlı ve Helecanlanmak şeklinde yazmak ve telaffuz etmek de hatalıdır.
TDK kurallarına göre "O da" ayrı yazılır çünkü dahi anlamındaki de söz konusudur.
Hoşsohbet Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Hoşsohbet kelimesi birleşim isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
Uzun Çizgi (—)
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri