Hidrojen ve oksijen, yanıcı maddeler olduğu için, bir arada bulunmaları durumunda yanma reaksiyonu gerçekleşebilir.
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır.
Renksiz,kokusuz,zehirsiz , boğucu , aşırı derecede yanıcı ve parlayıcı bir gazdır. Boğucu gazdır , zehirli değildir, genellikle korozif değildir, oldukça parlayıcıdır, hava ile parlama sınırı % 4 – 74,5 dir. Bilinen en hafifi gazdır.
Hidrojen atomu yanıcı ve Oksijen atomu ise yakıcıdır.
Hidrojen, bütan, metan ve etilen yanıcı gazlar olarak örneklendirilebilir. Hidrojen: Hidrojen bilinen tüm elementlerin en temel olanıdır. Oldukça yanıcı olduğu için kullanımı tehlikeli olabilir. Ancak bu özellik, Hidrojeni yakıt olarak kullanıma uygun hale getirir.
İlgili 18 soru bulundu
Yangın ve patlama : Oksijen yanıcı değil yakıcı bir maddedir ve yanmayı hızlandırır.
Oksijen ise yakıcı bir maddedir.
Suyun oluşmasındaki gerçek reaksiyon "2H2 + 02 = 2H20 + enerji” şeklindedir; yani iki molekül su elde etmek için iki molekül diatomik hidrojen ve bir molekül diatomik oksijen birleşir ve suyun yanında büyük miktarda bir enerji ortaya çıkar.
Bu renksiz kokusuz gaz, hava yada oksijen içinde kolayca parlar, patlayarak yanar ve su oluşturur. Çok kolay tepkimeye girdiğinden başka elementlerle birleşmiş halde bulunur.
Hidrojen, karbon ve sülfür içermediği için yanma ürünleri arasında CO, CO2 ve HC yoktur.Teorik olarak hidrojen yandığı zaman sadece su oluşur.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
1 Litre Su Ne Kadar Hidrojen Elde Edilir? 1 litre su, yaklaşık 0.012 kg hidrojen gazına denk gelir. Ancak, hidrojen üretiminde kullanılan elektroliz cihazlarının verimliliği ve elektrik kaynağındaki yenilenebilir enerjinin türüne göre, elde edilen hidrojen miktarı değişebilir.
Oksijen Gazı Yanar mı? Oldukça yanıcı bir gazdır. Oksijenin olmadığı bir ortamda ateş yanıcı özelliğini kaybeder.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Isı ile temas etmesi halinde yanıcı bir maddeye dönüşmektedir bu nedenle ısı temasından kaçınılmalıdır.Aşındırıcı ve yakıcı özelliği nedeni ile sulandırılmadan cildi uygulanması ciltte tahrişe neden olur.Yoğun olarak kullanılan hidrojen peroksit gözü yakar ve kalıcı hasar verir.Isıtılması ani patlamalara ve yangınlara ...
Parlamayan gazlar: Hava etkisiyle ve saf oksijen atmosferinde yanmayan gazlardır. Örnek olarak hava (hacimce yaklaşık olarak %21 O2 + %79 N2 içerir), saf azot gazı (N2), asal gazlar (He, Ne, Xe, Kr, Ar, Rn), karbon dioksit (CO2) ve kükürt dioksit (SO2) gibi gazlar (Birchall 1961).
Yaklaşık değerlerle ifade edecek olursak bu üç element içinde; hidrojen % 74.5'luk bir bolluk oranına sahipken helyum %23.84, oksijen ise %1.04 oranında evrende bulunmaktadır. Bu üç elementi ise %0,46 oranıyla karbon ve %0.13 oranına sahip olan neon takip etmektedir.
Çekirdek tepkimeleri bir atomun başka bir atoma dönüştüğü süreçlerdir. Güneş'in kütlesinin %73'ünü hidrojen, %25'ini helyum, geri kalan kısmını ise diğer elementler oluşturuyor. Güneş'te meydana gelen çekirdek tepkimeleri sırasında hidrojen helyuma dönüşür ve bu sırada bir miktar enerji üretilir.
Hidrojenin üst ısıl enerji değeri 33,2 kWh/kg'dır.Dolayısıyla 1 kg hidrojen direk olarak yakıldığında bize 33,2 kWh'lık enerji verebilmektedir.
Selam, Vücudumuz enerji üretmek için oksijeni kullanarak vücut içinde moleküler ölçekte bir yanma tepkimesi zaten gerçekleştirmektedir. Vücudumuzun bütün olarak alev almaması ise karbonun karakteristik asallığı ve oksijen atomlarının yüksek sıcaklıklar ve uygun koşullar oluşmadan tepkimeye girmemesi yüzündendir.
Suyu üretmek çok basit, sorun suyu laboratuvarda üretebilmekte değil. Suyu doğrudan hidrojen ve oksijen atomlarından sentezleyen tepkime, aynı zamanda son derece egzotermik (ısı yayan) bir tepkime.
1. Kömür, doğalgaz, benzin gibi fosil yakıtlardan termokimyasal yöntemlerle hidrojen elde edilmesi. Buharla reaksiyon yöntemi en çok kullanılan yöntemdir. Burada fosil yakıt bir nikel esaslı katalizör vasıtası ile buharla reaksiyona girer ve hidrojen açığa çıkar.
Renksiz, kokusuz,zehirsiz yüksek basınç altında çelik tüpler içersine sıkıştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanıcı değildir.
Yanıcı madde ile ısı birleşirse; yanma olmaz. Oksijen ile ısı birleşirse; yanma olmaz. Yanıcı madde + Oksijen + Isı, üçü bir arada birleşirse; Yanma olur.
Renksiz, kokusuz, zehirsiz, parlayıcı olmayan soğutularak sıvılaştırılmış gazdır. Oksitleyicidir. Yanmayı destekler. Normal olarak hava ile yanmayan bir çok madde ile şiddetle yanar. %75'den yüksek konsantrasyonlarda devamlı solunması mide bulantısı, baş dönmesi, solunum zorluğu ve çarpıntıya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri