Hipotez, bir varsayımdır, tartışma uğruna önerilen bir fikirdir, böylece doğru olup olmadığını görmek için test edilebilir. Teori, hipotezin aksine, zaten verilerle kanıtlanmış olan şeyleri açıklamak için oluşturulan bir prensiptir.
Hipotez, bilimsel olarak çözülmeyi bekleyen sorunların çözülebilmesi için ortaya attığımız varsayımlara veya tahminlere denir. Teori ise olayları sistemli ve bilimsel bir şekilde açıklayan kurallar, yasalar bütünü olarak tanımlanır.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
* Kuram kavramı teori ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Hipotezler bilimsel birikimlerce desteklenmeleri sonucunda teori veya yasalara yol açabilirler.
Kuram hipotezden farklıdır, hipotez daha geçicidir, doğrulanmamıştır. Kuram az ya da çok kesinlik kazanmış hipotezdir. Araştırmanın daha başlangıcında araştırmacının doğru olduğunu kabul ettiği yargıdır. Örneğin saha araştırmalarındaki hakim varsayım, “araştırmaya katılan deneklerin doğru bilgi verdikleridir”.
Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
Kuramsal olarak varsayılan ya da önceden yapılmış bir dizi gözleme dayanarak ortaya atılan gerçekleşmesi mümkün olabilen önermeye Hipotez denir. Hipotez, Araştırma Hipotezi İstatistiksel Hipotez olmak üzere iki tipte sınıflandırılabilir.
Hipotez, belli bir bilimsel sorunun çözümüne dair ortaya atılan tahmin veya varsayımlara denmektedir. Hipotez ya da diğer adıyla ön sav, olaylar arasında ilişkileri kurmak ve olayları bir sebebe bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan önermelerdir.
İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi öngören bir iddiadır.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Hipotez, astronomiden sosyal bilimlere kadar tüm çalışma alanlarındaki araştırma projelerine bilimsel temel sağlar. Hipotezler, mantıkla birleştirilmiş mevcut bilgiyi kullanarak, olası her sonucu ("deneyler") test etmeden sonuçları tahmin eder.
Bilim adamları için bir teorinin neredeyse tam tersi bir anlamı vardır. Onlara göre teori, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi teorisi, elmaların ağaçlardan neden düştüğünü açıklar.
Bilimsel gerçekler etrafımızdaki olay ve olguların sadece ne olduklarını açıklarken, teoriler bu farklı doğa yasalarını bir araya getirerek, olay ve olguların neden ve nasıl olduğunu açıklar.
Hipotezin Bilimsel Araştırma için Önemi. Galileo tarafından ortaya atılan daha sonra bilim insanları tarafından geliştirilen bilimsel yöntemin önemli temel noktalarındandır. Olaylar arasında ilişki kurma, olguları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli olabileceği düşünülen önermelerdir.
Bir hipotez sadece bir tahmin değildir - mevcut teorilere ve bilgilere dayanmalıdır. Ayrıca test edilebilir olmalıdır, yani bilimsel araştırma yöntemleriyle (deneyler, gözlemler ve verilerin istatistiksel analizi gibi) onu destekleyebilir veya çürütebilirsiniz .
Hipotez Nedir? Bir hipotez, kanıtlanabilecek veya ispatlanamayan bir ifadedir. Hipotezler araştırmalarda kullanılır ve değişkenler arasındaki ilişkiyi tahmin eder. Tez, makale veya araştırmalarda hipotezler çalışmanın ana noktasını veya iddiasını özetleyen kısa, doğrudan bir ifadedir.
Bilimsel anlamında hipotez sözcüğü, teori ile ilişkilendirilerek kullanılır. Teoriler doğruluğu kanıtlanmış bilgiler olarak tanımlanır ve genellikle deneylerin ve gözlemlerin sonucunda elde edilen verilere dayalıdır. Varsayım ise, deneylerle yeteri derecede doğrulama olmamış ama doğrulanacağı düşünülen önermelerdir.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Bu hipotezin doğru olup olmadığı, kontrollü deneyler yapılarak kanıtlanmalıdır. Hipotezin doğruluğu kanıtlanırsa o hipotez, TEORİ haline ulaşır.
"Gözlemler sonucu hipotezler geliştirilir, hipotezler ispatlanınca teori olur, teoriler daha da ispatlanıp daha fazla kişi kabul edince kanun olur." şeklinde özetlenebilecek söz konusu hiyerarşi, uzun yıllar boyunca okullarımızda okutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri