2.4. Hititlerde kızın erkeğin evine getirdiği çeyizin yani iṷaru'nun; evlilik süresince kızda kaldığı bilinmektedir.
Hititlerin gerçekleştirdikleri evliliklerde kızın ailesine kušata adı verilen ve günümüzde "başlık parası" olarak nitelendirilen bir ödeme yaptıkları bilinir (Hoffner, 2003: 108).
Hitit toplum yapısı ataerkil bir nitelik taşımaktadır. Ataerkil aile yapılarında babanın bütün üstünlük hakları öncelikle ailenin en büyük erkek evladına geçmektedir (Kınal, 1962: 152).
Hitit'lerin dilinde ise Tabarna-"Egemen Kral", Tavananna-"Egemen Kraliçe" anlamlarına geliyordu.
Hitit adı Eski Ahit'e göre uydurulmuş bir isimdir. Bugün Hitit diye anılan bu halkın kendilerine "Nesi dili konuşan" anlamında Nesili dediklerini biliyoruz. Hititler kendilerine "Neşalılar" diyorlardı.
İlgili 15 soru bulundu
Yelü. Erkeğin nişanlısını ilk ziyaretinde verdiği hediye.
2) Yelü: Erkeğin nişanlısını ilk görme anında verdiği hediyedir.
Bunlardan Rumlar, erkek tarafına “drahoma” adında başlık parası öderken Arnavutlarda tam tersine başlık parasının kız tarafına verilmesi söz konusudur. Başlık parası, her iki toplumda da çeşitli sosyal olaylara neden olmaktadır.
Halk arasında devlet evlilik yardımı ya da çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği, annesi veya babası vefat etmiş ve ölüm geliri ya da aylığı alan kız çocuklarına verilen bir nakdî yardımdır. Hak sahipleri çeyiz parasını evlilik öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak alabiliyor.
Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.
Bu kadın, Kutlwano. Az önce, yerel adetlere uyarak, başlık parasını ödedim, ve artık karı-kocayız. Güney Afrika'da bu geleneğin adı ''lobola'' ya da ''bohali''. Fakat evleneceğin kadını inek karşılığında satın alma adeti aslında bütün Afrika'da yaygın bir gelenek.
İslam hukukuna da baktığımız zaman Afganistan'daki uygulamanın tam tersine başlık parası ve benzeri uygulamaların meşru olmadığını ve mehrin, ev- lenecek kadının hiçbir şekilde düşürülmeyen bir hakkı olduğunu görmekteyiz. Bu hadisten hür bir insanı satmanın büyük bir günah olduğu anlaşılmakta- dır.
Muhtelif din ve kültürlerde evlenecek erkeğin kız tarafına çeşitli adlar altında belirli bir para veya mal verdiği ve bunun farklı hukukî ve sosyal sonuçlar doğurduğu bilinmektedir. Romalılar'da ve Atinalılar'da erkek tarafından verilen mal (bride price), bir satış bedeli olma özelliği taşır.
Öte yandan nikâh akdi, satım akdine kıyaslanarak, mehir; kadına karşılık verilen bir satım sözleşmesi meblağı olarak da görülmüştür Öyle ki mehri, cinsel yararlanma tazminatı veya başlık parası olarak görenlerin sayısı da az değildir.
Mehir ne istenir? Evlenirken kadın mehir olarak ne isteyeceğine kendisi karar verir. Örneğin 50 gr. altın mehir, 130 gr. altın mehir isteyebilir. Kadın mehir olarak ev, araba veya diğer maddi her şeyi isteyebilir.
Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir tarih belirlenmişse, bu tarih geldiğin zaman belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekmektedir. Ancak bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle yani boşanma sırasında kadının mehrinin ödenmesi gerekir.
tarafına verdiği mal, mülk.
Bazı kültürlerde hem çeyiz hem de başlık parası bir arada bulunabiliyor. Kimi yörelerde başlık parası, “süt parası” olarak anılıyor. Türkiye'de bazı bölgelerde yüzlerce yıllık gelenek haline getirilen “başlık parası” günümüzde de devam ediyor. Başlık parası geleneği, sadece Türkiye'nin bazı bölgelerinde uygulanmıyor.
Kalın, Türk aile hukukunun temeli ve güvencesi olarak görülȬ mektedir. Kalın, erkek ailesinden kızın ailesine verilen bir aile malıdır (Ögel 2001: 263). Kaşgarlı Mahmud, kalın'ı, öncül mihir olarak kadına verilen çeyiz olarak değerlendirmektedir ( Kaşgarlı Mahmud 1985: III, 371Ȭ372).
Başlık parası, bir damat veya ailesi tarafından evleneceği veya evlenmek üzere olduğu kadının ailesine ödediği para, mal veya başka bir servet şeklidir. Başlık parası, gelin veya ailesi tarafından karşılanan çeyiz ile karşılaştırılabilir.
Haber Merkezi - Van, Hakkari ve Şırnak'ta yaklaşık 200 bin mensubu bulunan Gevdan (Gewdan) aşiretinin Malabahremi kolunun önde gelenleri, düğünlerde "başlık parası" geleneğinin kaldırılmasına karar verdi.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Banka kredisi almaya aracılık eden kişinin komisyon alması helal olur mu? Kişi veya firmanın bankadan alacağı faizli krediye aracılık edilmesi karşılığında komisyon adı altında ücret alınması helal olmaz.
Araplarda cahiliye ve Emeviler dönemlerinde başlık parası olduğu bilinmektedir (Aksu, 2001).
Bu nedenle bride wealth (gelin serveti) kavramı kullanılmaktadır. Afrika toplum- larında gelin bedeli "lobola" olarak adlandırılır.
25 ila 50 bin TL arasında değişen başlık parası yüzünden evlenemeyen Şanlıurfa kırsalındaki gençler çareyi berdel evliliğinde buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri