Tavananna devlet işlerinde etkindi; öyle ki adı kraliyet mühründe bile bulunmakta, antlaşmalar ve devlet yazışmalarında kralın adının yanında yer almaktaydı. Savaş veya yolculuk gibi durumlardan meydana gelen kralın yokluğunda krala vekalet eder, yetkilerini üstüne alırdı.
Dolayısıyla Hititlerde iç siyasette etkin olmak isteyen kadınların oğullarını veliaht seçtirmek suretiyle yönetime bir adım daha yakın olmak ve oğulları tahta çıktıktan sonra da "Tavananna" sıfatıyla Hitit tahtında kraldan sonra ikinci etkin kişi olarak yerlerini almak istedikleri anlaşılmaktadır.
Tavananna; Hititlerde kralın eşi, yani kraliçeye verilen bir unvandır. Devlet işlerinde oldukça etkin olan Tavananna, neredeyse kral ile eşit haklarla donatılmış bir unvan olarak dikkat çekmektedir.
Hitit'lerin dilinde ise Tabarna-"Egemen Kral", Tavananna- "Egemen Kraliç" anlamlarına geliyordu.
Tavananna'nın ait olduğu uygarlık Hititler şeklinde belirtilebilir. Teokratik monarşinin hakim olduğu Hitit yönetiminde Tavananna, kralın yaşayan eşine verilen unvan olarak kullanılmıştır. Bu unvanın yalnızca kralın eşi öldüğü takdirde kızına veya yeni eşine geçebildiği bilinir.
İlgili 32 soru bulundu
Tavananna devlet işlerinde etkindi; öyle ki adı kraliyet mühründe bile bulunmakta, antlaşmalar ve devlet yazışmalarında kralın adının yanında yer almaktaydı. Savaş veya yolculuk gibi durumlardan meydana gelen kralın yokluğunda krala vekalet eder, yetkilerini üstüne alırdı.
Buna göre ilk hükümdar çiftinin Hattice adı T/Labarna ve Tavananna, M.Ö. 15. Yüzyıldan itibaren Hitit kral çiftinin ünvanı olmuştur(7). Hitit'lerin dilinde ise Tabarna-"Egemen Kral", Tavananna-"Egemen Kraliçe" anlamlarına geliyordu.
Pankuş, (veya yalın haliyle panku-) Hitit devletinde bir meclis ya da kurul şeklinde çalışmış organizasyonun ismidir. Hitit dilinde "topluluk, kurul, grup" manasına geldiği gibi "tüm, bütün; hepsi, tamamı" manasıyla da kullanılır.
Kraliçe unvanını ebeveynlerinden alan ve eşi kral olmayan kraliçeyi diğerlerinden ayırmak için "hükümran kraliçe" (Fr. reine regnante) tabiri kullanılır. Hükümran kraliçelerin eşleri kral değildir ve prens konsor ya da sadece prens olarak adlandırılırlar.
* Hitit Devleti Eski Yakındoğu Devletleri'nin çoğunda olduğu gibi Teokratik bir Monarşi ile yönetilmekteydi.
Şuppiluliuma (yaklaşık MÖ 1344 - MÖ 1322), adı Hititçe olan ilk Hitit kralı. Şuppi Hititçe saf, luli ise kaynak anlamındayken; Şuppiluliuma, saf kaynaklı anlamı taşır. Yaklaşık 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralı, Hitit Krallığı'nı imparatorluğa dönüştüren hükümdar olarak kabul edilir.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Puduhepa, MÖ 13. yüzyılda yaşamış Hitit hükümdarı III. Hattuşili'nin karısı ve Hitit İmparatorluğu'nun kraliçesi (tavananna)'dir.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı.
Sonuç olarak Hitit Devletinde kral tanrı değildir ve kral ancak öldükten sonra tanrı olabilirdi.
[2] Hükümdarın kızına, prens unvanı taşımaya hak kazanan herhangi bir kadına ve herhangi bir prensin eşine prenses denir.
Kral 3. Charles'ın ardından taht varisi olarak dün Galler Prensi unvanı verilen Prens William, onun ardından da 9 yaşındaki oğlu Prens George geliyor.
Marki, kont, vikont ve baron unvanlarını da içeren soyluluğun beş kademesi arasında en yüksek olanı, baba tarafından miras alınabilen veya hüküm süren hükümdar tarafından verilebilen Dük unvanıdır.
Pankuş, Hititlerin başkenti olan Hattuşaş'ta kurulmuş bir meclistir. Meclisteki tüm kararlar, asiller tarafından, kraldan bağımsız alınabiliyordu. Bu yönüyle ele alındığında kralların yetkisini sınırlandıran ilk meclis olma özelliği taşır.
Hititler, Asurluların Anadolu'dan çıkma zorunda kalmasıyla devlet idaresini ellerine almışlardır. Anadolu'nun yerli halkıyla kaynaşıp Hitit Devleti'ni kurmuşlardır. Bu devletin kurucusu Labarna'dır. Başkenti ise Boğazkale-Hattuşa'dır.
Hitit devletinin idare biçimi teokratik monarşi olarak tanımlanabilmektedir.
I. Hattuşili (MÖ 1650-1620) Hitit Krallığı'nın kurucusu olarak kabul edilmektedir. I. Hattuşili bugün Boğazköy/Boğazkale (Çorum) olarak adlandırılan Hattuşa 'da Hitit Krallığı'nı kurmuştur (Kaya, 2017: 117, 137) I.
Tarihteki ilk kralları Kuşşara kralı Pithana'dır. İlk yerleşim yerleri ise Kuşşara'dır. Pithana'nın oğluAnitta zamanında başkentleri Neşa (Kaniş) olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri