Sonuç kontrol etme işlemi e-Devlet üzerinden yürütülür. Kimlik numarası ve e-Devlet şifresiyle sisteme giriş yapan biri SGK portalı vasıtasıyla başvurularının akıbetini öğrenebilirler.
Cevap: SSK sigortalısı olarak adınıza uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmışsa, 18 yaşın altında da olsa hizmet sayıldığından EYT'li olmanızı sağlar. Kurumunuza bir dilekçe ile başvurup hizmet birleştirmenizi yapın.
Kamu çalışanları da memuriyet hizmetine başlamadan önce çalıştığı süredeki hizmetleri ekletmek için hizmet dökümü alarak başvurabilir. Bu birleştirme işlemi zorunlu değildir. Yargıtay'ın kararlarına göre kişinin istek ve menfaati doğrultusunda iradesine bağlı bir işlem olduğu yöndedir.
4A ve 4B'li çalışan vatandaşlarımız ise diğer statülerdeki SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirme taleplerini, e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler.
Malum olduğu üzere, hizmet birleştirmede kişinin SSK (4a), BAĞ-KUR (4b), Emekli Sandığı (4c) kapsamında hizmetleri olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
E-devlet sistemi üzerinden HİTAP kayıtlarının görüntülenmesi mümkündür. HİTAP' ta yer alan bilgiler, sigortalıların çalıştığı kurum/kurumlarınca girilmekte olup herhangi bir hata tespit edilmesi halinde sigortalılarca halen veya son defa çalışılan kuruma başvurulması gerekmektedir.
EYT emeklilik başvuruları e-Devlet dışında il ve ilçelerdeki SGK merkezlerine yapılabilecek.
Hizmet birleştirilmesinde, her yıl 360 gün, her ay 30 gün olarak hesaplanır. Birleştirilen hizmet sürelerinin toplamına itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere rastlayan süreler eklenmez.
İşleme alınan dilekçenin hangi aşamada olduğunu öğrenmek için internet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun için (https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/) bağlantı linkine tıklayıp açılan sayfada TC Kimlik Numaranız ve Evrak Kayıt Yılı bilgilerini girerek dilekçenizin durumu ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Hizmet sürelerinin birleştirilmesi, prim günü tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenlere avantaj sağlıyor. Bazı durumlarda ise dezavantaj yaratabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu şekilde birden fazla statüde çalışması olanlar emeklilik için müracaat ettiklerinde hizmet birleştirmesi yapıyor.
2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir
Tekrar hatırlayacak olursak, emekli olmak için prim günü, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenlemeyle ilk iki şartı baz alıyoruz. EYT'de herhangi bir yaş sınırı istenmeyecektir.
Hizmetlerin göreve başlangıç tarihi itibariyle birleştirmeye tabi tutulması durumunda, devlet memurunun emekli keseneğine esas derece ve kademesi yükselecek, bu halde de memurdan yapılacak Sosyal Güvenlik Kurumu kesinti tutarı (hizmet süresine göre) az da olsa artacaktır.
EYT başvuru sonuçları, SGK'nın DYS Evrak Takip sayfasına e-Devlet üzerinden e-Devlet üzerinden sorgulanabilecek. Ayrıca maaş bağlandıktan sonra telefona SMS bildirimi de gelecektir.
Emekliliğe hak kazanan EYT'lilerin başvurularını SGK şubelerinden yapabileceği gibi e-Devlet'ten yapabilecekler.
EYT'LİLER DE YARARLANACAK
Yüzde 25'lik maaş zammından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekli olan ve önümüzdeki dönemde emekli olacaklar da yararlanacak. Böylece haziran ayında 7.901 TL olan en düşük emekli memur aylığı 9.876 TL olacak.
HİZMET BİRLEŞTİRME İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER
[Ücretli öğretmenlikte ödenen prim gün sayısı kadar emeklilik süresinde ve öğretmenlik puanında değerlendirilir(30 güne yaklaşık 1 puan)]. Ücretli öğretmenlik, terfide ( derece-kademe) değerlenmez.
Diğer yandan emekli aylığı hesabında esas alınan parametrelerden biri de toplam hizmet süresine göre hesaplanan aylık bağlama oranı. 2.5 yıllık hizmet birleştirmesi, aylık bağlama oranınızı 2.5 puan artıracak, bu da emekli aylığınızı olumlu etkileyecektir.
YAZI BOYUTU. 4A sigorta özel iş yerlerinde çalışanları, 4B serbest meslek gruplarını, 4C ise memurları kapsar. Temel olarak tüm sigortalar sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak ilerler.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
EYT EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? - 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması, - Girdiği tarihe göre 5000-5975 güne kadar prim ödemesinin tamamlanması, - Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresinin dolması gerekir.
Prim günün fazla olması, uzun yıllar çalışmak değil prime esas kazancın yüksek olması aylığı artırır. İkinci iş için sigorta primi ödeyenlerin Kurum'a bildirdiği matrah arttığı için aylığı da yükseliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri