Holdingler; anonim şirket olarak kuruldukları için, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1. maddesinde sermaye şirketi niteliğinde Kurumlar Vergisi mükellefi olarak kabul edilmiştir.
Ancak holding şirketi grup şirketlerden aldığı kar payını gerçek kişi ortaklarına dağıtıldığında %15 gelir vergisi stopajı yapılır. Holding aktifinde 2 yıl süreyle bulundurulan bağlı şirketlere ait iştirak hisselerinin satışı halinde, bu satıştan elde edilen kazancın %50'si kurumlar vergisinden istisna edilmektedir.
Netice itibariyle, uygulamada bilinenin aksine, holding şirket kuruluşu için, önce beş tane şirket kurmak sonra da bunları bağlı şirket olarak tek bir çatı altında toplamak gibi bir zorunluluk bulunmadığı gibi, holding şirket kuruluşu için en az beş kurucunun ya da ortağın bulunması da şart değildir.
Özet olarak holding ve şirket toplulukları arasındaki temel farklılıklar şunlardır; Şirketler topluluğundan bahsedebilmek için hâkimiyet ve kontrol gücü aranır. Bu demektir ki şirketler topluluğunda hâkimiyeti sağlayacak oranda iştirak etmek gerekmektedir. Oysa holdingin diğer şirketlere iştirak seviyesi önemsizdir.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'nin 2022 yılı vergi rekortmenleri listesinde ilk sırada Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar yer alırken kendisine 564 milyon 124 bin 318 lira vergi tahakkuk edildi.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Diğer anonim şirketlerde olduğu gibi, holding şirketler de Türk Ticaret Kanunu'nun ani kuruluşa ve tedrici kuruluşa ilişkin hükümleri uyarınca kurulurlar. Yani, beş gerçek ya da tüzel kişi ortağın biraya gelmesi ve en az 50.000 TL sermaye taahhüt edilmesi ile holding şirket kurulabilecektir.
Özetle, holding şirketi faaliyet türü olarak bir anonim şirket[5] olup konu itibariyle sadece diğer şirketlere katılımcılık söz konusudur[6]. Bu nedenle, saf holding şirketi ürün satışı, üretim, lisans devri veya devralınması gibi başka faaliyetlerde bulunamayacaktır.
Holdingler var olan şirketlere ortak olabilecekleri gibi, önce holding şirket kurulup sonra, holding şirketin hakimiyetini sağlayıcı şartlar ve hissedar yapılarıyla bağlı şirketler de kurulabilmektedir.
Holdingler farklı firmaların hisselerini ellerinde bulundururlar. Tek başlarına da Holding kurulabilir. Kurulması için bakanlıktan izin alınması gerekir. Holdingin amacı, yukarıdaki tanımda da belirtildiği gibi başka kuruluşların hisselerini elde edip onları yönetmektir.
Son 7 yılda Türkiye'deki holding sayısı 628'den 993'e yükseldi.
Televizyoncu Acun Ilıcalı 7 milyon 977 bin 843 liralık vergiyle 38. sıradan 42. sıraya geriledi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, menkul kıymet aracılık faaliyetleriyle 9'uncu sırada yer alırken 115 milyon 634 bin 175 lira gelir vergisi tahakkuk ettirildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ise aynı faaliyetlerle tahakkuk ettirilen 114 milyon 318 bin 794 lira vergiyle 10'uncu sırada yer aldı.
Tabiyatıyla holdingler, grubun tümünü ilgilendiren rutin hizmetler yapabilecekleri gibi gruba dahil şirketlerden birinin özel bir sorunu ile ilgilenmek şeklinde de hizmette bulunabilirler ve bu hizmet için ilgili şirkete fatura kesebilirler.
1.7.
Yukarıdaki tanımlarda bahsedildiği gibi holding şirketler, yavru (bağlı) şirketlerin sevk, idare ve yönetimine hakim olabilmek için kurulurlar. Holding şirketler, bağlı şirketlerin yönetimine hakim olabilmek için çoğunlukla bağlı şirketlerin en az %51 hisselerine hakim olurlar.
Holding kurmanın şüphesiz en iyi avantajlarından biri de vergisel avantajlardır. Holding olmanın verdiği vergisel avantajları da kısaca şu şekilde sıralayabiliriz; · İştirak edilen şirketlerin kar dağıtımı halinde, Holdinge dağıtılan kâr payı üzerinden, gelir vergisi stopajı yapılmaz.
Hâkim şirkete doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunan şirketler, onunla birlikte şirketler topluluğunu oluşturur. Hâkim şirketler ana, bağlı şirketler yavru şirket konumundadır.
Oyak Grubu, Erdemir'i alarak 15. 4 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı ve Sabancı ile Koç'tan sonraki 3. dev olarak yerini perçinledi.
Holding, iki veya daha fazla şirketin, kâr etmek amacıyla bir araya gelerek oluşturduğu ticari yapı, bir başka deyişle şirketler topluluğu. Holdinglere bağlı şirketler, tek merkezden yönetilip, farklı alanlarda faaliyet gösterir. Holdingler genellikle bir grup girişimci veya bir aile tarafından yönetilir.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 5,1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengini ve listede 597'inci sırada gösterildi.
Listede yer alan bilgilere göre, ilk sırada Estonya gelirken bu ülkeyi sırasıyla Letonya, Yeni Zelanda, İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Lüksemburg izliyor. İsrail 8., Litvanya 9. ve Avustralya 10. sırada bulunuyor.
Cayman Adaları, Atlantik Okyanusu ile Karayip Denizi arasında yer alan tropik bir ada ülkesidir. Listedeki diğer ülkeler gibi, Cayman Adaları'nda da kişisel gelir vergisi yoktur.
İtalya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Hollanda, İsveç, Portekiz, Lüksemburg, Romanya, Polonya, Letonya, Litvanya, Slovakya, İrlanda, Macaristan, Estonya, Çekya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan ve Hırvatistan veri almıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri