Hoparlör, elektromanyetik sinyali alır ve bu sinyali amplifikatör yardımıyla işler. Amplifikatör, elektromanyetik sinyali yeterli güçte olduğundan emin olur. Hoparlörün hareketli parçası elektromanyetik sinyal tarafından harekete geçirilir.
Akım, bobin boyunca geçirildiğinde, bobin manyetik alan içinde hareket eder ve hoparlör konisine bağlı olan bir ucu itilir veya çekilir. Bu hareket, hava basıncındaki değişiklikler yoluyla ses dalgalarının oluşturulmasına neden olur. Hoparlörler elektrik sinyallerini mekanik titreşimlere dönüştürerek sesi üretirler.
Bu elektromanyetik alan bobinin içindeki mıknatısın manyetik alanı ile etkileşime giriyor ve havada titreşimler oluşturuyor. Koninin körük aracılığıyla havayı titreştirmesiyle hoparlörden duyulabilecek ses dalgaları çıkıyor. Kısaca sistem yükselticiden gelen sinyali titreşime çevirerek frekanslara dönüştürüyor.
Hoparlörler sabit bir mıknatıs, bir bobin ve ince bir levha ya da koniden oluşur. Bu ince levha ya da koninin bobine bağlı olarak ileri-geri hareket etmesi, ses dalgalarının ortaya çıkmasına neden olur. İleri-geri hareketi sağlayan şeyse elektromanyetik etkileşimlerdir.
Hoparlör çalışma prensibi oldukça kolay bir sistemi ele alır. Bir amplifikatör, bir hoparlörün arkasındaki iki terminale bir sinyal gönderir. Bu terminaller, akımı kalıcı bir mıknatısın kutupları arasındaki dairesel boşlukta asılı duran silindirik bir tel bobine iletir.
İlgili 24 soru bulundu
Hoparlörler, içindeki koni ve bobinin hareket etmesi için bir manyetik alana ihtiyaç duyar. Ses sinyalinin oluşması için bu manyetik alan da bir hoparlör mıknatısı sayesinde olur.
Hoparlöre bir veya üç metre uzaklıkta duran 96dB veya 86dB ses basıncı elde edilmesi sırasında hoparlörün harcadığı elektrik gücüdür. Watt cinsinden gösterilir ve hoparlörün minimum yıpranma ile verebileceği ses gücünü ifade eder.
Çalışma şekillerine göre elektrodinamik, magnetostatik, elektrostatik ve elektromanyetik hoparlör olmak üzere dört tip hoparlör vardır. Hareketli bobinli hoparlörler, daire veya elips biçiminde bir diyaframdan meydana gelir. Diyafram ortası ve kenarları boyunca dizilen yaylarla metal bir çerçeveye asılıdır.
4 yollu coaxial hoparlörler: Woofer, tweeter, ve iki midrange sürücü Dahili crossover içeren coaxial hoparlörler : Adından da anlaşılacağı gibi bu coaxial hoparlörlerde dahili bir crossover bulunur, bu crossover sayesinde frekansları tweeter ve woofer arasında bölerek en optimum ses kalitesi hedeflenir.
Aktif Hoparlör Nedir? Aktif bir hoparlör, dahili bir amplifikatöre sahip olan hoparlördür. Sıklıkla güçlendirilmiş hoparlörler olarak adlandırılırlar, çünkü bir prize veya pil bağlantısına ihtiyaç duyarlar.
Yetersiz amfi gücü: Hoparlörlerin sürülmesi için yetersiz güç, cızırtıya neden olabilir. Hoparlörlerin gücü, amfi gücünden daha yüksekse, cızırtı yapabilirler. Çevresel etkiler: Elektronik cihazların yakınında bulunan hoparlörler, çevresel elektromanyetik etkiler nedeniyle cızırtı yapabilirler.
Hoparlör temizliği için yumuşak diş fırçası uygun bir malzemedir. Özellikle ızgara kısmındaki tozların temizliği için yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz. Fırçanın başlığını bir kolonya ya da hafif sabunlu su gibi uygun bir temizlik maddesi ile ıslatarak temizliği daha etkili bir hale getirebilirsiniz.
Üç yollu hoparlörler ise bas, mid ve tiz ile oluşan bir sistemdir. Bu sistemde yer alan midrange ve midwoofer ile tweater arasında yer alan sesleri, vokal seslerini okuyabilen bir hoparlör devreye girmektedir. Bunun yanı sıra hoparlörün konumlandırılması da sahneye büyük bir etki etmektedir.
Tel ile amplifikatörden gelen elektrik akımını iletilir ve böylece ses elde edilir. Elektromanyetik hoparlörde titreşen bir zar vardır. Kaynaktan gelen veriler ile zarda meydana gelen titreşimler, sesin elde edilmesini sağlar. Son olarak magnetostatik hoparlörde ise çalışma sistemi yüksek voltaj ile sağlanır.
Midrange hoparlör çeşidinin çalışması için amfiye gerek yoktur fakat yüksek performans alabilmeniz için amfiye bağlamanız gerekir. Amfi kullanmadan monte ettiğinizde hoparlör verimi %20-30 aralığına düşmektedir.
Hoparlör, sesi elektrik sinyallerine dönüştürerek ses dalgalarını çoğaltan ses cihazıdır. Bu ses cihazları ses sistemlerinde, televizyonlarda, telefonlarda, tabletlerde, kulaklıklarda kısacası ses çıkışı olan tüm cihazlarda kullanılır.
2+1 hoparlör olarak bilinen modeller 2 adet speaker ve 1 adet kabin içerir. Ses kablosu sayesinde hem telefon hem de bilgisayarlara bağlanarak kullanılan hoparlörler çok pratik bir kullanım sağlar. 2+1 ses sistemi bilgisayar kullanımına uygun olduğu gibi akıllı televizyon ya da projektörlere de bağlanabilir.
SXE-5725S (5"x7" (12.5x17.5cm) Coaxial 2-yollu Hoparlör.
Aktif hoparlör nedir? Aktif hoparlör, kendi amfisine sahip olan ve sadece güç gereksinimi ihtiyacı olan bir hoparlör modelidir. Ekstra pasif hoparlör bağlayabileceğiniz bu hoparlör modeli, sinyal kablosu ile bir ses sistemi kurabileceğiniz profesyonel hoparlör modelidir.
Desibel, sesin şiddetini ölçmek için kullanılan bir birimdir. Ses seviyesi arttıkça desibel değeri de artıyor. 0 dB, insan kulağının duyabileceği en sessiz ses seviyesine karşılık geliyor. 100 dB'nin üzerindeki ses seviyeleri, kulaklarda kalıcı hasara neden olabiliyor.
İşitilebilir frekans spektrumu 10 oktavı (40 Hz, 80, 160, 320, 640, 1'280, 2'560, 5'120, 10'240, 20'480 Hz) kapsar ve spektrumu aşağıdaki gibi uygun bir şekilde bölebilir. Ses Altı Bas Frekanslar 16 Hz'nin altında İnsanlar duyamaz. Çok Düşük Frekanslar 16 Hz – 40 Hz İnsanlar için en düşük sesli oktav.
Amplifikatörle birlikte en iyi RMS derecesine sahip en az 50 watt RMS olan hoparlörleri arayın. Daha büyük araçlar ve sadece daha fazla ses isteyenler için, kanal kurulumu başına en az 75 watt RMS'ye çıkarmalısınız. Her iki durumda da 5 veya 10 watt'lık bir fark hiçbir fark yaratmaz ve muhtemelen duyulamaz bile.
RMS Watt Nedir? RMS watt, bir hoparlörün veya bir Subwoofer'ın sürekli güç kullanımını veya bir amfinin ne kadar sürekli güç üretebileceğini ifade eder. RMS değerleri genellikle en yüksek Watt değerlerinden daha düşüktür, ancak bir birimin gerçekten neleri kaldırabileceğini temsil ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri