Bu yazıda tavukların gurk olması ve doğal olarak üremesi ile ilgili detaylı bilgileri paylaşacağız, ve yazının sonunda size son derece faydalı bir öneride bulunacağız. NOT: tavuğun gurk olması horozun olup olmadığı ile bir ilgisi yoktur.
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Yani kısaca kuluçkaya yatmaya hazır olan tavuklar için gurk tavuk kelimesi kullanılmaktadır. Tavuklar üremek için biriktirdikleri yumurtaların üzerine yatarak 21 gün süren kuluçka dönemine girerler. Bu döneme giren tavuklara halk arasında gurk tavuk denilmektedir.
Gurk tavuk için deyim yerindeyse ben buradayım diye en belirleyici ifade; “gurk gurk” ses tonunda bağırması ve tüylerinin kabarık bir hal almasıdır. Buna ek olarak; gurk olan tavukların yanlarına horozları kati bir şekilde yaklaştırmadıklarını da belirtmek gerekir.
Yaklaşık 2 hafta önce hareketleri değişen horozun, daha sonra kuluçkaya yattığını gören sahibi gözlerine inanamadı. 11 gündür horozunun bir tavuk gibi kuluçkada olduğunu belirten Mustafa Özgen, yarım asırdır horoz beslediğini ilk defa bir horozun gurk olup kuluçkaya yattığını gördüğünü söyledi.
İlgili 44 soru bulundu
Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Horoz beslemenin çok normal karşılandığı, bunun bir kültür olduğu ve sıklıkla tercih edildiği ülkemizde, doğal ortamlarında yaşayan horozların ortalama olarak 7 yıl kadar hayatta kalabildiği bilinmektedir.
Tavuk yumurtasının kuluçka dönemi 21 gündür. Ve 18.günün sonundan civcivler yumurtaları gagalamaya başlar ve çıkmaya çalışırlar. Bilimsel olarak ilk 18 gün gelişim dönemi (seter) ve son 3 gün ise çıkım dönemi (hatcher) olarak bilinir.
Kanatlı hayvanlarda kuluçka süreleri: Tavuk 21 gün. Hindi 28 gün. Ördek 28 gün.
Tavuklar genel olarak kendi ihtiyaçları olan protein ihtiyacını gidermek adına kendi yumurtalarını yer. Tavuk yetiştiricileri bu sorun ile çok sık karşı karşıya kalmaktadır. Tavukların yumurtalarını yemelerinin ana nedeni, yeteri kadar beslenmiyor olmaları sebebi ile aç kalmalarıdır.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Doğal olarak bu süreçte de yumurtlamaz. Kuluçka döneminde zayıf düşen gurk TAVUK kendini toparlar toparlamaz 40-50 gün içerisinde tekrar yumurtlamaya başlar. Bu süreci daha hızlandırmak için gurk tavuğun bakım ve beslenmesine özen gösterilmelidir.
Horozlu veya horozsuz, her tavuğun yumurtası yenilir, hiçbir sakıncası yoktur.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Yıkayınca bu koruyucu tabaka yok olup gidebiliyor, sonuçta zararlı bakterilerin yumurta içine girebilmeleri kolaylaşmaktadır. Bu nedenle bazı uzmanlar,yumurtaların yıkanarak temizlenmesini uygun görmemektedir. Yumurta seçiminde aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi sağlıklı yeni ırkların yetişmesini sağlayacaktır.
Ortalama değerlere göre, bir tavuk yılda yaklaşık olarak 300 yumurta üretiyor.
→ → → Kuş türleri ve tüm kümes hayvanları kuluçkaya yatarlar.
Kış mevsimi oldukça soğuk olduğu için civciv çıkartmak için oldukça riskli bir dönemdir. Uygun koşulları ve imkanları sağladıktan sonra her zaman civciv çıkabilir.
Örneğin; brahma tavuk ırkına mensup hayvanlar yılın her döneminde gurk yatabilirken, hint tavukları genellikle kış sonu ve ilkbahar başında gurk düşerek kuluçkaya yatar.
Organik etlik piliç yetiştiriciliğinde hızlı gelişen civcivler 81.gün, yavaş gelişen genotiplerin kullanılması durumunda asgari kesim yaşı 72 gündür.
Horozu Çok Olan Köyde Sabah Geç Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bu atasözü ile atalarımızın bize anlatmak istedikleri; eğer bir işe karışan kişi sayısı çok fazla ise o işini sonuçlanması daha uzun zaman almaktadır.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Ünal, Denizli horozunun, şehrin simgesi haline geldiğini belirterek, "Normal bir horoz 4-5 saniye öter. Denizli horozu, 15-20 saniye hatta daha uzun süre de ötebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri