Havari, Hz. İsa'ya başlangıçta inanan gruba verilen isim olarak da bilinmektedir. Hristiyanlık, Orta Doğu kökenli, tek bir ilaha inanılan, İsa'nın Yeni Ahit'teki öğretilerine dayanan İbrahimi din olarak bilinmektedir. Bu inanca sahip kişilere Hristiyan adı verilmektedir.
Îsâ, gerek Hıristiyanlık'ta gerek İslâm'da hem Îsâ hem de Mesîh olarak adlandırılmaktadır. İnciller'de yer aldığı şekliyle Îsâ ismi ona, meleğin Yûsuf'a (Matta, 1/21) ve Meryem'e (Luka, 1/31) tâlimatı doğrultusunda verilmiştir.
İsa'nın kendisi Tanrı olduğunu iddia ediyordu; İsa'nın öğrencileri Tanrı olduğuna inanıyordu; Roma kaynakaları Hristiyanların İsa'ya Tanrı olarak taptıklarına tanıklık etmekteydi; Kilise Babaları ise hem İsa'nın ilahi kimliğini hem de teslis inancının öğretisini kesintisiz bir şekilde yüzyıllar boyunca aktardılar.
İnciller'e göre Hz. Îsâ, daha tebliğ faaliyetinin başında kendisine inananlardan on iki kişi seçmiş ve bunlara havâri adını vermiştir (Luka, 6/13).
Hıristiyan inancına göre Îsâ Allah'ın bedenleşmiş kelâmıdır, dolayısıyla tanrıdır. Tanrı'nın yaratılmamış olan ezelî mesajı bedenleşmiş olup Îsâ olarak insanlar arasında yaşamaktadır (incarnation). Bu sebeple hıristiyanlar Îsâ'ya "Tanrı oğlu, rab, mesîh" unvanlarını vermektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Khristos (mesih) olarak adlandırılan İsa'ya inananlara, ilk olarak Antakya'da Hristiyan (Χριστιανός, Khristianos) denmeye başlanmıştır. Hristiyan sözcüğü ise "Mesih'in yandaşı" ve "Mesih'e bağlı" anlamlarına gelir.
Mesih kelimesi Hz. İsa (as) için söylenmekte olan bir kelimedir. Mehdi kelimesi ise ahir zaman içerisinde gelecek olan ve deccalın fitnesini engelleyecek, Peygamber Efendimizin soyundan gelmiş bulunan zat olarak isimlendirilir. Mesih kelimesi, mesh edilmiş şeklinde ifade edilir.
Meryem Suresinin 30. ayetine göre Hz. İsa bebekken ona Allah tarafından konuşma yeteneği verilmiştir ve “Ben Allah'ın seçilmiş bir kuluyum. O bana Kitap verdi ve beni peygamber yaptı.” demesi buyrulmuştur.
Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
İslam'ı ilk kabul eden Hatice'dir. Ömer 40. Müslümandır.
Hıristiyanlığın temelindeki kişi olan İsa, Yahudi anneden doğan ve Yahudi cemaatinin içinde yetişen birisidir. Onun dünyaya geldiği dönemde Yahudiler Sadukiler, Esseniler ve Ferisiler olmak üzere üç ana mezhebe bölünmüş durumda idi.
Fakat Rab, Tomas'a göründüğünde, Tomas İsa Mesih'e Rab'bim ve Tanrım diye hitap etmiştir. Tomas açıkça İsa Mesih'i Tanrı olarak vurgulamaktadır.
Kendisine ilk kez 30 yaşındayken vahiy geldi. 3 yıl boyunca Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara tebliğ etse de ona sadece 12 kişi iman etti. Hz. İsa'ya iman eden 12 kişiye ''Havari'' denir.
İsa için “Meryem oğlu İsa / veya Mesih” ifadeleri kullanılır.
Ruhullah Humeyni (doğum adıyla Ruhullah Mustafavî Musevî, Farsça: سید روحالله خمینی, 22 Eylül 1902, Humeyn - 3 Haziran 1989, Tahran), İranlı siyasetçi ve Şii din adamı. Ayetullah Humeyni olarak da anılır. İran İslam Devrimi'nin siyasi ve ruhani lideriydi.
Efkaristiya, Evharistiya (Yunanca εὐχαριστία "şükran"), Komünyon (Latince communionem "[ayinde] yer alma, paylaşım") ya da Rabbin Sofrası, Hristiyanlıkta İsa'nın çarmıha gerilmeden önceki gece havarileri ile yediği Son Akşam Yemeği'nin anıldığı ayindir. Roma Katolikleri tarafından Missa Ayini adıyla ifade edilir.
1 Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı. Tanrı'nın Ruhu suların üzerinde hareket ediyordu.
İsa, milattan önce 4 yılında Kudüs'ün 10 km güneyinde bulunan Beytüllahim'de doğmuştur. Hz. İsa'nın doğduğu dönemde Beytüllahim Roma İmparatorluğu'nun Yahudiye eyaletine bağlı idi. Çocukluğu şimdiki İsrail'in kuzeyinde yer alan Aşağı Celile bölgesinde tarihi bir kasaba olan Nasıra'da geçti.
İsa (as) hayattadır ve hiç evlenmemiştir. İsa (a.s.) ile Yahya (a.s.) ve bir rivayete göre, Üzeyr (a.s.) evlenmemişlerdir. Diğer peygamberler ise, evlenmişlerdir. Bu iki peygamberin evlenmemesinde bazı sebepler söz konusudur.
Üzeyir a.s, ona: “işte ben üzeyir, Allah beni 100 sene ölü sakladıktan sonra tekrar diriltti deyince, yaşlı kadın “Üzeyir'in duası makbul birisi idi o halde dua et, Allah, şu benim görmeyen gözlerimi görür kılsın dedi. Hz. Üzeyir'in duası üzerine gözleri açılan kadın, Hz. ÜZeyir'i tanıdı.
İsa, Kur'an'ın da haber verdiği üzere Yahudiler tarafından öldürülmüş değildir. Bilahare kendi eceliyle ölmüştür. Ayette Allah Teâlâ'nın katına ref edildiği haber verilen de Hz. İsa'nın bedeni değil, ruhudur.
İsrailoğullarına Tevrat'ı ilga etmeden, onun yanı sıra yeni bir vahiy olan İncil ile tebliğde bulunmuştur. İsa, hiç evlenmeden ve çocuğu olmadan yaşamış ve bu hâliyle göğe yükseltilmiştir.
Doğudan çıktığına inanılıyor. Bazı hadislerle birleştirildiğinde, genellikle bugünkü Suudi Arabistan veya Irak olduğuna inanılan "Necid"dir.
Mesih, Hz. Îsâ (as) için kullanılan bir unvandır. Mehdî ise ahirzamanda gelecek olan Muhammed Mehdî unvanına sahip ve dinsizliğin iki dehşetli cereyanına karşı mücadele edecek Peygamber Efendimizin (asm) soyundan geleceği muntazır olan ve asırlardır beklenilen müceddid-i ahirzaman olarak bilinen zattır.
Mehdi (Arapça: المهدي), İslam'da ahir zamanda geleceğine ve İslam'ın dünya hakimiyetini gerçekleştireceğine inanılan kurtarıcı kişidir. "Kendisine rehberlik edilen", Allah tarafından yol gösterilen, hususi ve şahsi bir tarzda Allah'ın hidayetine nail olan (hidayete erdirilen) kişi manasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri