Fabl ya da Öykünce sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. Fablların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.
Masal ve fabllar arasındaki en önemli fark ise fablın öğretici yönünün olmasıdır. Ancak masallarda öğretici bir yön olması gibi bir koşul yoktur. Fablın sonunda muhakkak bir hayat dersi yer alır. Masallarda ise filmlere de konu olan o meşhur 'mutlu son'lar vardır.
Masallar, gerçekleşmesi imkansız olay ve kahramanlara sahip olan ve çocuklar için özellikle önemli olan edebi eserlerdir. Masal türleri dört ana başlık altında toplanmaktadır: hayvan masalları (fabl), olağanüstü masallar, gerçekçi masallar ve en sonunda menkıbe masalları.
Kelile ve Dimne, Sanskritçe orijinal adı Pança-Tantra (Beş İlke) olan, fabl tarzında hikâyeler barındıran kitabın Abdullah İbn Al Mukaffa tarafından çevrilmiş Arapça'daki adıdır.
Kurt ile Köpek, Şahin ile Horoz, Aslan ile Fare, Fare ile Deve, Rüzgâr ile Kavak Ağacı uzun fabla verilebilecek örneklerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Türk Edebiyatında ilk fabl örneği Harname'dir. Harname ise mesnevi özelliği taşımaktadır. Toplumu eğiten ve kötü davranışlardan arındırma gibi mesajlar verilir. Fabllar da eğitmek amaçlanırken aynı zamanda güldürmek de amaçlanmıştır.
Bu fabl türünün belirgin bir özelliğidir. Fabl türünde eserler vermiş pek çok ünlü yazar vardır. Dünyaca ünlü fabl yazarlarından birisi de La Fontaine, Ezop, Beydeba'dır. Ezop'un Milattan Önce 300'lü yıllarda yaşadığı ve eserler verdiği düşünüldüğünde fabl türünün ne kadar eskiye dayandığı anlaşılır.
Türkçeye "fabl" kelimesi Fransızca'dan geçmiştir. Türk edebiyatında ise ilk fabl örneği, 126 beyitten oluşan Harnâme adlı bir mesnevidir.
Masal ile fabl türü; olağanüstülük, yer ve zamanın belirsizliği, eğitim amacı gütmesi, olay çevresinde gelişmesi bakımından birbirlerine oldukça benzeyen iki türdür. Bu iki türü birbirinden ayıran en önemli özellik masalların nesir (düzyazı) şeklinde kaleme alınmadır.
Masal ya da erteği esas itibarıyla sözlü anonim halk edebiyatı ürünü, kahramanları arasında olağanüstü kişi veya yaratıkların bulunabildiği, anlatılan olayların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zaman ögesinin ise daima belirsiz olduğu bir anlatı türüdür.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, "Binbir Gece Masalları" da bu türün güzel örneklerindendir. Avrupa'da ise masalcılığın temellerini Fransız sanatçı La Fontaine atmıştır.
Türkiye'de halk ağzıyla derlenmiş en eski kitap Billur Köşk'tür.
Masal türündeki ilk eser ise Hint Edebiyatından, Beydeba tarafından yazılan "Kelile ve Dimne"dir. "Binbir Gece Masalları" da ilk örnekler arasındadır. Avrupa'da ise bu türün var olmasını sağlayan kişi, La Fontaine'dir. Aşağıda bu türün özellikleri verilmiştir.
(Oğuzkan, 1997) Latince hikâye anlamına gelen fabula sözcüğünden kaynağını alan fabl, ahlak öğretisi sunarak, kıssadan hisse türünde simgesel hikâyeler anlatılır. Kahramanı hayvanlar olan bu türde, teşhis ve intak sanatlarına bolca yer verilir. Bu tür eserlerde öğretici bir amaç güdülür.
İnsan gibi davranan ve konuşan hayvanlara yer verilir. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar.
ÖRNEK: Düz yazı şeklindeki fabl: Tilki ile kedi sohbet ediyorlarmış. Tilki durmadan ne kadar hilekar ve kurnaz olduğunu anlatıyormuş. Söylediğine göre düşmanları onu alt edemezmiş çünkü onlardan kurtulacak bir sürü oyun ve hile bilirmiş.(…)
Kalyanamkara ve Papamkara, “İyi Düşünceli Şehzade ile Kötü Düşünceli Şehzade” hikâyesinin daha meşhur olan bir diğer ismi. Metin aslında Uygurlardan kalma, Buda'nın öğretilerini içeren dini bir masal metni, dolayısıyla bu metnin 'fantastik' bir metin olduğunu söylemek akademik açıdan çok saçma.
Anlatımda geniş zaman veya öğrenilen geçmiş zaman kipi kullanılır. Masallar evrensel özellikler taşır. Mani, fıkra gibi diğer halk edebiyatı ürünleri yer alan masal örnekleri de vardır.
Fabl olaya dayalı küçük öykülerdir. Fabl sözcüğünün kökeni, Latince “hikaye” anlamına gelen “fabıla“dır. Fabllar; karakterlerin hayvanlar olduğu ve okuyucuya nasihat verme amacı bulunan bir edebi türüdür.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Beydeba, M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış Hint bilge ve fabl yazarı. Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile ve Dimne'yi yazmıştır.
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
La Fontaine, fabl türünün kurucusu kabul edilen yazardır. 1621 - 1695 yılları arasında yaşayan yazar, masal dışında şiir, tiyatro oyunu ve kısa hikayeler de kaleme alındı. 2 cilt olarak yayımlanan masalları, Fransa'da, uzun yıllar boyunca çocukların başucu kitaplarından biri oldu.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar. Yazdığı fabl eserleri ile tanınmıştır.
7- Fabllarda her hayvan bir duyguyu ya da kavramı temsil eder. Örneğin karınca çalışkanlığı, tilki kurnazlığı, karga kendini beğenmişliği, kurt saldırganlığı simgeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri