Muhacirun, (Arapça: المهاجرون hicret edenler, göçmenler), İslam peygamberi Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye (Yesrib'e) hicret eden Mekkeli Müslümanlar için kullanılır.
Marmara bölgesinde günlük konuşma dilinde "Mâcır" olarak telaffuz edilen bu kelime, 93 Harbi'nden itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile veya tek yönde göçenler için kullanılmaktadır.
Muhâcir kelimesi; “hicret eden, bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek için çıkış yapan, bir yeri terk edip başka yere giden kişi” anlamında kullanılmıştır (Önkal, 1998, s. XXVII, 462–466). Hicreti anlatan ayetlerin çoğunda Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanlar kastedilmiştir.
Göçmen (muhacir), bir ülkeden başka bir ülkeye yerleşmek amacıyla göç eden kişidir. Hukuki olarak göçmen veya göçmenler, en az iki ülkeyi ilgilendirmektedir. Biri bırakılan ülkedir, öteki yerleşilen ülkedir. Bırakılan ülke için göç bir dışa göç (emigration), yerleşilen ülke içinse bir iç göç (immigration) olayıdır.
Muhammed'in döneminde baskılar nedeniyle Mekke'den Medine'ye göç edenlere "muhacir", onları ağırlayan Medinelilere de "ensar" deniliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Muhacirun, (Arapça: المهاجرون hicret edenler, göçmenler), İslam peygamberi Muhammed ile birlikte Mekke'den Medine'ye (Yesrib'e) hicret eden Mekkeli Müslümanlar için kullanılır. İslami Hicri takvimin başlangıcını teşkil eden bu önemli olaya Hicret denir.
MUHACİRLE ENSAR ARASINDAKİ FARK NEDİR? Müslüman olan Medinelilere “Ensar”, Mekke'den göç eden Müslümanlara da “Muhacir” denmiştir. (Allah yolunda hicret edenler.)
Ilıca Kasabasında oturan Yörüklere “Muhacir” denilmektedir. Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
Umeyr ile Abdullah b. Ümmü Mektûm'u ilk muhacirler olarak kabul eder (“Menâḳıbü'l-enṣâr”, 46). İkinci Akabe Biatı'nın ardından (622) Hz. Peygamber'in hicrete izin vermesi üzerine ilk defa Âmir b. Rebîa ve hanımı Leylâ bint Ebû Hasme göç ettiler; onların arkasından da diğer sahâbîler gruplar halinde gitmeye başladılar.
93 Muhacirlerinin kökenleri
Doğu'dan gelen 93 Muhacirlerinin birçoğunu kökeni Ahıska Türkü'dür. Anadolu'da kendilerine kimi zaman yanlışlıkla “Karapapak” ya da “Terekeme” ismi de verilmektedir.
İslâm literatüründe ensar, Hz. Peygamber'i ve muhacirleri yurtlarında barındırmak ve korumak suretiyle onlara büyük yardımda bulunan Evs ve Hazrec kabilelerine mensup Yesribli (Medineli) müslümanlar için kullanılmıştır.
Hz. Peygamber, Bedir savaşından sonra Selmân-ı Fârisî ile Ebu Derdâ'yı, hicretin 7. yılında da Habeşistan'dan Medine'ye dönen Cafer b. Ebu Talib ile Muâz b. Cebel'i kardeş ilan etmiştir.
Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanlar olduğu gibi Müslümanları Medine'de karşılayan Müslümanlar da vardır. Medine'de Müslümanları karşılayan ve onlara yardım eden Müslümanlara "ensar" adı verilir. Ensar da Peygamber Efendimiz (S.A.V.)
Bu kelimeden yola çıkarak da göç eden kişiye muhacir denmiştir. İslam zamanında "Mekke'den Medine'ye göç eden" anlamına gelmekteydi. Osmanlı zamanında Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin adıydı. Günümüzde ise muhacir bir yerden bir yere göç edenlere denilmektedir.
Terim olarak, İslam dininin tarihsel gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olan Hicret olayı ile bir topluluğa kimlik olarak terimleşmiştir. İslam tarihinde Mekke'den Medine'ye göç eden Muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara Ensar denmiş; Kur'an'da bu topluluk işaret edilerek yer almıştır.
Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'muhacir'dir.
Bir Muhacir Olarak Hz. Peygamber (sas) | Siyer'den Hayata 28.
Bir yıl sonra Habeşistan'dan Mekke'ye döndü ve ardından Medine'ye hicret etti. Hz. Peygamber tarafından Mekke döneminde Abdurrahman b. Avf ile kardeş yapılan Osman, Medine'de evinde misafir kaldığı ensardan Evs b. Sâbit ile kardeş ilân edildi.
Peygamber'in ve ona inanan Müslümanların 622 yılında Mekke'den Medine'ye göç etmelerine hicret denilmektedir. Medine'ye göç eden Müslümanlara muhacir (çoğulu muhacirîn), Hz. Peygamber'e ve muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara da ensâr unvanı verilmiştir.
Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu da, Karaman'dan gelerek Selanik ile Manastır'ın arasında bulunan Vodina Sancağı'na bağlı "Sarıgöl" de denilen "Kayalar" Nahiyesine yerleştiler. Aile, sonradan Selanik yakınlarında bugün de kaplıcaları ile meşhur olan Langaza'ya yerleşmiştir.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
MUHACİR: Dinleri ve inançları uğruna, Mekke'den Medine'ye 622'de hicret (göç) eden Müslümanlara denir. ENSAR: Ensar kelimesi, ''yardım edenler'' anlamına gelir. Mekke'den hicret eden Hz. Peygamber'e ve muhacirlere yardımcı olan Medineli Müslümanlara verilen isimdir.
Kur'an'da geçen Ensar ismi Mekke'den Medine'ye hicret olayından sonra Ensar kelimesi ortaya çıkmıştır. Dini anlamı bakımından Ensar Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanlara Medine'de yer alan Müslümanların yardım etmesidir. Bu sayede sözlüklerde yardım eden anlamı olarak bulunmaktadır.
Safer ayının 26. günü başlayan Hicret, Rebiülevvel ayının 12. günü Medine'ye 3 km uzaklıkta bulunan Kubâ'ya ulaşılmasıyla tamamlanmıştır. Mekkeli paganların baskılarına dayanamayan Müslümanlar daha önce de iki kâfile halinde Habeşistan'a hicret etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri